Odgovori

Dova nakon farz namaza i nenamjerno prespavan sabah

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook0Email this to someonePrint this page

Pitanje:

Dova nakon namaza i nenamjerno prespavan sabah.

Sellam alejkum draga braco po veri
želim Vas pitati 2 pitanja.

Prvo. Naime ne znam dovu onu koja se uči pre tespiha i onu na kraju namaz-dovu pa me zanima da li mi je namaz potpun. Čitao sam da koliko oštetiš namaz, na onom će svetu namaz biti bačen u lice i oštetiti klanjača kao sto je on oštetio namaz.

Drugo, nekoliko mi se puta dešava da navijem alarm za sabah namaz ali ga jednostavno prespavam i ne sećam se da li sam klanjao ili ne da li je ispravno da kad ustanem ono 9h naklanjam sabah nazam samo farz ili ne trebam ga uopšte klanjati?

Hvala na odgovoru Allah Vas nagradio

Odgovor:

Ve alejkumu selam.

Molim Uzvišenog Allah da te obilato nagradi za tvoju brigu oko namaza i također Ga molim da ti olakša obavljanje te velike obaveze u islamu.
Poslanikova, sallallahu alejhi we selem, praksa je bila da uči nakon farza namaza sam za sebe, nakon što bi predao selam, estagfirullah tri puta, a nakon toga bi proučio sljedeću dovu: ”Allahumme Ente-selamu ve minke-selam tebarekte ja zel-dželali vel-ikram”.

A također je učio dovu Allahumme eini ala zikrike ve šukrike ve husni ibadetike, kao i Allahumme la mania lima eatejte vela mutije lima meeate ve la jenfeu zel-džedu minkel-džedu, subhanallahi 33 puta , elhamdulillahi 33 puta, Allahu ekber 33 puta, la ilahe illalahu vahdehu la šerike lehu, lehul-mulke ve lehul-hamdu ve huve ala kuli šejin kadir, Ajetul-Kursiju.

Prethodno spomenuti zikr i drugi koji se prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, je sunnet i on ne utiče na ispravnost namaza jer nije dio njega, stim da je bolje da se uči jer je to praksa Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Obaveza je muslimanu da se brine o svom namazu i da ga na vrijeme klanja. Također sve će dati od sebe da se probudi i klanja sabah namaz na vrijeme, stim ako prespava sabah namaz iz opravdanih razloga kao šo je umor, težak san i slično, onda će ga odmah klanjati kada se sjeti kao što je to pojasnio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:’ Ko zaboravi namaz ili ga prespava otkup za to je da ga klanja kada ga se sjeti” ( Muslim)

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook0Email this to someonePrint this page

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH
Close

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: