Odgovori

Sportsko takmičenje sa ulaganjem učešća

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Da vas pitam kakav je islamski stav vezano za ucesce na turnirima u kojima ima novcane nagrade i uplata za ucesce. Posto se organizuje turnir u basketu ove sedmice i uplata je 15km ekipno. Zanima me je li dozvoljeno ucesce na tim turnirima i je li to neki vid kladjenja ako mi iz sopstvenih finansija uplatimo za taj turnir i kakva su pravila vezano za ucesce? Da vas Allah nagradi!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Sportska takmičenja ne prestavljaju problem jer je i sam Poslanik, s.a.v.s, dao je da se njegova deva utrkuje sa drugima. Imao je devu po imenu El-Gadbau i bila je nepobjediva. Osim kad ju je pobjedila deva jednog beduina. (Sahihu-l-Buhari, Kitabur-rekaik, b. 6501) i dozvolio je ashabu Selemi bn. Akvei da se utrkuje do Medine sa jednim ensarijom koji je sebi tražio protivnika (Muslim) a i sam je učestvovao u natjecanju, kao u poznatom događaju između njega i njegove hanume (Aiše, r.a.)

Što se tiče natjecanja kojeg si opisao, ono nije dozvoljeno i ubraja se pod kockanje. Muslimanu nije dozvoljeno da ima sa tim ikakvu vrstu kontakta, niti da odobri a ni da nagradu uzme. Svako natjecanje koje ima u sebi ulog od strane učesnika u kojem pobjednik dobiva sve biva zabranjeno, ali ako neko sa strane da nagradu pobjedniku ili pobjednici. Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao je: ”Nesmije biti učešća u natjecanjima osim u trkama kamila, konja i streljaštva.” (Sahih Ebi Davud.) A ovo je rečeno sa razlogom i posticajem, i sa svojim ciljem, a to je zbog toga što su ove vještine potrebne za odbranu muslimanskog društva. A Allah zna najbolje!

Abdullah Mujic, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: