Brak i islamska porodica

Odgoj djece razvedenih roditelja

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Statistike pokazuju da je danas puno više razvedenih nego sklopljenih brakova što jasno pokazuje da jedan od supružnika ili čak obadvoje nisu ušli dovoljno spremni i zreli u bračnu zajednicu… Allahov poslanik sallahu’ alejhi we selem nas je obavjestio u hadisu koji prenosi Abdullah b.Omer: “Najmrže Allahu od onoga što je dozvolio je razvod braka.

Zbog toga, treba dobro voditi računa da se ne poseže za rušenjem bračne zajednice bez valjanog razloga i velikog truda da se postojeći problemi riješe i zauvijek otkolone. Ukoliko je nemoguće naći zajednički dogovor, tada po preporuci Gospodara, s.w.t., treba pozvait predstavnike njegove i njene porodice i pokušati izmirit bračne drugove i zajednički pronaći rješenje: „A ako se bojite razdora između njih dvoje, onda pošaljite jednog pomiritelja iz njegove, a jednog pomiritelja iz njezine porodice. Ako oni žele izmirenje, Allah će ih pomiriti, jer Allah sve zna i o svemu je obaviješten!“/En-Nisa 35/

Međutim, ukoliko se ispostavi da je taj brak postao teret za jednog ili oba supružnika,ukoliko se ustanovi da je razvod veći hajr i jedino rješenje, a nastavak takve bračne zajednice donosi zulum jednom ili oba supružnika, tada je potrebno posegnuti za raskidanjem neuspjele bračne zajednice i na najljepši način ispunit adabe prilikom razvoda braka: „O Vjerovjesniče, kada htjednete žene da pustite, vi ih u vrijeme kada su čiste pustite!“/En-Nisa 128/
…a onda vrijeme koje treba da prođe brojte i Allaha, Gospodara svoga, bojte se!“/Et-Talak,1/

Buharija i Muslim bilježe predaju u kojoj se navodi da je ‘Abdullah b. Omer, r.a, razveo ženu u vrijeme menstruacije, pa je Omer, r.a, pitao Vjerovjesnika, s.a.v.s, o tom činu, na što je on rekao:“«Neka je vrati, a zatim neka je zadrži do poslije menstrualnog perioda, pa period menstruacije i ponovo menstrualni period. Pa ako misli da je otpusti, neka je otpusti u periodu čistoće, a prije bračnog odnosa s njom. To je period koji je Allah Uzvišeni naredio!“

A one žene vaše koje su nadu u mjesečno pranje izgubile one koje ga nisu ni dobile, one treba da čekaju tri mjeseca, ako niste znali „Trudne žene čekaju sve dok ne rode“/Et-Talak 4/

Ne tjerajte ih iz stanova njihovih, – a ni one neka ne izlaze -, osim ako očito sramno djelo učine“/Et-Talak 1/ „Ti ne znaš, Allah može poslije toga priliku pružiti.“/Et-Talak 1/

Žena vrijeme ideta/pričeka/ nakon razvoda braka, treba da provede u kući svog muža iako je danas opšte poznato da se nakon prve svađe, mlade supruge zapute ka kućama svojih roditelja i vrijeme ideta obadvoje provode svađama, prepirkama, žučnim raspravama propraćenim teškim i ružnim riječima tako da i onaj problem koji je na početku izgledao sitan, u veoma kratkom periodu, postane krupan i neriješiv, jer se teške i ružne riječi ne mogu povući, a ljubav koja je nekad vladala ubrzo se pretvara u mržnju i svaka nada za spašen brak pada u vodu.

Iz tog razloga je Ponavalac svih tajni i propisao određeni period da se čeka u porodičnij kući i da se ostavi prilika za eventualno pomirenje. Postoje i oni brakovi koje je nemoguće spasiti zbog potpono različitih ličnosti a samim tim i pogleda na brak i život uopšte. Međutim, muslimanski brakovi moraju uvijek da se razlikuju od onih džahilskih ili zapadnih pa tako i ponašanje prilikom razvoda treba da bude u skladu sa šerijatom i koliko god bivši supružnici bili različiti, ne smiju sebi dozvolit da postanu jedno drugom neprijatelji. Razvod moraju da vide kao i svako drugo iskušenje iz koga dolazi neki veliki hajr i nema razloga niti jedno od njih dvoje, da očajavaju i previše žale već da izvuku pouku i nauče životnu lekciju.

Inat i želju za osvetom, moraju da vide kao šejtansku spletku i sve emocije koje vode ka ružnim postupcima, moraju da ostave po strani. Djeca su ta koja najviše ispaštaju u porušenim bračnim zajednicama i roditelji moraju to da imaju na umu. Upravo zbog toga moraju da se i dalje ponašaju kao porodica i oca ili majku svoje djece moraju i dalje da predstavljaju kao najboljeg oca na svijetu/najbolju majku na svijetu/ i da objasne svojoj djeci da prestanak braka između roditelja ne znači i gubitak oca ili majke. Na žaslost, ne rijetko se dešava da od dana razvoda, majka odgaja svoju djecu protiv oca, a otac protiv majke jer pokušavaju sebe opravdati za neuspjeh održavanja bračne zajednice.

Često smo svjedoci mladih ljudi koji su nakon razvoda zapali u tešku depresiju ili pak u preveliku raspuštenost kojom kao da žele da nadoknade izgubljeno vrijeme i vrate mladost pa svoju djecu potpuno zanemaruju i stavljaju u neki drugi plan očekujući da druga strana ispunjava obaveze roditeljstva dok, opet, ta druga strana, teži ka osveti i pokušava da se takmiči sa svojim bivšim supružnikom i iz tog inata se rađa velika netrpeljivost, a djeca moraju da biraju između oca ili majke. To su velike greške koje imaju nesagledive posljedice za razovoj malenog djeteta koje će odrastati bez ljubavi, odgajano u mržnji i neprestanim svađama i na žalost, veoma često, završava uništavanjem malenih života bez prilike da biraju kakav život da žive i šanse da svoje roditelje upozore na pogubno ponašanje po njihove mlade živote.

Ta djeca se osjećaju zapostavljenom, nepopoželjnom i na velikom teretu… Zbog takvog stanja, oni se osjećaju uvijek krivim zbog svake svađe njihovih roditelja jer mržnja među roditeljima koji su nekad raspravljali o njima dvoma, preko noći se pretvorila u raspravu o djeci jer o drugom više ne mogu ni da raspravljaju.
Nisu ni svjesni, takvi roditelji, kako to nedužna dječica bespomoćno posmatraju i koliko se krivim i odgovornim u tom trenutku osjećaju.

Zbog toga, dragi brate i draga moja sestro, nakon što se desi razvod braka između tebe i tvog bračnog druga, prvo što moraš biti zadovoljan/na Allahovom odredbom u kojoj zasigurno ima neki veliki hajr kao i u svemu drugom što nam naš Gospodar Milostivi odredi, jer On nam neće nasilje učiniti. Budi zahvalan/zahvalna Svemogućem što ti je ostavio mogućnost i izlaz iz svake situacije. Ne dozvoli da nakon te životne promjene zapadneš u depresiju, agoniju ili da tvoj iman počne padati, već se potrudi da to bude tvoja nova prilika za neki novi, ljepši početak …početak u kome ćeš ići naprijed, a nikako nazad.

Pomozi se saburom i namazom, i svojoj djeci predstavi tu životnu promjenu kao nešto neminovno što će donijeti svaki hajr i sreću u vašu porodicu. Sa svojim bivšim bračnim drugom se rastani na najljepši način bez teških riječi i uz apsolutno poštovanje uprkos svim iskušenjima i neugodnostima iz prošlosti. Tvoja djeca imaju nezamjenjivu majku i nezamjenjivog oca i u skladu sa tim se i ponašaj jer ćeš u suprotnom izgubiti ljubav i poštovanje svog djeteta. Djeca ne smiju biti sredstvo za potkusurivanje, pa se u skladu sa tim i ponašaj i nikada sebi ne dozvoli da svoje dijete dovedeš u situaciju da bira između oca ili majke ili da mrzi jedno od njih, jer kidanje rodbinskih veza je veliki grijeh!

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email
Print this page
Print

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: