Odgovori

Tumačenje snoviđenja umrle osobe

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook0Email this to someonePrint this page

PITANJE: Kako se može protumačiti stalno snoviđenje umrle osobe?

ODGOVOR: Ako se mrtva osoba sanja na lijep način, onda se za nju može očekivati i nadati svako dobro. Međutim, ako to snoviđenje nije lijepo, onda to može biti prikazivanje od šejtana jer on voli da prikazuje mrtvu osobu na loš način, kako bi to rastužilo živog čovjeka. Šejtan nastoji da radi sve ono što će rastužiti, zabrinuti i ražalostiti vjernika, jer Uzvišeni Allah kaže: ”Sašaptavanje je posao šejtanski, da bi u brigu bacio vjernike, mada to ne može njima nimalo nauditi, osim ako to Allah, dž. š., dopusti.” (El-Mudžadela, 10.)

Stoga, ako čovjek usnije nešto loše o nekoj umrloj osobi, treba zatražiti zaštitu kod Allaha, dž. š., od zla šejtana i od zla onoga što je usnio, i da nikome ne priča svoj san. U tom slučaju neće biti nikakve štete od tog sna. Ovako treba postupiti i sa bilo kakvim drugim lošim snom, a Šerijat propisuje da čovjek u tome slučaju zatraži zaštitu Allahovu od zla šejtana i od zla onoga što je usnio, da pljucne na svoju lijevu stranu tri puta i da se okrene sa strane na kojoj je ležao na drugu stranu. Ako bi se abdestio i klanjao, to bi bilo bolje i ljepše. On treba i da o tome ne priča nikome i tek tada neće mu naškoditi ono što je usnio.

Šejh Ibn-’Usejmin, r.a.

_______________________

Dok mi proslavljamo kršćanske praznike, muslimanska djeca umiru od gladi

Vjerovatno će mnogi, kada pogledaju ovaj video zapis, prvo osjetiti ljutnju prema arapskim bogatašima i vladarima, ali svako od nas, pojedinačno, trebao bi, poslije gledanja ovog videa, razmisliti u kakve sve nepotrebne stvari troši svoj imetak i zapitati se koliko se lično trudi da pomogne zajednici muslimana. Bit ćemo možda ljuti na Arape što obilježavaju kršćanske praznike, ali imajmo na umu da muslimani BiH troše ogroman imetak za proslavljanje Nove godine i drugih nemuslimanskih praznika. VIDEO ZAPIS JE KRAJNJE POTRESAN!

Podijeli sa drugima i zaradi sevapShare on Facebook0Email this to someonePrint this page

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH
Close

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: