Brak i islamska porodica

Izbjegavanje razgovora o impotenciji donosi velike probleme u braku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prevelika opterecnost, umor, ubrzan ritam zivota i niz drugih faktora precesto dovode muskarce do privremene ili dugotrajne impotencije o kojoj izbjegavaju razgovor sa svojom suprugom, a sto precesto dovede do velikih problema u braku, i ne rijetko je ishod razvod.

Supruga pocne da sumnja da je muz izbjegava ili da ima drugu sa kojom zadovoljava svoje strasti, te se umjesto razgovora odluci da prati svaki njegov pokret. Ona koristi priliku da mu pregleda imenik i memoriju poziva i poruka u mobitelu, prisluskuje njegove razgovore… a sejtan l.a. svakako koristi takve situacije da prikaze i ono cega nema.

Muz je ionako nervozan jer se smatra manje vrijednim i sto je strah veci, to je impotencija dugotrajnija i teza jer glavni faktor ove bolesti je psihicko stanje bolesnika. Ukoliko dolazi do cestih svadja i rasprava izmedju bracnih drugova, tada ce neraspolozenje i napetost postati sve izrazenija a stanje sve gore.

Ponekad se desi privremena impotencija koja bi trajala dan ili dva ali zbog okolnosti koje se pocnu desavati u porodici poput nerazumjevanja, sumnje, ne znanja od strane zene, muskarac se povuce u sebe, uplasi se njene reakcije i radije izmislja razloge poput neke bolesti, premorenosti ili se vraca kuci kasno cekajuci da njegova draga supruga zaspi dubokim snom , izbjegava susrete sa njom a to samo povecava njene sumnje i dovodi do zahladjenja odnosa koji postaju sve tezi za oba supruznika i umjesto razagovora, obadvoje se odlucuju da pate u samoci ne otvarajuci dusu i ono sto ih muci te impotencija postane trajna.

Zbog toga, cijenjeni brate, ne zaboravi da je tvoja supruga u isto vrijeme i zena koja nista ne zna o impotenciji niti muskim problemima pa od nje ne ocekuj da sama shvati tvoje stanje. Pouzdaj se u Allaha i zamoli Ga da tvojoj zivotnoj saputnici olaksa shvatanje tvog stanja te sjedi s njom i razgovaraj prije svega kao sa svojim najboljim prijateljom. Otvori joj svoju dusu i srce i objasni stanje u kome se nalazis.

Ona te izabrala za zivotnog druga za cijeli zivot i prihvatila te onakvog kakav jesi. Prihvatila te da ti bude na raspolaganju u dobru i u zlu pa ne brini zbog toga kako ce prihvatit tvoje trenutno stanje. Pouzdaj se u Milostivog Gospodara koji te iskusao. Moras joj dati sansu da ti pomogne, a ona to hoce. Ubrzo ces se i sam uvjeriti da ce tvoja impotencija uz Allahovu pomoc biti kratkotrajna jer vise neces biti opterecen time kako ce je tvoja supruga prihvatit…

Olaksaj sebi i njoj i ne stidi se zbog toga niti osjecaj manje vrijednim jer za sretan brak nije uslov seksualni uzitak, ponekad je lijepa rijec i paznja puno vrjednija nego intimni odnos bez ljubavi i uzitka.

Sestro moja draga, ako primjetis da te tvoj muz izbjegava u postelji i ne uzvraca tvoj njezni pogled vec ga sa tugom obara, utjeci se Allahu od sejtanskih spletki koje ce ti u mislima nanositi, ne pomisljaj da te tvoj muz prestao voljeti ili da ima neku drugu vec mu daj na znanje da si strpljiva i zadovoljna njime u svakoj situaciji… Pokazi mu da si uz njega u dobru i u zlu i olaksaj tesko stanje u kome se nasao jer koliko god tebi bilo tesko, sigurna budi da je njemu jos teze jer se osjeca manje vrijednim i stid mu dusu razara pa tvoja reakcija moze da bude presudna za njegovo izlijecenje ili zapadanje u depresiju koja ce jos vise produzit njegovu impotenciju…

Ukoliko budes prema njemu milostiva i razumna, budi sigurna da ti to nece zaboraviti i to trenutno, kratkotrajno rjesenje ce stvoriti neraskidivu vezu izmedju vas a Allah s.w.t ce ti obezbjediti veliku nagradu koju je obecao strpljivim i pokornim suprugama.

Ako impotencija potraje i nakon sto se promjeni stanje koje je mozda izazvalo, tada treba da se potrazi strucno misljenje doktora koji ce ustanovit eventalne organske ili druge promjene koje su izazvale tu bolest i propisat lijekove koji su danas veoma uspjesni u lijecenju impotencije.

Ukoliko nista od toga ne pomogne, tada svakako treba otici kod nekoga ko ima iskustva u lijecenju Kur’anom jer veoma cesto uzrok impotencije moze da bude sihr, urok. ili dzinsko djelovanje. Veoma je korisno uzimati po dvije kasike meda prije spavanja. Djelotvorno je i curukotovo ulje, orasasto voce i slatkisi.

Svaki brat musliman a i sestra mora da prihvati iskusenje koje ga je snaslo kao bilo koje drugo iskusenje. Treba da se strpi, pouzda u Allaha s.w.t i da bude siguran da ga ceka velika nagrada i oprost grijeha zbog sabura na neugodnostima kojima je ispitan. Sveobuhvatnu poruku nam je dostavio nas Poslanik s.a.w.s : „Uzviseni je Allah rekao:“Kada nekom Mome robu uputim nesrecu u tijelu, imetku ili porodu, a on to doceka lijepim strpljenjem, stidjeti cu se na Sudnjem danu da mu vagam djela i otvorim knjigu“.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: