Odgovori

Počeo klanjati, ali ne zna iz Kur’ana mnogo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

moje pitanje glasi da li ja kao pocetnik koji je krenuo klanjati i postim evo od pocetka ramazana i hvala Allahu sto me uputio na pravi put evo od kako je ramazan poceo svaku noc poslije posla odem na jaciju te ostanem na teraviji i vitr namazu.. znaci srcem zanijetim da klanjam i postim, ali me brine to sto jos ne znam tacno klanjati kako ide i sta se uci vec odem u dzamiju i pratim druge ljude i ucim ono sto znam, mada ne znam redoslijed kad sta treba uciti. Je li grijeh sto tako radim da li se priznaje dok ne naucim pravi redoslijed? Neki kazu da je nijjet bitan i da ce Allah oprostiti jer kao pocetnik ne znam mnogo toga, ali naucicu s vremenom. Sada me brine je li greska sto tako radim, ali ja mislim da je bolje opet otici pa uciti ono sto znas, nego nikako ne otici. Imam zelju i trudit cu se da naucim sve kako treba, ali dok ne naucim sve po redu kako ide, je li grijeh sto ovako radim?

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Bilježe Ebu Davud i Tirmizi od Rifa’ate ibn Rafi’a da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poučavao nekog čovjeka namazu pa mu je rekao: “Ako znaš nešto Kur’ana uči, a ako ne znaš izgovaraj El-Hamdulillah, Allahu Ekber i La havle ve la kuvvete illa billahi, zatim idi na ruku“. Kaže Tirmizi da je hadis hasen (dobar). A u rivajetu od Abdullaha ibn ebi Evfa je došlo da je čovjek rekao da ne može naučiti ništa iz Kur’ana te da ga pouči onome što je dovoljno da bi namaz bio ispravan, pa mu je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uči: “Subhanallah, El-Hamdulillah, Allahu Ekber, La ilahe illellah vallahu ekber i La havle ve la kuvvete illa billahi“. U ovom rivajetu ima ravija koji su slabi. Značenje ovog hadisa je da onaj ko ne može naučiti ništa iz Kur’ana (misli se prvenstveno na Fatihu) za vrijeme nekog namaskog vremena koje je nastupilo sve dok ne istekne vrijeme klanjanja tog namaza, takvoj osobi je dozvoljeno i dovoljno da uči ono što je spomenuto u hadisu ne mjestu gdje se uči Kur’an (Fatiha) i klanja taj namaz. Ovo se uglavnom odnosi na osobu koja je tek počela praktikovati vjeru ili primila Islam. A nije dozvoljeno toj osobi da na takvom načinu klanjanja ustrajava klanjajući tako danima a da ne nađe shodno da izdvoji vremena i nauči Fatihu. Dovoljno je naučiti Fatihu iz Kur’ana da bi namaz bio ispravan, jer je učenje u namazu neke sure poslije Fatihe sunnet a ne vadžib. A nema sumnje da se Fatiha može naučiti za vrlo kratko vrijeme.

Prema tome, ti si pogriješio što si tako klanjao dugo vremena, to ti je bilo dozvoljeno samo jedan ili dva namaza u početku dok ne naučiš Fatihu. Jer je učenje Fatihe po većini učenjaka, a kod hanefija bilo koje druge sure, dovoljno da bi namaz bio ipravan, sve ostalo što se uči mimo Fatihe na kijamu nije vadžib, po ispravnom stavu učenjaka. Iz tvojih rječi: “Znači srcem zanijetim da klanjam i postim, ali me brine to što još ne znam tačno klanjati, kako ide i šta se uči. Već odem u džamiju i pratim druge ljude i učim ono što znam, mada ne znam redoslijed kad šta treba učiti”, da ti cijelo vrijeme nisi ispravno klanjao. Jer ako se u tvojim riječima “učim ono što znam” ne misli na neku suru (Fatihu i slično) onda niti si klanjao kako je došlo u spomenutim hadisima na početku niti kako treba. Na tebi je bila obaveza da pitaš učene i da nabaviš neku knjigu koja pojašnjava kako se klanja namaz. A to je danas lahko i moguće. Trebaš se pokajati sjesti i naučiti kako se klanja, za takvo ponašanje nemaš opravdanja. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: