Odgovori

Musliman usnio kršćanske zapovjedi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu alejkum!

Imam jedno pitanje i nadam se da je ovo pravo mjesto da ga postavim. Znaci musliman sam po vjeroispovijesti, imam 20 godina, ne klanjam, znaci ne obavljam tu duznost, ali sam vjernik na drugi nacin. Cesto sjednem i ucim razne dove iz Kur’ana, molim se cesto Bogu – jednostavno vjerujem u Njega, uvijek mi je u mislima i molim se na drugi nacin, ali ne klanjam…

Posto je subota, jutros sam sanjao cudan san, kako letim, ali cuo sam glas u snu, ne znam tacno, ne mogu se sjetit ko mi je to rekao, uglavnom sjecam se detalja ovih koji su mi receni u snu: “Ako zelis biti boziji covjek moras nauciti 10 bozijih zapovijedi!” Stvarno mi cudno, cim sam ustao, nasao sam na netu Bozije zapovijedii i naucio sam ih. Sad ako vi slucajno znate sta je s tim trebalo biti receno?

Odgovor:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Neka je sva hvala Allahu, Koji je obasuo Svoje robove mnogim blagodatima. Svakako jedna od najvećih blagodati kojima je Allah obasuo ljude je uputa na pravi put i daće je svakom ko je za toga.

Svakako da je ova stranica pravo mjesto za tvoje pitanje i mi sa zadovoljstvom ćemo se potruditi da odgovorimo, ako Allah da. Molimo Uzvišenog Allaha da te učini od iskrenih robova koji kada čuju Allahove ajete i propise nisu prema njima ravnodušni, već se trude da ih u svom životu sprovedu onako kako se to od njih traži.

Ti se trenutno nalaziš u fazi u kojoj si spoznao da ima Stvoritelj, i osjećaš potrebu da Mu se obraćaš, jer Uzvišeni Allah je utočište svakom. Sad slijedi faza u kojoj treba da spoznaš zašto si stvoren i koja ti je svrha boravka na ovom svijetu (A to je da Allahu robuješ) i nakon toga dolazi faza u kojoj se trebaš u potpunosti da predaš Allahu, tj. da Mu budeš pokoran; da tvoja maksimalna ljubav i maksimalna poniznost bude samo Allahu Uzvišenom kako bi ispunio ono zbog čega si stvoren jer te Allah nije stvorio bez cilja niti te je samom tebi prepustio. Musliman je ona osoba koja se je predala Allahu u pokornosti, stoga pogrešno je mišljenje ljudi koji se selektivno Allahu pokore, u onim stvarima koje im ne remete njihov ovosvijetski život. Ne izvršavanje Allahovih naredbi je znak oholog srca.

Iskreno, tvoje učenje raznih dova nije dovoljno da bi te nazvali imenom kojim si sam sebe u pitanju nazvao jer ti nedostaju temelji, a jedan od njih je namaz. Ako si svijestan da Uzvišeni Allah postoji i da ćeš pred Njim polagati račun onda ćeš se prihvatiti onoga što ti je naređeno i kloniti se zabranjenog pa tek onda činiti ono što ti je ostavljeno kao dobrovoljno. U tvom slučaju, ti si se prihvatio dobrovoljnog a zapostavio obavezno. Vjerovanje čovjeka navodi na pokornost, a ono vjerovanje koje ne navede roba na pokornost Stvoritelju, treba da se sam čovjek zapita, pa kako to onda vjerujem. Jedan logički primjer nam je dovoljan: ako se čovjek boji nečega, trudiće se da tamo i ne dospije, a ako nešto voli trudi će se da toga što više pribavi, a ako voli nekog onda ćemu paziti na hatar.

Vezano za tvoj san kojeg si sanjao, molim Allaha da bude na hajr i dobro. Nisam stručan da tumačim snove, ali, svakako, onaj koji želi da bude Allahov predani rob (božiji čovjek) mora da izvršava Božije zapovijedi. To što si istakao subotu, nema nikakve osnove da san bude poseban ili vjerodostojniji. Mi svoju vjeru uzimamo iz njenih primarnih izvora (Kurana i Sunneta) i na osnovu nje rastavljamo dobro od lošeg, ispravno od neispravnog, pokornog od nepokornog.

Sljedbenici knjige imaju nešto što je kod njih poznato kao deset zapovjedi u kojima su im sadržane najbitnije zapovjedi. Nažalost oni se njih ne pridržavaju.

Deset zapovjedi su:

1. Ja sam Gospodin Bog tvoj,nemaj drugih bogova uz mene! (Ova zapovijed ukazuje na jasan monoteizam kojeg oni nemaju)
2. Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud!
3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!
(Muslimani imaju svoj dan, a to je petak, a ne subota ili nedelja.)

4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji! (Mi činimo djela jedino radi Gospodara)
5.Ne ubij!
6.Ne sagriješi bludno!
7. Ne ukradi!

8.Ne reci lažna svjedočanstva!
9.Ne poželi tuđeg ženidbenog druga!
10.Ne poželi nikakve tuđe stvari!

U Kur’anu imaju ajeti koje islamski učenjaci nazivaju ajetima deset zapovijedi, zato što sadrže deset veoma bitnih zapovijedi čovječanstvu. Prva skupina ajeta je u suri El An’aam:

Reci: “Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje; da Mu ništa ne pridružujete, da roditeljima dobro činite, da djecu svoju, zbog neimaštine, ne ubijate – Mi i vas i njih hranimo – ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne; ne ubijajte onog koga je Allah zabranio ubiti, osim kada to pravda zahtijeva – eto, to vam On preporučuje da biste razmislili –

– i da se imetku siročeta ne približavate, osim na najljepši način, sve dok punoljetno ne postane, i da krivo na litru i na kantaru ne mjerite – Mi nikoga preko njegove mogućnosti ne zadužujemo – i kad govorite, da krivo ne govorite, pa makar se ticalo i srodnika, i da obaveze prema Allahu ne kršite – eto, to vam On naređuje da biste to na umu imali.

I doista, ovo je Pravi put moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova; – eto, to vam On naređuje, da biste se grijeha klonili.” (El-An’aam 151- 153.)

A druga skupina ajeta je u suri El- Isra, koja u stvari pojašnjava ovu prvu skupinu ajeta:

Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.

Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!”

Gospodar vaš dobro zna šta je u dušama vašim: ako budete poslušni – pa, Allah će doista oprostiti onima koji se kaju.

Daj bližnjem svome pravo njegovo, i siromahu, i putniku, ali ne rasipaj mnogo,

jer su rasipnici braća šejtanova, a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan.

A ako moraš od njih glavu okrenuti, jer i sam od Gospodara svoga milost tražiš i njoj se nadaš, onda im barem koju lijepu riječ reci.

Ne drži ruku svoju stisnutu, a ni posve otvorenu – da ne bi prijekor zaslužio i bez ičega ostao,

Gospodar tvoj pruža obilnu opskrbu onome kome hoće, a i ograničava je, jer zna i vidi robove Svoje.

Ne ubijajte djecu svoju od straha od neimaštine, i njih i vas Mi hranimo, jer je ubijati njih doista veliki grijeh.

I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!

I ne ubijajte nikoga koga je Allah zabranio, osim kad pravda zahtijeva!* A ako je neko, ni kriv ni dužan, ubijen, onda njegovom nasljedniku dajemo vlast, ali neka ni on ne prekoračuje granicu u ubijanju, ta njemu je data vlast.*

A od imetka siročeta – što dalje! Osim ako ga želite unaprijediti, sve dok ne postane punoljetno. I ispunjavajte obavezu, jer će se za obavezu, zaista odgovarati!

Napunite mjeru kad mjerite na litru i pravo mjerite na kantaru! To je bolje i posljedice su ljepše.

Ne povodi se za onim što ne znaš! I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.

Ne hodi po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni brda u visinu dostići,

sve je to ružno, Gospodaru tvome mrsko.

To je mudrost koju ti Gospodar tvoj objavljuje. I ne dodaji Allahu drugog boga da ne bi u Džehennem bio bačen, prekoren i od milosti Njegove udaljen.” (El- Isra 23- 39.)

Dolaskom poslanika Muhammeda, s.a.w.s., dokinute su prijašnji vjerozakoni i Allah prima samo Islam. Molim Allaha da ti omili Islam! Amin!

A Allah zna najbolje.

Odgovorio Abdullah Mujić prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: