Hadž

Obavljanje hadža za umrle roditelje koji nisu klanjali

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-selamun alejkum!

Možete li mi, molim vas, odgovoriti na pitanje; da li će se Hadž prihvatiti umrlim roditeljima koji nisu obavljali namaz dok su bili živi.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Da bi nekome Hadždž bio primljen treba da se ispune dva šarta. Prvi: da sam obavljeni Hadždž ispuni šartove valjanosti kako bi bio primnjen, tj. da se obavi u ima Allaha i da se izvrše ruknovi Hadždža. Drugi: da osoba koja obavlja (ili kojoj se obavlja) Hadždž bude musliman. Musliman je onaj ko ispuni imanske i islamske šarte, tj. ko vjeruje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i kader, koji je izgovorio šehadet, klanja farz namaze, daje zekat, posti Ramazan i obavi Hadždž ako ima mogućnosti. Ne može biti musliman bez imanskih šartova. A oko ostavljanja islamskih šartova (šehadeta, namaza, posta, zekata i Hadždža), koji predstavljaju ruknove islama, koji od njih izvode iz islama ako se ne izvršavaju učenjaci imaju podijeljeno mišljenje.

Oko ostavljanja namaza, odnosno da li izvodi iz vjere, veliko je razilaženje među učenjacima ove vjere. Ta tema zahtijeva da se o njoj napiše nekoliko knjiga da bi se potpuno obradila. Na ovom mjestu nema smisla ni počinjati govoriti o toj temi.

Da bi se odgovorilo na vaš konkretan slučaj treba detaljno upoznavati stanje roditelja, poput nekih od sljedećih stvari: jesu li oni sami sebe smatrali muslimanima, da li su ikada klanjali, tj. je su li povremeno klanjali ili ne i koliko često, koliko su imali znanja o islamu i obavezi klanjanja, je ih neko pozivao na namaz i kako, imaju li kakvih “opravdanja” kojima su se pravdali kada nisu klanjali, u kakvoj sredini su odrasli, je su li gdje učili islam (mejtefu i slično), je su li svoje neklanjanje pravdali time što ostavljanje namaza ne izvodi iz vjere po nekim učenjacima, …

Ja jesam na stavu učenjaka koji smatraju da je ostavljanje namaza kufr koji izvodi iz vjere, naravno zbog snage dokaza, međutim spuštanje tog propisa na pojedince koji sebe smatraju muslimanima a ne klanjaju je složen proces koji zahtijeva poznavanje svega gore spomenutog (mislim na stanje samog pojedinca) i više od toga, a u islamu je to posao kadije, a kadiluka kod nas nema, nažalost. Zato presuditi vašim roditeljima da su kjafiri zato što nisu klanjali a smatrali su sebe muslimanima (ako su se takvim smatrali) je vrlo klizav teren bez poznavanja stanja dotičnih osoba. Ve billahi tevfik.

mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: