Zanimljivosti i nauka

11 manje poznatih činjenica o kralju Selmanu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dana 23. januara nakon smrti svoga brata, kralj Selman je preuzeo prijesto Saudijske Arabije. Nakon što su mu pripadnici kraljevske porodice i vjerske vođe dali bej’u spekulisalo se kakav će novi kralj biti, kao i njegova vladavina. Sada kada je ušao u treći mjesec vladavine osvrnuti ćemo se na neke manje poznate činjenice o kralju Selmanu.

1. Uči Kur’an poput karije – U video snimku prije nego što je postao kralj možemo čuti Selmana kako besprijekorno uči suru Muzamil. On je također i predvodio namaze kao imam, kao i dženaze.

2. Otvoreno je osudio napad od 11. septembra, ali je također osudio i pretjeran odgovor na njih – Pojedine humanitarne organizacije koje su finansirale ekstremizam bile su povezane sa organizacijama koje nisu finansirale ekstremiste. Tokom ove konfuzije Selman, koji je u to vrijeme bio guverner Rijada, tražio je da prestane antiislamska hajka također osuđujući ekstremiste.

3. Kada je princ počinio ubistvo, kralj Selman je kazao da prinčevi nemaju poseban tretman – Saudijski princ je pretukao na smrt svog slugu. U skladu sa zakonom očekivala ga je smrtna kazna. Dok su se pojedini pitali da li islamski zakon se može primijeniti na vladajuću porodicu, kralj Selman koji je tada bio prijestolonasljednik, razjasnio je stvar objavljujući da princ neće imati poseban tretman i da je zakon jednak za sve.

4. Jednostavan tavaf oko Kabe – Dok druge svjetske vođe zahtijevaju ogromne sigurnosne mjere prilikom posjete Allahovoj kući u Mekki, izgleda da kralj Selman nije zabrinut kada ga možemo vidjeti sa drugim hadžijama kako tavafi oko Kabbe dok je bio prijestolonasljednik.

5. Dva mjeseca dodatnih isplata građanima – Dok većina zemalja brine o porezima, Saudijci su dobili sasvim suprotno kada je kralj najavio da će svi državni uposlenici, penzioneri, studenti, kao i osobe na socijalnoj pomoći, osobe sa specijalnim potrebama i druge grupe dobiti dvije bonus plate.

6. On je na Twitteru – Kraljev Twitter nalog možete pronaći na: https://twitter.com/kingsalman. Treba napomenuti da je u jednom od svojih prvih objava izrazio ljubav prema svom narodu govoreći im da zaslužuju više nego što on može učiniti za njih. On je napisao: ”Časni i plemeniti narode, vi zaslužujete mnogo više i šta god da učinim ne mogu ispuniti i udovoljiti svim vašim pravima. Molim Allaha da pomogne i mene i vas u služenju i hizmetu našoj vjeri i državi. Ne zaboravite me u svojim dovama.”

7. Predan je svom namazu – Prošlog mjeseca dogodila se jedna izvanredna scena kada je ostavio predsjednika Obamu da stoji na crvenom tepihu i otišao da klanja ikidnija-namaz u džematu.

8. Kao guverner u potpunosti je iskorijenio svu korupciju – Dok je bio guverner Rijada postigao je veliki broj uspjeha ali je bio poznat po borbi protiv korupcije. Bruce Riedel komentariše da je tada princ Selman dobro upravljao gradom uz nedostatak korupcije.

9. On je pozvao na pravdu čak i ukoliko je protiv njega – U prethodnom mjesecu kralj Selman je pozvao sve osobe kojima je učinjena nepravda da mu se obrate i da će im on dati njihovo pravo čak i ukoliko se odnosi na njegovu djecu, unuke, ili druge iz kraljevske porodice. “Oni kojima te žalbe budu predate, trebaju nam ih dostaviti pa makar bile upućene protiv mojih sinova, mojih unuka i članova moje porodice. Neka znaju svi službenici koji pokušavaju odvratiti narod od slanja žalbi, koliko god bila njihova vrijednost ili žele utjecati na njih da će biti kažnjeni. Ne želim slušati o nepravdi i nasilju niti želim da mi Allah natovari teret za zulum koji je učinjen drugom ili kazni što nisam pomogao potlačenom. Allahu jesam li dostavio, Allahu budi mi svjedok”.

10. Humanitarni rad, istraživanja i vjera – Osim podrške Fondaciji Šejh bin Baaz, kralj je na čelu nadzornog odbora Centra za istraživanje Medine i predsjedavajući Centra kralj Selman za istraživanje invalidnost. Njegovo humanitarno djelovanje pohvaljeno je od strane Ujedinjenih nacija.

11. Kralj je pomilovao sve prekršitelje javnih prava – U šokantnom saopćenju kralj je izdao kraljevsko pomilovanje za svaku osobu koja ima kazne ispod pola miliona saudijskih rijala. On je otišao čak dalje i rekao da će vlada platiti žrtvama obeštećenje.

IslamBosna.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta