Odgovori

Pranje kose poslije odnosa – Uzimanje abdesta u toaletu

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook0Email this to someonePrint this page

Pitanje:

Sellamun alejkum!

Da li je grijeh uzimati abdest u banji gjde je tuskabina za kupanje i pored nje wc-solja i umivaonik???? Druga mogucnost uzimanja abdesta se nalazi u kuhinji a toje sudoper??

Da li se mora kosa oprati poslje odnosa ili je dovoljno oprati samo tjelo za zensku osobu??? Hvala na odgovorima unaprijed.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

A) Nije grijeh da se uzima abdest na mjestima gdje se nalazi tus kabina,wc i umivaonik, s tim da se u takvim mjestima mislima izgovara bismilla, ne naziva se selam nikome niti se odvraca na isti, a ako bi se cule rijeci ezana nebih se mogle ponavljati rijeci mujezine dok smo u unutrasnjosti iste banje.

Moze se bismilla izgovoriti prije ulaska u banju kao I dova ulaska u nuznik. Na mjestima gdje je wc odvojen od kupatila sve navedeno ima status dozvole. Bolje je u kupatilu uzimati abdest jer sudoper nije namjenjen u te svrhe ali u nuzdi se ponekada moze i on koristiti.

B) Zenska i muska osoba nakon spolnoga odnosa duzni su oprati tijelo i kosu nakon spolnoga odnosa, jer Mjemuna, r.a., jedna od Poslanikovih supruga, navodi predaju u kojoj se kaze da se ona iz iste posude kupala s Poslanikom a.s. I posto im nije bilo dovoljno vode otimali bih se za istu.

Zena koja ima duzu kosu i veze je svakodnevno u pletenice ima olaksicu da ih ne rasplice nego da natopi kosu do kroijena kose I to joj je dovoljno.Nije duzna da rasplice kosu ako ne zeli a ako zeli da u potpunosti opere I glavu I kosu nema smetnje da ih raslice I saplice nakon kupanja. Zahvaljujem na postavljenim pitanjima!A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook0Email this to someonePrint this page

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH
Close
Podržite N-UM islamski portal lajkom
Allahov Poslanik je rekao:
Ko nekome ukaže na dobro djelo imat će identičnu nagradu kao i onaj koji učini to djelo.
(Muslim)
Close

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: