Odgovori

Pet novih pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zbog velikog broja pitanja postavicemo neke odgovore i ovako:
1) Nemogucnost dobijanja djece zbog sihra?

Sellam alejkum,
Molim vas da mi odgovoriti na ovo pitanje koje će biti malo možda i duže ali sa razlogom i nadom radi lakšeg odgovora na ovo pitanje.Ja i moja supruga smo u braku skoro evo već tri godine,kao i svaki musliman i muslimanka nastojimo da živimo koliko je moguće islamskim načinom života, ali da može bolje sigurno može ali eto ukratko zadovoljni smo jednom drugom.Kao i svaki mladi brčni par počeli smo paniranje porodice.Ubrzo je moja supruga zatrudnila i imala je ubrzo nakon nekolika nedelja prvi spontani slučaj.

Nakon tog događaja došlo je jedno pismo u kojem je meni nepoznata osoba svašta napisala u kojem je spomenuto pored moje uže porodice njeviše spomenuta majka moje supruge u negativnom smislu.Poslije te trudnoće došla je druga u skorije vrijeme koja je isto završila.U savjetu sa doktorom razlog podbačaja je ostao nepoznat.i opet je došlo pismo sličnog sadržaja.Postoji sumnja djelovanje sihra.Molim vas za odgovor pitanja i savjet.ps.dosta sam čitao o djeloanju sihra i njihovim posljedicama ali ipak vas molim za jednu vrstu savjeta.Neka vasa Allah dž.š. nagradi i halalite za poduže pitanje.

ODGOVOR:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,
Ukoliko si citao mnogo tekstova na temu sihra onda si imao priliku da se upoznas kako I na koji nacin on djeluje kod covjeka.Sto se tice tog pisma ono nije moglo samo po sebi doci.Saznaj kako I na koji nacin dolazi do tebe I ko je taj koji zeli da ocrni tvoju majku I da je uplete u vasu bracnu vezu.To sto nemate djece moze da bude uticaj sihira ali I ne mora da bude.Allah je taj koji iz svoje mudrosti daje nekome musku,nekome zensku djecu a neke ostavlja bez potomstva u bracnoj zajednici.

Ako mislis da je uticaj sihira,ja cu ti poslati tekst koji ce ti pomoci da ustanovis da li je sihir u pitanju.Ako budes zapazio vecinu ovih simptoma,obrati se nekome ko poznaje ucenje rukje da ti uz Allahovu pomoc pripomogne I olaksa tvoje tegobe.Ja uistinu neznam nekoga koga bih mogao preporuciti,ali dobro pazi ako vec budes isao kome ces se obratiti na tu temu.
Ovo su najcesci simptomi:

1. Stalna bol u zelucu
2. Povremena glavobolja koja ne prestaje sa uzimanjem medicinskog lijeka
3. Jaka tegoba u predjelu prsa, narocito poslije ikindije pa do kasno u noc
4. Uzasni snovi
5. U snu vidi kao da pada s visokog mjesta
6. U snu vidi zivotinje koje ga tjeraju
7. Utrnutost jednog dijela tijela
8. Peiodi napada (zivcani grcevi)
9. Mjenjanja slike u ocima, tako da muz(zarucnik) vidi svoju zenu(zarucnicu) u ruznom liku, makar ona bila izrazito lijepa. Razlog je tome sto sejtan (sotona, vrag, djavo) koji je zaduzen za sihr (crna magija) njeno lice cini ruznim, prikazujuci svoj lik na njenom licu i obrnuto.
10. Odvratnost prema susretima
11. Iznenadno pretvaranje ljubavi u mrznju
12. Uvelicavanje povoda za svadju i raskol iako su oni beznacajni
13. Odvratnost opsihrenog prema svakom djelu koje poduzima njegov supruznik 14. Odvratnost prema mjestu gdje sjedi njegov supruznik. Tako cete vidjeti covjeka koji je van kuce sasvim normalan, ali sa ulaskom u kucu osjeti zestoku tjeskobu.
15. Covjek vidi nepomicne stvari kako se krecu, a pokretne vidi stabilnim i nepomicnim
16. Odsutnost duha, smetenost i velika pospanost
17. Nejasan smusen govor
18. Netremicno gledanje u jedno mjesto
19. Zelja za samocom
20. Potpuna povucenost u sebe
21. Stalna sutnja
22. Smirenost, nepokretnost i konstatna ljenost
23. U snu cuje kako ga neko doziva
24. Cuje glasove koji ga dozivaju, a nevidi osobe
25. Prestanak rada jednog cula

Od svih navedenih simptoma, najcesci su prvi navedeni. Ovi simptomi se mogu poklapati sa medicinskim simptomima. Ako se neko nadje u ovim simptomima nije pravilo da taj neko mora biti oboljen od strane sihra (crne magije). Ovi simptomi pomazu onome ko lijeci Kur’an – om da pretpostavi da li se zaista radi o ovoj vrsti bolesti.
Osoba koja osjeca simptome kao sto je bol u odredenom dijelu tijela, neka se prvo obrati ljekaru i potrazi lijek.

Ako i nakon toga osjeca bol (ili neki drugi od simptoma) i nije nasla lijeka kod savremene medicine, onda neka se obrati kod onih koji lijece Kur’an – om.
Kao i u medicini, nije moguce sve probleme rijesiti jednom terapijom.

Za vise informacija,pogledaj web sajt: www.lijecenje-kuranom.com
A Allah najbolje zna!

**********************************************

2) Cudna desavanja u kuci

POSTOVANIN PROF.DJANAN,

IMAM JEDNO PITANJE: MOJA JE MAJKA JE USTALA JEDNO JUTRO DA KLANJA SABAH, OKO 5 SAT UJUTRO. UZELA JE ABDEST I KAD JE IZASHLA IZ KUPATILA DIREKTNO U HODNIKU VJIDJELA JE VATRU KAKO SHETA U VAZDUHU;TO JE TRAJALO NEKO MINUTU ONDA JE NESTALO PA MOLIM VAS DA MI TO OBJASNITE SHTA ZNACI JE TO NEKI DJIN U NASHOJ KUCI I DALI JE NEKI LOSH ZNAK? TOLIKO OD MENE PA SE NADAM DA CE MI ODGOVORITE INACE JA SAM IC MAKEDONIJE MOZDA SAM NESHTO POGRESHILA U TEKSTU .
SELAMUALEJKUM VE RAHMETULAHU VE BEREKATUHU!

ODGOVOR:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,
Uistinu nisam do sada imao priliku da procitam o vatri koja se pojavi I seta nekome po kuci,tako da nebih neko posebno tumacenje mogao dati glede toga.Ono sto znam jeste hadis da kuca u kojoj se uci sura El-Beqareh,u nju ne ulazi sejtan.

Inace mjesta na kojima se spominje Allah bilo putem redovnih namaza,ucenjem kurana,spominjanjem Allaha u svim polozajima (sjedeci,lezeci,stojeci,na bokovima I sl.),su zasticena I meleki nad takva mjesta I skupove nadviju svoja krila I broji im se taj ibadet kao namaz dobrovoljni. Mnogi od nas kada cuju spomen namaza ,odmah odustanu I traze nesto drugo, jer sejtan tada najjace djeluje I zna da bi bio porazen I oslabljen svakom sedzdom koja bi bila ucinjena Allahu.
A Allah najbolje zna!

********************************

3) Kasna trudnoca i post

Selam alejkum!

U drugom sam stanju i ostalo mi je jos dva mjeseca trudnoce, a Ramazan se blizi. S obzirom da sam citala a i receno mi je da dijete u toku ovih 8 nedelja najvise treba da dobije na kilazi i da je neophodno da se redovno jede i pije, nasla sam se u dvoumici kako da postupim sa postom. Takodje imam problematican zeludac, tako da ako prodje 2-3 sata, a nista ne pojedem u toku tog vremena, dobijem bolove u zelucu koji su skoro nesnosni. Molim vas za savet, u ime Allaha dz.s.
Allah vas nagradio najboljim mjestom u Dzennetu!

ODGOVOR:

Trudnica i dojilja, ukoliko se boje da će post naškoditi njima ili njihovom djetetu neće postiti, nego će napostiti čim im se ukaže prilika. Dakle, ukoliko žena primijeti da joj post škodi ili da nema dovoljno mlijeka za dijete, ili joj pouzdan ljekar musliman preporuči da tokom trudnoće ili dojenja djeteta ne posti, ona neće postiti, ali će, čim joj se ukaže prilika, napostiti ce propuštene dane.

Ima I drugo misljenje da treba da nahranis za svaki dan propustenog posta po jednog siromaha.Tako da ako ti je Allah podario dovoljno imetka da bi izasla iz razilazenja oko ovoga pitanja,nahrani po jednog siromaha za svaki dan kojeg opravdano ne budes mogla postiti,obrokom kojim bi sebe nahranila,a naknadno kad budes zdravstveno u mogucnosti naposti te dane.Allah za svako dobro djelo nagradjuje od 10 do 700 puta.To je dovoljan poticaj za razumom obdarene.
Molim Allaha subhaneh da ti olaksa bolove I njima podigne deredze u dzennetu inshaallah.Amin
A Allah najbolje zna!

***********************************************

4) Zikr poslije namaza – hadzdz za umrle roditelje

Eselamu alejkum we rahmetu la we berakatuhu!

Draga braco haj i Allahov swt rahmet ishala vas obasjao!

Imam dva pitanja:1) Da li se posle namaza zikri: namaska dova u djamatu ili svako za sebe, tespi na prstima svako za sebe ili u djamatu.???

2)Ako su moji roditelji nisu vise medju zivim dali mogu ja da umesto njih
obavljam hadz, i ako za sebe jos nisam otisao!

hvala unapred ishala vas Allah swt nagradi dzenetom frdefvs

ODGOVOR:

Ve alejkesSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

1)U knjizi *Hanefijski fikh*,ima poglavlje koje nosi podnaslov*zikr nakon obaveznog namaza*,U njemu je pisac lijepo pojasnio da zikr biva nakon obaveznoga,a obavezno nam je ono sto nam je Allah strogo naredio,a to je farz namaz.
Ocuvanje islamskoga saffa I jedinstva je prece od toga da se sporimo oko zikra na tespih ili na prste.U hadisu je dosla potvrda da ce prsti na Sudnjem danu svjedociti sta su cinili na dunjaluku.
dom treba raditi na pojasnjavanju islamskih propisa,dok ne budu u potpunosti razumjeli svrhu I namjenu istih.Do tada na ispravan put , prema kuranskom tekstu treba pozivati na mudar nacin I lijepim savjetom.

2)Sto se tice obavljanja hadzdza za roditelje,ti nisi u mogucnosti to da obavis za njih,sve dok za sebe ne obavis hadzdz.Imas mogucnost da posaljes kao zamjenu(bedela)osobu koja je vec obavila hadzdz za sebe.Ali siguran sam da bi bio mnogo radosniji da ti licno za njih obavis hadzdz.
Molim Allaha da ti olaksa da sto prije obavis hadzdz za sebe kako bi mogao tu istu duznost obaviti I za svoje roditelje.

A Allah najbolje zna!

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta