Odgovori

“Hodža” potvrdio da je otac opsihiren

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Ja licno nemam problem, vec moj otac, koji ne zivi samnom i bratom a u veoma losem odnosu smo sa njim, jer se on promenio i kao da ne zeli da cuje za nas. Posumnjala sam da postoji sihir, i posetila jednog hodzu o kome sam cula samo pozitivno, koga i licno poznajem pa sam mislila da je najbolje da se njemu obratim. Potvrdio je moje sumnje, i rekao mi da papire na…

kojima je nesto napisao stavim u vodu koju cu uzeti iz tri razlicita izvora, i tom vodom da 40 dana prskam coskove kuce i garderobu svog oca.. Da li je to ispravan metod lecenja, i moze li se na taj nacin pomoci mome ocu da se okrene prema nama, njegovoj deci?? Ne bih volela da pogresim i bojim se da pogresno ucinim time, zelela bih samo da pomognem. On inace zivi sa zenom koja nije moja majka, i u koju sam posumnjala. Takodje se lose osecam u ovoj kuci. Ne znam sta bih dalje, ne vidim nikakvog napretka za vreme prskanja te vode po kuci i stvarima njegovim. Verujem da sve biva Allahovom voljom, i molim dragog Allaha dz.s. da me uputi na pravi put, da ne pogrsim u ovome. Hvala.

Odgovor:

Alejkumusselam!

Što se tiče tvog odlaska “hodži” da ga pitaš o stanju svog oca to je pogrešno i trebaš se pokajati iskreno Allahu zbog toga i ne smiješ to više ponoviti.

Nije dozvoljeno ići sihirbazima (a koji su poznati kod nas kao hodže) da bi dobili informacije o tome ko ima sihr na sebi, ko je napravio taj sihr, zašto, i kako ga treba skinuti.

To što se tvoj otac okrenuo od vas ne mora da ima veze sa sihrom, nego to mogu biti problemi sasvim druge vrste. Ti i tvoj brat treba da pokažete svome ocu ljubav koju osjećate prema njemu, poštovanje, da mu budete na usluzi, da ga često posjećujete, da mu pomažete jer je on vaš otac i ima prava kod vas.

Odmah treba da prekineš sa prskanjem odjeće svoga oca i ćoškova kuće koje ti je naredio “hodža” jer taj hodža se bavi sihrom, što se vidi iz načina njegovog “liječenja” (traži vodu sa različitih izvora, piše zapise, liječi bez prisustva osobe za koju se sumnja da je oboljela, obavještava o tome da li postoji sihr ili ne a to ne može osim da se pomaže džinima koji mu daju informacije o tome i slično). Treba da uništiš i zapališ sve što si donijela od “hodže” i nikako da to koristiš.

U slučaju da tvoj otac stvarno ima sihr na sebi on lično treba da ode nekom ko uči rukju da bi se liječio kod njega a ne možeš ti umjesto njega da ga liječiš i to bez njegovog znanja. Jer to što ti hoćeš i jest djelo sihirbaza, da liječe na daljinu bez prisustva osobe kojoj treba skinuti sihr. Ti na taj način možeš samo puno da štetiš svome ocu jer ga time izlažeš djelovanju sihra na njega preko “hodža” koje posjećuješ. Jer cilj “hodže” je da ima mušteriju koja će dolazit kod njega i plaćati mu njegove usluge pa ako nema mušterije onda je on sam sebi nađe tako što on sam pravi sihire i uznemirava ljude njima.

Isto tako ti nije dozvoljeno da sumnjičih nekoga da pravi sihr (u ovom slučaju ženu tvog oca) jer je to zabranjeno šerijatski i smatra se potvorom, i jer time izazivaš neprijateljstvo između vas a samim tim produbljuješ neprijateljstvo vašeg oca prema vama dvome, jer prirodno je da je on vezan za ženu sa kojom živi.

Ti i tvoj brat, a takođe i vaš otac treba da se držite vjere, da redovno obavljate namaz, postite, ostavljate ono što je haram, poput alkohola, muzike, ogovaranja, haram imetka i slično, i tako onda možete očekivati da vam Allah da slogu, međusobno razumijevanje, ljubav. Treba da doviš Allahu da da slogu među vama, ljubav, da vašeg oca vrati vama.

Prema ocu moraš imati poštovanja i razumijevanja, što ujedno znači da moraš imati poštovanja i prema ženi sa kojom on živi jer je to njegova žena i on je sigurno vezan za nju što je prirodno.

Molim Allaha Uzvišenog da te uputi na pravi put i da tebi, tvome bratu i tvome ocu da ono što je najbolje za vas. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: