Odgovori

Učenje fatihe umrlim

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook32Email this to someonePrint this page

Pitanje:

Selam alejkum! Kod nekih ljudi sam čuo da se fatiha ne smije umrlom učiti dok ga ne zakopaju. Je li to tačno?

Odgovor:

Ve alejkumus-selam! Običaj učenja fatihe umrlima je pogrešna praksa i nije tako radio Poslanik Muhammed, s.a.w.s.. Uzvišeni Allah kaže:”Vi u Allahovom Poslaniku imate najbolji uzor.” (El-Ahzab, 21.) Nisu je ni učili ashabi, niti prve generacije muslimana umrlim muslimanima.

Tako da vas odvraćamo od učenja fatihe za umrle, a savjetujemo da je učite za sebe jer u prevodu glasi: “Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo. Milostivog, Samilosnog, Vladara Dana sudnjeg, Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo! Uputi nas na Pravi put, na Put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!” Ovaj tekst ukazuje da ovo što se uči je potrebno živom a ne mrtvom. Mrtvom možete učiti utemeljene dove koje se uče za dženazu, poput: ”Oni koji poslije njih dolaze – govore: ‘Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla…” (El-Hašr, 10.)

Zatim sljedece dove:

Allahu, oprosti mu i smiluj se, grijehe mu pobriši i sačuvaj ga, počasnim ga mjestom blagodari i širokim učini ulazak u kabur, očisti ga vodom, snijegom i hladnim zrakom, očisti ga od grijeha kao što bijelu odjeću čistiš od prljavštine! Udijeli mu kuću (ahiretsku) bolju od njegove dunjalučke i drugu bolju od njegove dunjalučke! U Džennet ga uvedi i zaštiti ga kazne zagrobne ( i od vatre džehenemske)!”

– “Allahu, oprosti našim živima i našim mrtvima, našim prisutnim i našim odsutnim, našim mlađima i našim starima, muškim i ženskim! Allahu, onoga koga poživi mešu nama, učini da živi u islamu, a onoga koga na ahiret preseliš, preseli ga u imanu! Allahu, ne uskrati nas Tvojih nagrada njemu i ne skreni nas s pravoga puta poslije njega!”

– “Allahu, dotični je u Tvojoj zaštiti i u dosegu Tvoje brzine – zato, zaštiti ga od stradanja u kaburu i od džehenemske kazne! Ti si Posjedovatelj iskrenosti i Istine – te zbog toga oprosti mu i smiluj mu Se, jer, doista, Ti si Oprostitelj Milosrdni.”

– “Allahu, rob Tvoj, sin robinje Tvoje potrebuje milost Tvoju, a Tebi ne treba kazna njegova. Ako bude dobročinitelj, povećaj broj njegovih djela, a ako bude grješnik, ne obaziri se na grijehe njegove!”

Pogledajte zbirku dova Hisnul muslim. Tamo imate ove dove i još dova koje ja nisam spomenuo. A Allah zna najbolje. Odgovorio prof. Abdullah Mujic!

VAZNO OBAVJESTENJE:

Draga braco i postovane sestre, trazim halala od vas koji ste poslali svoja pitanja i sada ocekujete odgovore. Vec poodavno je pristiglo mnogo odgovora od obadvojice daija koji odgovaraju na pitanja na ovoj stranici, medjutim zastoj se desio kod mene, urednika stranice. Vjerujte mi da ne mogu da stignem sve na vrijeme, jer radim sam na stranici (ako izuzmemo bracu koja odgovaraju na pitanja i neku bracu koja salju video materijal za stranicu).

Molim vas halalite mi, jer osjecam losu savjest zbog ovoga, ali cu prioritirati ovih dana rubriku “Pitanja i odgovori”, inshaAllah. Sa novim pitanjima se nece pocinjati dok ne ocistimo ova koja su vec pristigla, a onda cu morati naci nekog brata koji ce preuzeti ovu rubriku, jer ja, zaista, ne mogu da sve sam stignem.

Nadam se vasem razumjevanju!

Urednik stranice

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook32Email this to someonePrint this page

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: