Brak i islamska porodica

Čuvaj se inata u braku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

INAT UNISTAVA I NAJVECU LJUBAV

Povremene bracne nesuglasice su savim normalna pojava u svakom braku i one bi trebale da budu put ka jacanju veze izmedju dvoje ljudi ukoliko se na ispravan nacin odnose prema problemima jer niti jedna od tih nesuglasica nebi trebalo da se ponovi dva puta nego da bude skola za buducnost.

Medjutim, veoma cesto, zbog najsitnijih problema dolazi do prezira koji stvara odbojnost i zahladjenje bracnih odnosa. Nerijetko, razlog toga je inat koji tjera jednog od supruznika, a nakon odredjenog vremana i drugi pocinje da se sveti na isti nacin i ta ljubav lagano i neprimjetno gubi svoju car a mrznja dolazi sve vise do izrazaja.

Nazalost to su osobine i odnosi koji su preuzeti od nevjernika na koje se najcesce mladi ugledaju kroz TV serije ili nevjernicke casopise koji ne pridaju vaznost instituciji braka. U serijatskim brakovima ni slucajno ne smiju da se desavaju takve situacije, jer Kur’an i Sunnet su jasno uredili odnos izmedju bracnih drugova. Allah, s.w.t, nam je poslao jasne poruke kojima je direktno zabranio inat i osvetu:
…koji srdzbu svoju savladjuju i ljudima prastaju, a Allah voli one koji dobra djela cine.“

Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa ce ti dusmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. To mogu postici samo strpljivi, to mogu postici samo vrlo srecni.

Dakle, tolerancija i prastanje je neophodno u rjesavanju bracnih nesuglasica. Ukoliko dodje do odredjenih problema izmedju supruznika, tada ce se obadvoje potrudit da pretekne jedno drugog u prastanju i razumjevanju kako bi sebi osigurali nagradu koju je Allah s.w.t obecao strpljivima i onima koji prvi popuste i oproste drugome. Sve nesuglasice koje se pojave, moraju da vide kao sejtansku spletku kojom Allahov neprijatelj zeli da rastavi dvoje vjernika, jer ako se sjetimo da Iblis l.a. svaki dan ceka povratak svoje sejtanske vojske koju je poslao da zavode Allahove robove, pa se najvise obraduje onom sejtanu koji mu se pohvali kako je uspio da zavadi i rastavi muza od zene i obratno.

Ukoliko se muz i zena takmice i porede jedno sa drugim pa ako muz zakasni kuci a sutradan zena namjerno uradi isto, sigurno da ce to kasnjenje narednog dana biti jos duze a povratak jos ruzniji… Ukoliko zena pokloni vise paznje svojoj porodici a zanemari muzevu, tada ce sigurno dozivjeti isto od svog muza i osjecat se ponizenom kao sto se muz osjecao pred svojom porodicom zbog njenih postupaka.

Ukoliko se muz ponasa oholo u prisustvu zeninih prijateljica, a ona uzvrati istom mjerom u prisustvu njegovih prijatelja, sigurno da ce svaki naredni korak nositi sa sobom nesagledive posljedice po njihov bracni zivot i najaca ljubav pretvorit ce se u mrznju a zajednicki zivot postat nepodnosljiv i izgubiti svoju vrijednost i funkciju zbog koje je uspostavljen.

Zbog toga svaki muz i zena moraju da nauce da sabure, da razgovaraju jedno s drugim i na najljepsi nacin rjesavaju probleme savjetujuci se i postujuci jedno drugo. Moraju naucit prastati i traziti opravdanje za greske svog zivotnog saputnika jer ce tako zasluziti jos vece postovanje i ojacati bracnu vezu koja mora biti svakim danom stabilnija ukoliko nijete ostatak zivota provest zajedno. Allahov Poslanik s.a.w.s ne sveti (kaznjava) zbog sebe, nego kada se krse Allahovi propisi, te se on sveti (kaznjava) zbog Allaha.“

Kroz primjer Poslanika a.s koji nam je najbolji uzor kao i njegov bracni zivot i brakovi njegovih iskrenih sljedbenika, vidjeli smo puno mudrosti, tolerancije, prastanja i samilosti i nikada nismo mogli vidjet niti jedan primjer inata ili osvete jer to nije osobina vjernika koji teze kao dzennetu i njegovim ljepotama jer dzennet je protkan saburom.

Sabur se uvijek isplati, jer donosi svako dobro i pobjedu na dunjaluku, a veliku nagradu na ahiretu. Iskreni mu’mini ce se potrudit da u svom zivotu budu uzor drugima i da njihov brak bude spoj tolerancije, medjusobnog postivanja i uvazavanja. Njihov glavni cilj ce biti medjusobno potpomaganje za ulazak u dzennet i udaljavanje od svega onoga sto vodi dzehenemu. Inat nije osobina vjernika !!!

Za kraj jedna lijepa poruka onoga koji se najabolje odnosio prema svojim zenama Poslanik, a.s.,: “Hocete li da vas obavjestim o vasim zenama u Dzennetu?“ Rekli smo: “Da, Allahov Poslanice”, pa je on rekao: “To je ona koja mnogo radja djecu i koja je umiljata, a kada se naljuti i kada joj se nanese zlo, ili kada se na nju muz naljuti, kaze: “Ovo je moja ruka u tvojoj ruci. Necu zaspati dok ne budes zadovoljan.“

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: