Zdravlje

Sperma je dobar pokazatelj muškog zdravlja / Na koga će sličiti novorođenče

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook83Email this to someonePrint this page

Muškarac provjerom mirisa ili boje svoje sperme može provjeriti da li je s njegovim zdravstvenim stanjem sve u najboljem redu, jer je upravo sperma pokazatelj raznih zdravstvenih problema…

Spermu osim spermatozoida čini još 65% udjela tekućine sjemenog mjehurića, od 30 do 35% tekućine iz prostate i 55 tekućeg udjela iz žila. Sadrži limunsku kiselinu, amino kiseline, fruktozu, enzime, kalij, prostaglandin, holin fosfora i cink. Količina proizvedene sperme može biti vrlo različita, od samo nekoliko kapljica do približno šest mililitara. Dobro praćenje izgleda sperme može nas poštediti mnogih teškoća i spriječiti da eventualna infekcija uzme previše maha. Njen nam izgled poručuje da li je s našim tijelom sve u najboljem redu. Normalna sperma je tekućina mutno bjelkaste boje. Miris po kloru je potpuno normalan, dok zbog fruktoze ima lagano slatkasti okus, no to se od čovjeka do čovjeka razlikuje.

Promjene u izgledu i teksturi sperme

U slučaju neuobičajenog izgleda ili neke druge neuobičajene značajke sperme možemo posumnjati da nešto nije u redu. Tako u slučaju kada prilikom ejakulacije ne dođe do izlijevanja sperme, ili je ima manje nego obično, možemo posumnjati da je mjehur začepljen. Vodenkasta sperma obično je znak retrogradne ejakulacije, pri čemu se ono što je bilo ejakulirano vraća unatrag u mjehur. Nije riječ o opasnoj stvari, nego o nenormalnom miješanju spermatozoida s tekućinom, za što uzrok može biti nepravilno djelovanje prostate, primjerice upala prostate.
Promjene u boji sperme

U određenim slučajevima kada je sperma neuobičajene boje, dobro se posavjetovati i s osobnim liječnikom:

– Sperma je obojena crveno ili smeđe:

U tom slučaju u spermi je krv i to iz različitih razloga (infekcija, stres i u rijetkim slučajevima zbog karcinoma). Kroz dan ili dva sperma bi morala poprimiti uobičajenu boju, što znači da je teškoća nestala. U protivnom je pametno posavjetovati se s liječnikom.

– Sperma je obojena žuto ili zeleno:

Obično je sperma i malo žućkaste boje, što je u redu; no ukoliko je izrazito žute ili zelene boje, to je obično znak infekcije. U tim se sliučajevima često radi o spolno prenosivoj bolesti – gonoreji (kapavcu), pa u takvom slučaju posjetite svog liječnika. Spomenuta se bolest, naime, liječi antibioticima. Neobičan miris sperme gotovo je uvijek znak infekcije. Pazite dakle na izgled i miris vaše sperme, jer vam može puno reći o vašem zdravlju i ne samo o tome koliko ste dobri za oplodnju.

intimatemedicine.com
______________________________

Na koga će sličiti novorođenče

Svako novorođenče, bilo muško ili žensko, sliči jednome od svojih roditelja, a možda se sličnost “protegne” tako da obuhvati pojedine rođake sa majčine ili očeve strane. Poslanikov sunnet pojasnio je sličnosti i razlike između djeteta i njegovih roditelja. Naime, jedne prilike došao je čovjek iz plemena Benu Fezare kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu:…

Zaista je moja supruga rodila crnoga dječaka.” Poslanik ga upita: “Da li imaš deve?” Čovjek reče: “Da.” Poslanik ga upita: “Kakve su boje?“ Čovjek reče: “Crvene.” Poslanik ga opet upita: “Ima li među njima crnih – tamnih (lugavih)?“ Čovjek odgovori: “Zaista među njima ima tamnih (lugavih).“ Tada ga Poslanik upita: “Pa odakle je došla ta (lugava)?“ Reče: “Možda je loza (korijen, rod) povukla (sliči lozi, korijenu).“ Na to mu Poslanik reče: “Pa možda je ovaj (dječak) povukao lozu.”(Buhari, Muslim, Fethul-Bari, Šerhu Muslim)

Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u ovome hadisu ukazao je na pravila genetskog nasljeđivanja koja su otkrivena u novije vrijeme. Ukazano je na tajne osobine koje nose geni i koje nisu došle do izražaja (nisu se pojavile) jer su im prethodili ili su ih nadjačali drugi geni. Možda osoba naslijedi osobine od pradjeda ili pranene između kojih su stotine godina. Poznato je da se tajna života stvorenja krije, sa Allahovim dopustom, u ćeliji. Kada su naučnici proučavali sastav ćelije, utvrdili su da se u njenom središtu nalazi jezgro, koje predstavlja njen najvažniji dio, tako da nepostojanje jezgra čini nemogućim održavanje ljudskoga života. Nastavili su da otkrivaju tajne ove jezgre u ćeliji, i otkrili su čudne oblike, koji umnogome sliče makazama ili znaku x, i koji su poznati kao kromozomi, i oni kontroliraju, sa Allahovim dopustom, pojedinačne osobine u čovjeku, funkcije ćelija i njene specifičnosti, a jedno jezgro sadrži 23 para kromozoma.

Genetske osobine koje poprima fetus od majke ili oca vraćaju se ”spajanju” između gena tih supružnika, i koji nose osobine oba roditelja, tako da se genetske osobine ispoljavaju u novorođenčetu shodno Allahovoj volji. Ukoliko nadvladaju očevi kromozomi, beba će sličiti njemu, a ukoliko nadvladaju majčini kromozomi, njene genetske osobine bit će očitije na novorođenčetu. Ponekada novorođenče uopće ne sliči svojim roditeljima, jer su genetske osobine, kako kažu genetičari, dvije vrste: dominantne i recesivne (potisnute). I ako dijete naslijedi recesivne genetske osobine od oba roditelja, pojavit će se u njemu iako nisu očite u roditeljima, a to je značenje, sa Allahovim dopustom, Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem riječi ”povukla ga loza“, tj. privukla ga i pojavila se na njemu njegova boja.

A i u drugom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pojasnio je ovo značenje. Naime, došla je neka žena kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i upitala ga: “Da li se žena kupa kada polucira u snu i vidi vodu (spermu)?” Aiša, Allah bio sa njome zadovoljan, ukorila ju je zbog otvorena pitanja, ali joj se je Poslanik obratio: ”Ostavi je. Pa zar ne biva sličnost osim sa strane toga (sperme)? Ukoliko bude gornja (nadjača) njena voda (sperma) u odnosu na vodu (spermu) muža, dijete će sličiti svojim daidžama, a ukoliko bude gornja (nadjača) muževa voda (sperma) u odnosu na njenu vodu (spermu), dijete će sličiti svojim amidžama.“ (Muslim)

Poslanikov izraz ”biti gornja (nadjačati)” je precizno izražavanje, jer se geni ispoljavaju sa nadvladavanjem i ukoliko nadvladaju određeni geni, pojavit će se, Allahovom voljom, njegove specifičnosti i tragovi na novorođenčetu. Na ovaj način spomenuti hadisi otkrili su naučnu činjenicu koja nije bila poznata do novijega vremena, jer naučnicima donedavno nije bilo poznato pravo stanje sperme i jajašceta, i njihovo sudjelovanje u novom stvaranju, tj. sve do otkrića mikroskopa i otkrića transplantacije kromozoma.

Izvor: eajaz.com, Naučni idžaz u Kur’anu i sunnetu – Informativni islamski časopiss El-Asr (www.el-asr.com)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook83Email this to someonePrint this page

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH
Close

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: