Odgovori

Rad u restoranima, kafanama i grilovima u kojima se poslužuje alkohol

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Situacija je sljedeća: Moja porodica ima gril u kojem se sluzi hrana pice kao i alkohol ( a on je strogo zabranjen) a ja, moj brat i majka radimo tu. dva dana u sedmici -subota i nedjelja. Ja nisam praktikovao islam ( osim bajrama i ponekad namaz) do maja ove 2010 godine od kada redovno klanjam i učim o vjeri i pokušavam da svojoj porodici ukažem na pogreške koje rade ili skupa radimo: Ja bih se odmah odrekao rada u tom grilu da radim za nekog drugog ali posto moja majka tu radi i brat, i živim sa njima u kući ( imam 23 godine – apsolvent sam na fakultetu a roditelji me financiraju rahat duše bez prigovora i bez ikakvog smetanja meni).

Pitao sam o tome mladog učevnijeg čovjeka od mene i on mi kaže da se okanim služenja alkohola sto mi je i zelja, ali ako bih ja to napustio oni bi imali poteškoća u služenju i pripremi hrane itd. pranju posuđa … da ne duljim a probam se bar ja kloniti koliko mogu tako da većinom brat sluzi to pice ali nekad on nije tu pa ja moram postaviti ili dodati alkohol nekoj mušteriji: Pa ako može neki savjet nešto kako dalje durat i tako-. Da vas Allah nagradi i oprosti i meni i vama.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Nije dozvoljeno uopće raditi u restoranu, grilu i bilo kojoj vrsti radnji u kojima se poslužuje alkohol, svejedno posluživao alkohol lično ili ne. Jer u tome je pomaganje tih vrsta radnji u griješenju prema Allahu a to griješenje je konzumiranje alkohola koji je zabranjen po Kitabu, sunnetu i idžamu učenjaka.

A Uzvišeni kaže: “Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava”. (El-Maide, 2) Takođe, u tome je potvrđivanje munkera (harama) i ostavljanje njegovog negiranja, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ko od vas vidi munker (haram djelo) neka ga ukloni rukom, ako ne može onda jezikom, a ako ne može ni jezikom onda srcem, a to je najslabiji vid imana” (Muslim 186).

Veći je grijeh onog ko radeći na tim mjestima (restoranima, kafanama, grilovima i slično) svojim rukama poslužuje ili priprema posluživanje alkohola, jer je to djelo sebeb (razlog) zbog kojeg ga Uzvišeni Allah proklinje. Prenosi Ibn Omer, radijallahu anhuma, da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah je prokleo vino (alkohol), onog ko ga pije, ko ga toči, ko ga prodaje i kupuje, ko ga pravi i kome se pravi, ko ga nosi i kome se nosi”, a kod Ahmeda, Hakima i Bejhekija ima dodatak: “I onog ko jede njegovu zaradu”. Hadis bilježe Ebu Davud, Ahmed, Hakim i Bjeheki, a u rivajetu od Enesa, radijallahu anhu, bilježe ga Tirmizi i Ibn Madže, a u rivajetu od Osman ibn ebil-‘Asa, radijallahu anhu, bilježe ga Taberani u “Kebiru” i “Evsatu”. Hadis je zbog mnoštva rivajeta u najmanju ruku dobar, vjerodostojnim ga ocjenjuju Hakim, Ibn Hibban, Albani i mnogi drugi.

Ovo je šerijatski stav rada u restoranima, kafanama i slično u kojima se poslužuje alkohol. Pa tako nije dozvoljeno onome koji na takvom mjestu već radi da, nakon što sazna propis, nastavi raditi i dalje. Osim ako ne može naći neki drugi dozvoljen posao sa kojim može izdržavati sebe i svoju porodicu ili nema uopće sredstava od kojih izdržava sebe i one koje je obavezan izdržavati, u tom slučaju je dozvoljeno da privremeno radi ili nastavi raditi sa takvim poslom zbog nužde, pod šartom da se maksimalno potrudi da što prije nađe drugi posao koji mu je halal. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: