Poučne priče i tekstovi

Imaš li 5 minuta za mene?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Susretne te covjek za kog znas da je uvijek u dugovima. Znas da nikad nikom nije vratio pozajmljeno, niti je ikom bio od pomoci. Ti taman u zurbi, sekund ti zlata vrijedi. Zaustavi te, i veli: “Imas li za mene 5 minuta, treba mi tvoja pomoc“? Mrsko ti, ali kazes sebi – dajem tih 5 minuta, nije prvi put da vrijedno gubim! Nakon vise od 5 minuta, rastavljas se sa njim. Nastavljas dalje svojim putem, prebiras po mislima, jer u novcaniku vise nemas nista po cemu bi prebirao. Sve sto si imao dao si tom covjeku, razmisljas kako da nadoknadis izgubljeno…

U tom ti put presijeca velicanstvena povorka. Sultan, ogromne moci, a uz njega povorka uglednih. Zastanes da ih propustis, kad odjednom se iz povorke izdvoji sultanov glasnik. Oslovljava te biranim rijecima, i prenosi ti poziv sultanov – “Ljubazno te moli da za njega odvojis samo 5 minuta svog vremena“. Izaslanik uz to veli – “Sultan zna da zuris za svojim poslom, da ti je vrijeme dragocjeno, ali ce on tvojih 5 minuta odvojenih za njega nadoknaditi mnogostruko“.

Ovakav preokret nisi ocekivao, a desava ti se svakodnevno! Sigurno da si ga svjestan, ne bi imalo posude u koju bi stalo tvoje odusevljenje!

Da bi ti bilo jasnije, podijelicu uloge, kao u pozoristu:

Siromah koji uzima zajmove koje nikad ne vraca – Dunjaluk
Sultan – namaz
Izaslanik sultanov – ezan

Koliko si minuta dao Dunjaluku, i koliko ti je od datog vratio? Koliko si puta za Dunjaluk dao sve sto imas, znajuci da je on jama bez dna? Hocu reci – koliko si puta prosjaku dao sve sto imas misleci da si sreo sultana povjerljivog?

Koliko si se puta, prijatelju moj, oglusio o poziv sultana, misleci da ti sultan nista nece dati?

Mislis li da ti Onaj ko posjeduje tebe i svakog drugog, i sve sto zajedno imate, i nebesa i Zemlju, nece nadoknaditi tvojih 5 minuta koje odvojis za razgovor sa Njim?

Gospodaru moj, pokazi nam stvarnost Dunjaluka, i nauci nas da je zrtva u Tvoje ime dobitak!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: