Odgovori

Da li stavljanje maskare, nepokrivenost i izlazak pred muškarce kvari abdest

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Da li je moguće uzeti abdest ako imam maskaru na očima, i da li je pokvaren abdest ako djevojka nije pokrivena, a izađe napolje (ako je vide drugi, nepoznati ljudi)?

Odgovor: Alejkumu selam! Maskare se mogu podijeliti na dvije vrste uzimajući u obzir da li prodire voda kroz nju ili ne. Pa tako one maskare kroz koje prolazi voda tj. one koje nisu vodootporne uzimanje abdesta preko njih ne utiče na ispravanost abdesta, odnosno abdest je ispravan ako ga uzmemo preko nje. Ako žena uzme abdest a zatim stavi maskaru ona time nije pokvarila abdest, jer stavljanje maskare na oči, svejedno vodootporne ili nevodootporne, samo po sebi ne kvari abdest.

A stavljanje maskare koje su vodootporne, tj. one koje sprečavaju dolazak vode do trepavica, a zatim uzimanje abdesta na njih utiče na ispravnost abdesta, tj. tako uzet abdest nije ispravan niti potpun.

Nema razilaženja među učenjacima četiri priznata fikhska mezheba (hanefije, malikije, šafije i hanabile) da je prilikom abdesta uvjet valjanosti abdesta da se pokvase svi dijelovi tijela (ruke, noge i lice) koji se peru pri abdestu. Argument da je vadžib pokvasiti trepavice na koje se stavlja maskara su riječi Uzvišenog: “O vjernici, kad hoćete molitvu da obavite, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite – a dio glava svojih potarite – i noge svoje do iza članaka” (El-Maide 6).

Allah Uzvišeni naređuje da se opere lice a trpavice su sastavni dio vanjštine lica koje je obavezno oprati, tj. pokvasiti. Takođe, dokazuju hadisom mutefekun alejhi (Buharija i Muslim) od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Posalnik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: “Teško stopalima od Vatre“, a to je rekao kada je vidio čovjeka koji nije oprao svoje stopalo prilikom abdesta. Žena koja uzme abdest ili gusul preko vodootporne maskare i poslije toga klanja namaz nije joj ispravan ni namaz niti abdest i gusul. Dužna je da očisti trepuške od maskare i ponovi abdest (gusul) i namaz.

Pokrivenost ili otkrivenost žene ili djevojke ne utiče na valjanost abdesta, tj. ne kvari ga. Takođe, izlazak otkrivene žene pred muškarce koji joj nisu mahrem (tj. oni kojima je dozvoljeno da je ožene kada je na udaju), što je veliki grijeh i haram po idžmau učenjaka, ne utiče na valjanost abdesta i ne kvari ga. U našem narodu su rašerena razna uvjerenja oko toga šta kvari abdest, poput: gledanja u ogledalo, gledanja kroz prozor, uzimanja abdesta bez marame na glavi, gledanja otkrivenih ili polugolih žena, gledanja televizije i mnoge druge slične stvari. Sve spomenuto ne utiče na gubljenje abdesta. Zato svaki musliman treba naučiti šta kvari abdest a što je zasnovano na vjerodostojnim dokazima.

Stvari koje kvare abdest su:

Prvo: sve što izađe na dva prirodna otvora (polni organ i analni otvor), tj. izmet, mokraća, mezj, vedj i vjetar. Ispravno je da u ovo ne ulazi bijelo pranje, razni iscjedci kod žena, zrak koji izlazi iz polnog organa žene i slično.

Drugo: gubitak svijesti i duboki san, dok drijemanje i kunjanje ne kvare abdest.

Treće: dodirivanje šakom bez zastora svog ili tuđeg polnog organa (svejedno od strane žene ili muškarca). Dok dodirivanje istih drugim dijelovima tijela (mimo šake) ne kvari abdest.

Četvrto: jedenje devinog mesa.

Sve gore spomenute stvari koje kvare abdest su zasnovane na vjerodostojnim dokazima čije navođenje bi nam oduzelo puno prostora. Naravno, postoje i druge stvari oko kojih učenjaci imaju podijeljeno mišljenje da li one kvare abdest, poput diranja tijela žene bez zastora, izlazak krvi i gnoja iz tijela, povraćanje i slično. Ispravno je da sve ove stvari ne kvare abdest. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: