Poučne priče i tekstovi

Divni savjeti majkama / Mala molba za tebe, operi ruke svoje majke

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook536Email this to someonePrint this page

Kaže dr. Du’a er-Ravi: Drage majke, prije nego što probudite svoju djecu, sjedite pored njih tri minute, tihim glasom proučite Ajetul-kursiju, sure Ihlas, Felek i Nas, potom ih probudite nježno, i mnogo govorite subhanallah umjesto vikanja i galame. O, majko! Sjedi sa svojom djecom prije spavanja nekoliko minuta, kaži im da ih voliš. Zagrli ih. Pronađi im neku pozitivnu ideju za sutra, kako bi zaspali optimistično, a probudili se puni energije…

O, majko! Nemoj dozvoliti svojoj djeci da neposredno nakon buđenja gledaju TV ili ipad, jer zjenica oka se širi poslije buđenja i može im naškoditi zračenje. Masaža djeteta mu može pomoći da se smiri, pomaže mu pri probavi i poboljšava san noću. Također, to razvija emocionalnu vezu između vas (majke i djeteta), stoga, nemoj mu uskraćivati tu nježnost.

Dijete koje ima visoke moralne vrijednosti i dobro ponašanje prirodni je rezultat međusobnog poštivanja između supružnika, kao što bude i obrnuto! Dragi roditelji, dopustite djeci da spavaju s vama jednom sedmično ili za vrijeme raspusta ponekad, jer to produbljuje duhovnu povezanost s njima i otklanja mnoge nedoumice u odnosa majke i oca. Koristite u komunikaciji s vašom djecom izraze kao što su: Ja sam ponosan na tebe; Ti si divna osoba; Šta ti misliš o …? Mogu li ti (ja) pomoći?

Uvjerljivi i neodgođeni dijalog je jedna od najuspješnijih metoda razgovora kada je vaše dijete tvrdoglavo, jer odgađanje razgovora do nekog vremena daje djetetu neopravdan osjećaj da je dobio bitku. Dragi roditelji, zatražite od vaše djece da prestanu plakati prije nego im ispunite ono što traže, bez obzira o čemu je riječ, kako se ne bi navikli na plač kao metodu za traženje.

Draga majko, sjedi pored kreveta svog djeteta dok spava, a prije nego se probudi, podigni ga i zagrli ga kako bi se probudio u najjačim momentima majčine ljubavi i osjećanja. Ponavljajte često izraze kroz koje će djeca zavoljeti Allaha dž.š, kao što su: Allah će nas opskrbiti, Allah nas voli- jer kada dijete odrasta, a u srcu mu je usađena ljubav prema Allahu, onda će se bojati da Ga ne posluša, radit će dobro i biće primijećen među svojim vršnjacima.

O Gospodaru naš, o Ti Koji si sačuvao Musaa, a.s, od utapanja u moru dok je bio novorođenče, sačuvaj našu djecu, sinove i kćerke, od utapanja u iskušenjima ovog života i njegovih užitaka, i podari nam, o Allahu, poslušnu i dobru djecu. Amin!

Podijelite da bude od koristi, blagoslovio Allah vašu djecu, i učinio vas od onih koji hizmete islamu, društvenoj zajednici i svim muslimanima.

Priredila i prevela: Merjem H. Kapo, Sarajevo – Akos.bA

______________________

Mala molba za tebe, operi ruke svoje majke

Diplomirao je visokom ocjenom, bio je zadovoljan postignutim uspjehom i bio je siguran da ga čeka lijepa karijera. Jedna od najvećih firmi u njegovoj državi je raspisala konkurs za popunu određenih mjesta. Odmah je priložio potrebnu dokumentaciju te prošao prvi intervju. Završni intervju od kojeg zavisi da li će biti primljen, je razgovor sa generalnim direktorom te firme. Dok je sjedio ispred direktora i pregledao njegove dokumente, podigao je pogled prema njemu te počeo sa pitanjima.

Direktor:“Da li si tokom studiranja imao neku stipendiju?“

Mladić:“Ne, nikakvu.“

Direktor:“Da li je otac plačao tvoje studiranje?“

Mladić:“Ne, otac mi je umro kad sam ja imao jednu godinu, moja majka me je školovala čitavo vrijeme.“

Direktor: “A gdje je zaposlena tvoja majka, gdje radi?“

Mladić: “Ona ustvari nije zaposlena u nekoj firmi, ona kod kuće pere i pegla odjeću od drugih ljudi.“

Onda je direktor zatražio da mu on pokaže svoje ruke. Kad ih je pokazao bile su to dvije bijele i nježne ruke. Direktor ga onda upita: “A da li si ikada pomogao svojoj majki u pranji odjeće?“

Mladić:“Ne, nisam, ona mi nije dozvoljavala, stalno je govorila da učim i ponavljam.“

Direktor:“Dobro, vidi, imam za tebe jednu malu molbu, zamolio bih te da odeš kući i da opereš majčine ruke.“

Mladić je bio na početku zbunjen ali kad je u pitanju posao, onda nema zbunjenosti i šale. Otišao je kući objasnio majki zahtjev direktora te je zamolio da joj opere ruke. Kad je majka čula za posao, bila je radosna, ali je u isto vrijeme se osječala čudno zbog tog zahtjeva, ipak je pristala na to da joj sin opere ruke.

Nasuo je vode u posudu i počeo da joj pere ruke. Dok ih je prao počeo je da plače. Tek sada prvi put u životu je vidio u kakvom su stanju ruke njegove majke. Bile si ispucane, koža je bila gruba i hrapava, na njima su bili stari žuljevi, ruke su bile nabrekle i otečene…plakao je kao dijete.

Tek sada, prvi put dosad, mladić je shvatio da su te dvije ruke njega odhranile i odškolovale, da sve što ima u životu, ima od te dvije ruke…Kad je završio sa pranjem, poljubio ju je u čelo a zatim je oprao ručno svu odjeću i ispeglao. Tu noć su sjedili dugo i razgovarali.

Sutradan, kad je suznih očiju došao kod direktora i kad mu je rekao šta se desilo te da je on ostatak odjeće sam oprao, direktor ga upita, šta je naučio iz svega toga, a on odgovori: “Naučio sam sljedeće:

1) Shvatio sam stvarno značenje riječi „zahvalnost“

2) Da nije bilo moje majke, danas ja ne bi bio ovo što jesam

3) Shvatio sam koliko je neke poslove teško raditi

4) Shvatio sam važnost porodice.

Direktor se nasmija i reče: “Ovakvog sam radnika tražio, koji će znati cijeniti svoj rad i trud, te pomagati drugima.“

Saudin Cokoja

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook536Email this to someonePrint this page

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH
Close
Podržite N-UM islamski portal lajkom
Allahov Poslanik je rekao:
Ko nekome ukaže na dobro djelo imat će identičnu nagradu kao i onaj koji učini to djelo.
(Muslim)
Close

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: