Savjeti

Budi zadovoljan s Allahovom odredbom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Slusam, prije izvjesnog vremena, jedan radio program, tj. emisiju u kojoj se javljaju zene koje su izgubile djecu, odnosno tim zenama su djeca umrla dok su bila jako mala, do 2-3 godine starosti od raznih bolesti. Govore o onome sto su prozivile od tada i osjecajima koje covjek dobije u takvim teskim situacijama. Pade mi na um ono sto se desilo meni, odnsono mojoj porodici prije nekoliko godina. Naime, supruga mi je bila trudna i ja sam se jako, jako obradovao toj trudnoci, medjutim…

Allah, svt, je dao da je supruga dobila spontani pobacaj. SubhanAllah, kako mi je to tesko palo, a naravno supruzi je bilo jos mnogo teze. Sjecam se da sam sa svojim curicama, nekoliko dana poslije tog dogadjaja, otisao u jedan veliki shop centar radi kupovine. Prolaze zene u poodmakloj trudnoci, zatim vidim parove sa novorodjencadima, pa mi dodje misao: “Kako su oni mogli dobiti djecu ili su na putu da uskoro dobiju, a nama se desi ovo?” Razmisljam ovo nekako razocarano i malo ljutito na Allaha, svt, sto je odredio da ovako bude… SubhanAllah, kako je insan nezahvalno stvorenje.

Poslije nekoliko trenutaka, dodjoh sebi i ljutito rece sam u sebi: “Sram te bilo, kako tako nesto mozes pomisliti? Pogledaj svoje dvije curice, koje skakucu oko tebe, Allah, svt, ti ih podario zdrave, zar si zaboravio na njih? Koliko je parova sto ne mogu dobiti ni jedno dijete? Zar se ljutis na odredbu Uzvisenog Allaha, sta bi tek pomislio o Allahu da ti nije podario ni jedno dijete?

Zaista, koliko je insan nezahvalan Svome Gospodaru? Sa koliko blagodati nas je opskrbio jos od naseg zaceca od kapi sjemena u majcinom stomaku, pa do danas, ali kada Uzviseni posalje nesto sa cime nas iskusava, covjek ovako nezahvalno postupi.

Zaista je dunjaluk kuca iskusenja (sjetimo se da je Adem, a.s., istjeran iz Denneta na Zemlju kao za kaznu) i Allahovo je pravo da iskusava Svoje robove. Allah,dz.s., je neizmjerno milostiv prema Svojim pokornim robovima, i zasigurno je da ni jednom od njih ne zeli zlo niti ce ga zaboraviti u teskim iskusenjima, ali ta iskusenja su mnogostruko dobra za vjernike. Mnogo puta ta iskusenja vrate covjeka na pravi put ili ucine da covjek ostavi mnoge grijehe u kojima se gusio do tada.

Kao sto znamo, vjernik nikada nije na gubitku, ako mu je dobro on se zahvaljuje Allahu na tome i Allah mu pise dobra djela za to, a ako je insan na iskusenju i strpi se na tome, onda i u ovoj situcaiji mu se pisu dobra djela i brisu pogreske. Allah, svt, kroz iskusenja cisti covjeka od grijeha, ali istovremeno provjerava njegovu vjeru, jer lahko je vjerovati i biti dobar musliman kada je sve dobro i kada ti sve ide od ruke.

Tek kada dodje iskusenje, onda se vidi koliko je covjek iskren i jak u svojoj vjeri i koliko je zadovoljan s Allahom kao svojim Gospodarom i koliko je zadovoljan s Njegovim odredbama. Ko se ljuti na Allahove odredbe onda se i Uzviseni Allah ljuti na takvog, a ko sa saburom i sa zahvalnoscu prima iskusenja od Allaha, onda Allah, svt, takvom podize stepene i povecava nagradu.

Imajmo na umu i to da je duplo olaksanje sa nevoljom (iskusenjem) samo ako se covjek strpi i bude se uzadao u svoga Stvoritelja. Kaze Poslanik, saws,: “Kada bi dosla nevolja i usla u kamen, doslo bi olaksanje i istjeralo bi je iz tog kamena, kad-tad.“. Tako i u mom slucaju, poslije ovog iskusenja, Allah, svt, iz svoje neizmjerne milosti podari da zena ponovo zatrudni i iz toga nam se rodi sin, elhamdulillah.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: