Odgovori

Kada treba zikriti namazski zikr

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Nedavno sam imala priliku razgovarati s jednim učevnim čovjekom…i tako kroz razgovor nametnula se i tema obavljanja namaz,pitao me kako ja obavljam namaz,objasnila sam mu..zapravo razgovor je bio usmjeren na tesbih,ja sam rekla da tesbih učim kada završim s namazom,a on mi je na to rekao da to nije ispravno,i da se to smatra spajanjem namaza (to sam prvi puta čula), i da se treba tesbih i ako se uči vird učiti nakon farda,npr.poslije farda podne,a da se nakon toga (tesbiha),ustane klanjati sun-sunnet.Bit ću vam jako zahvalna na odgovoru,jer me to pitanje muči.Hvala Allahu,klanjam 8 godina redovno,imam 25 godina i učila sam na jedan način klanjati i ovo mi je sad novo,a strah me da nisam dosad griješila prilikom klanjanja.I da li je to toliko važno kad se tesbih uči?
Hvala Vam mnogo….Selam

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Zikr poslije namaza, kojeg ti nazivaš tesbihom, je sunnet tj. pohvaljeno činiti nakon svakog farz- namaza, a ne poslije sunneta i nafila. Znači, zikrovi dove koji su preneseni da ih je Poslanik, sallallahu alejhi ve selle, učio i preporučio da se uče činio ih je poslije farz namaza. Oko ovog nema razilaženja među učenjacima. Takođe, prenešeno je u vjerodostojnom hadisu da farz-namaz treba odvojiti od sunneta koji se klanja poslije njega sa jednom od dvije stvari: govorom (u što ulazi i zikr) ili izlaskom. Naime, bilježi Muslim u svom Sahihu da je Muavija, radijallahu anhu, rekao Saib ibn Jezidu: “Kada klanjaš džumu nemoj je spajati sa nekim drugim namazom sve dok ne progovoriš ili ne izađeš, zaista nam je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio tako da ne spajamo namaz sa nekim drugim namazom sve dok ne progovorimo ili ne izađemo“.

A što se tiče onog što je u nas u praksi ad se zikri nakon sunneta i to zajednički u džematu, to je novotarija koju nije dozvoljeno slijediti. Prema tome, ako si džematski zikrila radeći to iz neznanja nemaš grijeha, inšaallah. Ali trebaš prestati sa tom praksom jer nije utemeljena u Šerijatu. Što se tiče vremena kada se zikri u osnovi se zikri poslije farza a ne poslije sunneta.

Što se tiče važnosti zikra već smo spomenuli da je on mustehab, tj. nije obavezan, ako ne bi nikad zikrila nemaš grijeha. Ali ako već zikriš važno je kada zikriš i treba da radiš po sunnetu, tj. da zikriš poslije farza, pojedinačno a ne u džematu. I važno je da ne zikriš na novotarski način, tj. u džematu i poslije sunnet-namaza, jer nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pojasnio kada se i kako zikr radi a zabranio nam da unosimo u vjeru novotarije, tj. da mijenjamo vrijeme i način zikra, rekavši: “Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) to mu se odbija” (mutefekun alejhi). Takođe, kaže: “Čuvajte se novina, jer je svaka novina dalalet, a svaki dalalet vodi u vatru” (Tirmizi a vjerodostojnim ga je ocijenio Tirmizi, Ibn Redžeb i ostali). Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: