Hadisi

Džennet je pod sjenkama sablji

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

“Sehid ce se kod Allaha odlikovati po sest stvari; oprostit ce mu se grijesi pri prolijevanju prve kapi krvi, vidjet ce svoje mjesto u Dzennetu, bit ce posteden kaburske kazne, nece osjetiti strah Sudnjeg dana, stavit ce mu se na glavu kruna dostojanstva ciji ce jedan dragulj biti vrijedniji od…

cijeloga dunjaluka i svega sto se na njemu nalazi, ozenit ce ga sa sedamdeset hurija(dzennetskih djevojaka), i dozvolit ce mu se sefa’at (zagovornistvo) za sedamdeset osoba iz svoje porodice.” (Tirmizi hasen)
***********************

Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao:” Jedan jutarnji pohod na Alahovom putu je bolji od cijelog svijeta i svega sto se na njemu nalazi, i u Dzennetu je prostor koji pritisne vrh stapa bolji od citavog svijeta i svega sto se na njemu nalazi.” (Tirmizi hasen sahih)
***********************

Enes b. Malik prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s.:” Od onih koji udu u Dzenet, niko nece pozeljeti da se vrati na dunjaluk pa i kada bi mu se dalo sve sto se na njemu nalazi osim sehida. On ce zeljeti da se vrati, pa da ponovo pogine zbog toga sto je vidio kakve blagodati se daju sehidu. Jedino se on veseli povratku na ovaj svijet, kako bi iznova poginuo.” (Buharija)

A Muslim biljezi:” Sehid prizeljkuje da se vrati na dunjaluk i deset puta pogine, zbog pocasti koje vidi (u Dzenetu).
************************

“Ko drzi konja samo radi dzihada na Allahovom putu, vjerujuci u Allaha, dz. s., i nagradu koju je obecao (za dzihad), hranjenje tog konja i njegovo pojenje, kao i fuskija tog konja i mokrace ce se staviti na vagu njegovih dobri djela na Sudnjem danu.” (Buharija)
************************

“Zaista su duse sehida u utrobama zelenih ptica, lete po Dzennetu kuda zele. A potom se sklanjaju u kandilje okacene ispod Arsa. Mjihov Gospodar im se javlja i pita ih: ,, Sta zelite?,, A oni odgovaraju: ,, Gospodaru nas! Sta to jos mozemo pozeljetikada si nam dao ono sto nikome od Svojih stvorenja nisi dao?!,, On ih nastavlja pitati sve dok ne shvate da nece biti ostavljeni bez pitanja, te rekose: ,, Zelimo da nas vratis na dunjaluk da se borimo na Tvome putu kako bi ponovo, u Tvoje ime, poginuli, zbog toga sto su vidjeli kakva nagrada se daje sehidima. Tada im Uzviseni Allah rece: “Vec ranije sam odredio da nema povratka.” (Muslim)
************************

“Zaista je ucestvovanje nekog od vas u borbi na Allahovom putu vrjednije nego da u svojoj kuci klanja sedamdeset godina. Zar ne zelite da vas Allah uvede u Dzenet?! Borite se na Allahovu putu! Ko se bude borio na Allahovom putu koliko se moze pomusti deva, zagarantovan mu je Dzenet.” (Tirmizi sahih)
*************************

Poslanik, s.a.v.s., je jedan dan kazivao ashabima o stepenima sehida u Dzennetu, pa je rekao: “Nocas sam vidio (vjerovatno misli u snu) dvojicu ljudi; dosli su mi, popeli se sa mnom na jedno drvo, a potom me uveli u jednu prijeljepu kucu kakvu nikad ranije nisam vidio. Rekli su mi: , Ovo je kuca sehida.” (Buharija)
**************************

Ebu Hurejre prenosi da je Poslaniku, s.a.v.s., receno: “Allahov Poslanice, sta je jednako borbi na Allahovom putu? “Vi to niste u stanju uciniti,, , odgovori on. Ponovili su pitanje dva tri puta, a on im je svaki put odgovarao:,, Vi to niste u stanju uciniti,,. A na treci upit je rekao: ,, Primjer mudzahida na Allahovu putu je kao primjer onoga koji neprestano posti i klanja, i nikada ne napusta post i namaz, sve dok se mudzahid ne vrati s Allahovog puta.” (Tirmizi sahih)
**************************

Allahov Poslanik,s.a.v.s., je rekao: “Sehid ne osjeti bol dok gine osim kao sto neko od vas osjeti ubod komarca.” A u drugoj predaji se kaze: “..osim kao sto neko od vas osjeti bol stipanja.” (Tirmizi hadis hasen,sahih, garib)
*************************

“Jedan odlazak u boj na Allahovu putu i jedan povratak sa njega je bolji od cijelog dunjaluka i svega sto se na njemu nalazi.” (Buharija i Muslim)
*************************

“Ko probdije jednu noc na Allahovom putu, bit ce nagraden kao da je probdijo hiljadu noci u (kijamu) nafili namazu i postu ,, , tj u postu tokom hiljadu dana i dobrovoljnim namazima u hiljadu noci. (Ibn Madze)

A En Nesai biljezi: ,, Bdjati jedan dan i noc (na strazi) je bolje nego postiti i klanjati citav mjesec. A ko umre u vrijeme tog bdijenja, i dalje mu se biljeze djela koja je do tada cinio, a i za to strazarenje ce biti nagraden, i sacuvan od iskusenja (patnji) u mezaru”. (Muslim)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta