Odgovori

Problemi zbog stupanja u brak sa osobom iz dalje rodbine

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook0Email this to someonePrint this page

Es Selamu alejkum

Imam braćo jedan problem. Mislim, što se mene tiče nije problem, jer momak sam koji hvala Allahu praktikuje veru, tako da propise uzimam iz Kur’ana i sunneta. Ali, uvijek postoji “ali”.
Insallah, želim oženiti jednu djevojku, naravno, kad to Allah odredi. Djevojka je iz fine i ugledne porodice, praktikuje veru. Sada se javio jedan problem, iz nekih izvora i priča dolazimo u situaciju kako smo mi kao krvno vezani ili kako se kod nas kaze “svoji smo” ili rođaci. Tu počinje da se raspliće, od parabika kako mi kažemo ili pranana, i nana i djedova, i sad mi kod nas se to reda po koljenima, i ja i ta djevojka možda dođemo neko deseto koljeno. Šta znam ja, možda nije ni deseto. Naravno, ja to ne slušam, vec sam lijepo pročitao ajet u kome nam je naš Gospodar lijepo pojasnio koga je dozvoljeno ženiti, a koga ne. I sad, braćo, ja vas molim da mi odgovorite da li je sasvim dovoljno praktkovati stvari iz tog ajeta, ili se moramo vezivati za naše stare babaske priče, i raspletati u zadnjih 50 godina i naći ko nam je rođak, a ko ne. Ne znam koliko sam bio jasan, ali, nadam se da ćete razumjeti moje pitanje. U suštini to glasi, da li je dozvoljeno ženiti bilo koju ženu koja nije spomenuta u Kur’anu kao zabranjena.

DA VAS ALLAH NAGRADI ZA TRUD!

Odgovor:

Ve alejkumu selam.

Zahvala pripada Allahu i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, salallahu alejhi we selam, njegovu časnu porodicu i sve ashabe.
Allah, dželle še’nuh, rekao je: “Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose, – ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh -, i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre, – što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je, -, i udate žene, osim onih koje zarobite; to su vam Allahovi propisi, – a ostale su vam dozvoljene.” (Prijevod značenja, En-Nisa, 23-24)

Osobe koje su spomenute u ovom plemenitom ajetu su one s kojima je zabranjeno stupati u bračne veze, sve mimo toga je dozvoljeno, kao što je došlo na kraju ajeta: “… a ostale su vam dozvoljene.” Pod majkama se podrazumijevaju majke, nene, pranene i tako dalje – uzlazno. Pod kćerkama se podrazumijevaju kćerke, unuke, praunuke i tako dalje – silazno. Što se tiče udatih žena, misli se na žene koje su trenutno u braku, dok, nakon razvoda nema smetnje da se s njima stupi u brak, nakon što se ispune poznati uslovi i otklone zapreke.
Iz prethodnog vidimo da se vi po islamu ne smatrate bližom rodbinom i da nema smetnje da stupite u bračnu vezu.

Bitno je napomenuti da je u islamu zabranjena bilo kakva prijebračna veza (zabavljanje, ašikovanje, …) između muškaraca i žena. Po pitanju toga su jednoglasni svi islamski učenjaci i na to upućuju mnogi dokazi iz Kur’ana i sunneta. Naprotiv, u islamu je zabranjeno i mnogo manje od ašikovanja, kao dugotrajni boravak muškaraca i žena, koji nisu bliža rodbina, na jednom prostoru (druženje, sijelo, …), osamljivanje muskaraca i žena, rukovanje između različitih spolova i sl.
Allah, naš Gospodar i Stvoritelj, najbolje zna šta je za nas dobro i u čemu je za nas korist, a rob je obavezan da se preda i pokori Allahovim naredbama, mogao dokučiti njihovu mudrost ili ne. U tome je, bez imalo sumnje, velika korist za njega, koju će, prije ili kasnije, dokučiti.

“Kada Allah i Posalnik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Posalnika ne posluša, taj je sigurno skrenu s pravog puta.” (Prijevod značenja, El-Ahzab, 36)

Allah najbolje zna
Mr.Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook0Email this to someonePrint this page

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH
Close

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: