Ramazan

Greške pri klanjanju teravije

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Teravih namaz je nazvan teravih, sto je mnozina od terviha, sto znaci odmor, pauza, jer se nakon svaka cetiri rekata pravio odmor. Selam se predaje nakon svaka dva rekata. Nas Seid Serdarevic, shodno ostalim hanefijskim izvorima, napominje da se nakon svaka dva rekata teravih-namaza predaje selam, sto je praksa u slucaju nafila i nocnog namaza, ali je zacudjujuce sto se kod nas…

prakticira da se selam predaje nakon cetiri rekata, a neki cak i nakon deset rekata, sto, ocito odudara od naravi hanefijske pravne skole. Cak Serdarevic jasno potcrtava da je mustehab poslije svaka cetiri rekata napraviti odmor koliko bi se moglo klanjati cetiri rekata. Za to vrijeme moze se uciti Kur’an, salavati, zikr ciniti ili sutjeti.

Autor poznatog hanefijskog djela El-Ihtijar vrlo decidno napominje da se selam predaje nakon svaka dva rekata, a pauza se pravi nakon svaka cetiri rekata, argumentujuci to praksom Ubejj b. Ka’ba r.a., ashaba koji je izvanredno ucio Kur’an i kojeg je Omer, r.a., odredio da ljude predvodi na teravih-namazu u Poslanikovoj saws dzamiji. On kaze da je to bio obicaj na teravih-namazu u oba harema, i u Mekki i u Medini.

Isto tako, cudna je pojava da neki uce toliko kratke ajete i da pri ucenju toliko brzo uce da klanjaci cesto ne znaju da je n.pr. Fatiha u pitanju, uopce ne bi prepoznali da doticni uci to poglavlje iz Kur’ana. Ako se na teravih-namazu ne moze prouciti, kako je preporuka, jedan dzuz Kur’ana, onda bi barem trebalo i ono malo sto se prouci, prouciti lijepo, polahko i razgovjetno.

Time cemo pokazati nase postovanje prema namazu, prema Kur’anu i prema Gospodaru kome se obracamo. Iskreni budimo i priznajmo: da li bismo tako brzo razgovarali s nekim uglednim covjekom, koga posebno uvazavamo i respektiramo?!

Ne zaboravimo: mi s teravih-namazom ulazimo u audijenciju naseg Gospodara i obracamo se Onome koji nam sve daje i od Koga ocekujemo milost i nagradu?! Priznajte: s kakvom bi skruscenoscu, mirnocom i dostojanstvom to trebalo ciniti?! Sigurno ne tako brzo i oholo, kao da pristupamo nekome koga uopce ne respektiramo!

Iz knjige “Ramazan i teravih namaz” autor dr. Sefik Kurdic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta