Odgovori

Uzimanje abdesta u toaletu / Pranje kose poslije odnosa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selamu alejkum! Da li je grijeh uzimati abdest u banji gjde je tuš kabina za kupanje i pored nje wc-šolja i umivaonik? Druga mogućnost uzimanja abdesta se nalazi u kuhinji a to je sudoper? Da li se mora kosa oprati poslije odnosa ili je dovoljno oprati samo tjelo za žensku osobu?

Odgovor: Ve alejkumus-selam,

A) Nije grijeh da se uzima abdest na mjestima gdje se nalazi tuš kabina,wc i umivaonik, s tim da se u takvim mjestima mislima izgovara bismilla, ne naziva se selam nikome niti se odvraća na isti, a ako bi se čule riječi ezana nebih se mogle ponavljati riječi mujezine dok smo u unutrašnjosti iste banje.

Može se bismilla izgovoriti prije ulaska u banju kao i dova ulaska u nužnik. Na mjestima gdje je wc odvojen od kupatila sve navedeno ima status dozvole. Bolje je u kupatilu uzimati abdest jer sudoper nije namjenjen u te svrhe ali u nuždi se ponekada može i on koristiti.

B) Ženska i muška osoba nakon spolnoga odnosa dužni su oprati tijelo i kosu nakon spolnoga odnosa, jer Mjemuna, r.a., supruga Poslanika, a.s., navodi predaju u kojoj se kaže da se ona iz iste posude kupala s Poslanikom a.s. i pošto im nije bilo dovoljno vode otimali bih se za istu.

Žena koja ima dužu kosu i veze je svakodnevno u pletenice ima olakšicu da ih ne raspliće nego da natopi kosu do korijena kose i to joj je dovoljno. Nije dužna da raspliće kosu ako ne želi, a ako želi da u potpunosti opere i glavu i kosu nema smetnje da ih raspliće i sapliće nakon kupanja. A Allah najbolje zna!

Jasmin Đanan, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta