Odgovori

Nekoliko pitanja jedne sestre

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neredovno klanjam, saljevala sam djetetu stravu…

Es-Selamu Alejkum! Oduvijek vjerujem u Allaha dz.s., ali nisam skoro nikada klanjala a kamoli kada postila, cega se sada stidim. Skoro sam naisla na jednu knjigu s dovama, koje treba uciti pa sam kroz citanje tih zikrova probudila u sebi interes za vjerom. Uvijek kada mogu Sabah namaz klanjam, Ramazan sam koliko sam mogla postila (osim kada sam imala menstruaciju). Udala sam se 2004. a prvo dijete sam 2009. drugo 2010. rodila, iza dugog cekanja, sikirancija, pregleda, jer dugo nisam mogla da zatrudnim.

ODGOVOR NA PREDGOVOR: Poštovana sestro shvati da ne možeš biti muslimanka bez klanjanja pet farz namaza: ne samo sabaha, nego sabah, podne, ikindija, akšam i jacija. Da imaš stotinu djece nemaš opravdanja pred Allahom za ostavljanje namaza. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ugovor između nas i njih (munafika) je namaz, pa ko ga ostavi on je nevjernik (kafir)” (Ahmed, Ibn Madže, Nesai, Hakim, Ibn Hibban, a vjerodostojnim su ga ocijenili Hakim i Tirmizi). Prema tome, čim dobiješ ovaj odgovor počni odmah klanjati svih pet farz namaza. Kad kažemo farz namaza ne mislimo na sunnete i tzv. sunsunnete jer su oni potvrđena nafila koja nije vadžib. Kažeš da znaš klanjati samo sabah namaz, a čim znaš klanjati jedan namaz znači da znaš klanjati i sve namaze, razlika je samo u broju reka’ata. Sabah ima dva reka’ata, podne četiri, ikindija četiri, akšam tri a jacija četiri. Pa ono što učiš na dva reka’ata sabaha uči i na podne namazu samo dodaj još dva reka’ata na kojima se uči samo fatiha i tako redom. Znači naučiti klanjati nije nešto teško. A da bi se obavili ne treba izdvajati puno vremena.

1. Posto nisam se prije obracala vjeri nego onako “usput” kupila savjete nasih zena, nisam ni znala kako treba oko novorodencada. Kada sam sina (prvo dijete) rodila, mali mi je do skoro plakao, kenkao, nanerviran bio. S njim smo prosli veoma tezak period, nije vjeruj te pet minuta proslo da je bilo u njima dvije minute tisine, dan i noc smo oko njega patili. Te je imao grceve u stomaku, pa zubi, pa ljubomora zbog sestre sto je ove godine dobio. Sa samo 2 mjeseca bio je drugi put u bolnici, taj put je bio pravo bolestan, imao je 40,2 temperaturu, doktori su ga pregledali svako malo i krv mu vadili ali nisu znali sta mu je i na kraju ga jakim antibiotikom “ljecili” jer nista protiv temperature i proljeva nije pomoglo, danima je imao neprestajno tako visoku temperaturu. uh, da me nije bilo strah Allaha dz.s. i njegove kazne i sebe i djete bi ubila.

Toliko sam ga zeljelja a na kraju tako smo patili i mi i on. Kada se rodio dobila sam od snahe u marami svezano slijecece: ogledalce, makazice, cesalj, ostatak pupka od njenog djeteta i hamajlijicu kao onaj znak jedno oko (protiv uroka) koje mi je rekla da je dobila od neke tetke i da stavim bebi nad glavu u krevetac. Tako sam ucinila iza naporne svadje s mojom mamom jer ona u te stvari (saljevanje strave, utorak nije dan za rad itd.) vjeruje. Sada kako sam citala vise o Islamu i kako sam pocela prevod od Kuran-a da citam stidim se i strah me sto sam to stavljala djetetu, jer mislim da nam nije pomoglo, cak naprotiv, sta vi kazete?

ODGOVOR: Da dijete plače, kenjka, da je nervozno, dosadno, slomi preko noći a i preko dana, stalno se budi i još više od toga je sasvim normalno. To ne zna samo onaj ko nema djece. Sve te stvari ne moraju i u većini slučajeva i nisu u vezi sa sihrom, urokom, džinima i slično. Međutim, kod nas je uobičajeno da se svaka dječija nervoza s tim povezuje, pa se onda radi svašta da bi se to kao izliječilo. Istina je da se često desi da šejtani uznemiravaju djeci jer tako uznemiravaju i roditelje, međutim lijek protiv toga nisu zapisi, saljevanje strava, stavljanje nekakvih hamajlija, talismana, mašica, šibica, tisovine i sličnih da nije žalosno smiješnih stvari. Sve ovo nema nikakve osnove u Islamu, Islam je čist od toga. Te stvari samo štete i mame džine i šejtane da uznemiravaju dijete. Sve što imaš kod djeci od tih stvari odmah baci bismiletom u vatru i riješi se toga. Mustehab je da djeci učiš vjerodostojne dove koje se prenose da ih Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svojim unucima i preporučio muslimanima da ih uče svojoj djeci. Možeš ih naći u knjizi “Hisnul muslim” (Zaštita svakog muslimana), prevedena je na bosanski jezik koja je najbolja i najvjerodostojnija knjižica iz oblasti dova i zikrova.

2. Isto tako sam isla da mi djetetu starijem zena salije stravu, jer su moji roditelji navalili, kako mali samo place i u snu vristi itd. oni kazu svi muslimani to rade i prije se to radilo pa trebamo i mi. Na kraju sam pristala a sada mislim da nisam trebala. Ne znam da li je zena bila sihirbaz ali nisam se ugodno osjecala. Napr. djedetu mi nista nije bilo bolje, cak naprotiv. I meni je saljevala stravu pa sam taj dan kada sam susila kosu cula glas svog oca, kako me zove i govori da mi djete place ali to je tako bilo realno da sam iskljucila fen i potrcala u sobu gdje mi je djete spavalo. Svi su se mene prepali jer niko me nije zvao….. Isto tako je ta zena znala da je malom vec jednom u BiH “zagaseno”, sto joj niko od nas nije ni spomenuo, a jeste mu neka rodica mog oca “zagasila” kada je bio drugi put u bolnici.

ODGOVOR: Poštovana sestro, jadno to tvoje dijete, nije dobro ni progledalo a vi ste već svašta na njemu eksperimentisali. Nisi trebala ići kod te žene jer, kao što smo spomenuli, saljevanje strava je paganski običaj koji nema oslonac u Šerijatu. Istinu je, na žalost, rekla tvoja majka da to muslimani rade, međutim to je zbog njihovog džehla i ljudske sklonosti ka praznovjerju. Sve su to posljedice njihove udaljenosti od vjere.

3. Okako sam pocela da postim stalno sam s mamom u svadji, i ona je postila kao i ja ali smo stalno u nekoj svadji bile, ne mozemo jednu recenicu kako treba da se saslusamo, ona misli da ja s vjerom pretjerujem i da previse o tome pricam itd. Onda sama sebi kazem da sam dzaba postila jer sam se s roditeljom svadjala, ne samo o vjeri, tako da i ne vrijedi moj post.

ODGOVOR: To što se svađaš sa majkom nema veze sa obavezom posta, ti si dužna postiti svejedno svađala se ili ne. Ne možeš reći: džaba sam postila. Ako bi tako gledala da zbog svađe sa majkom džaba postiš, preče je da kažeš: džaba sam postila jer ne klanjam sve farz namaze, jer je ostavljanje namaza veći grijeh od svađe sa majkom. Ako si ti kriva za svađu popravi svoje ponašanje, a ako je ona pređi joj preko toga ona je tvoja majka.

4. Osim Sabah namaza nisam nikoji namaz se naučila da klanjam jednostavno s dvije bebe u kući je malo teže. Tako da kada stignem ujutru klanjam sabah ali isto tako ima dana kada prespim, pa sama sebe opravdam kažem kao eto, mala se toliko budila uvečer, nije ni čudo sto sam prespala. Ali iskreno rečeno znam da je to grehota i da to nije opravdanje, strah me Allaha dž.s., da li ce mi oprostiti. Kada uzimam abdest, iako sa sobom u kupatilo nosim Ilmihal da ne bi sta progrijesila, nikada nisam sigurna jesam li ja to uradila kako treba. Npr. iako znam da sam oprala ruku do iza lakta tri puta opet podsvijesno sumnjam…. Dok klanjam nekada mi nenaumpadne Et-Tehijjatu pa onda ponovim opet itd. I sve kada zavrsim mislim da mi dragi Allah dz.s. nece primiti namaz jer toliko sumnjam i bojim se da li sam ispravno sve ucinila. Sta tu da radim?

ODGOVOR: Što se tiče tvog neklanjanja svih farz namaza i tvrdnje da neznaš klanjati druge namaze osim sabaha o tome je već bilo govora. Nemoj se sikirati hoće li ti Allah oprostiti, nego se ti iskreno pokaj, a iskreno pokajanje znači da ostaviš grijeh koji si radila a to je neklanjanje svih farz namaza. Kaže Uzvišeni: “ Reci: “O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv”. (Zumer 53)

Što se tiče abdesta i unošenja Ilmihala u kupatilo, treba da znaš da nije dozvoljeno unositi u kupatilo knjige u kojima ima Allahovo ime i kur’anski ajeti osim u nuždi, a ovo nije nužda. A ne znam šta će ti Ilmihal da ga unosiš da bi abdestila, jer je abdest vrlo lahko naučiti: opereš ruke (šake), zatim lice (a u to spada ispiranje usta i nosa), ruke do laktova, potareš glavu i na kraju opereš noge do članaka. Osim ako ne učiš tzv. abdestke dove, a abdestke dove nije prenešeno da ih je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio, te ih i ne treba učiti.

A što se tiče vesvesa, tj. sumnja da li si nešto uradila ili ne pri abdestu ili u namazu, izlaz i rješenje iz tih vesvesa je da kada ti se pojavi sumnja da li si nešto uradila ili proučila ili nisi ne obraćaj pažnju na to nego samo nastavi. Jer ako ne budeš ovako radila otežaćeš sebi ibadete koje radiš. Često to odvede i do psihičke neuravnoteženosti ili čak i do ostavljanja tih ibadeta. A to i jest cilj šejtana jer su vesvese od njih.

5. Knjigu s dovama koju imam stvarno volim citati i obiljezila sam sebi 20 dova koje ujutru iza namaza i navece prije spavanja ucim. Neke po tri puta neke samo jednom (El Kafirun, Ajetu-Kursija, Dove Ihlas Felek i Nas, dove za oprost, Istigfar, Fatihu, Salavate itd.), a sve me strah zato navece sto bez abdesta ucim da ne radim kako trebam i da grijesim. Stalno sebe dovodim u pitanje, cesto se osjecam posmatrana, imam osjecaj da vidim kako stvari se krecu iako se ne krecu. Ne znam, mislim da bi trebala psihijatru, jer me je strah ici nekom ko bi mi ucio Rukju, imam osjecaj da bi mi se nesto dogodilo. Sve kada se prica o ratu u BiH tesko mi ne mogu da vjerujem kako mogu ljudi biti takvi, zle misli me pate onda danima o logorima, mucenje djece, misli me ne pustaju kako bi ja da sam imala tada dijete i da mu to rade uh. Stvarno mislim da sam otisla na zivcima i ne strpljiva sam, osjecam bijes u sebi kada imam osjecaj da nesto ne mogu stici. Molim vas za iskren savjet. Halalite sto je ovako dugo ispalo. Hvala.

ODGOVOR: Na ovo smo prije ukazali i rekli smo da je najbolja knjiga dova i zikrova “Hisnul muslim” pa se na nju vraćaj. Nije obavezno da musliman bude pod abdestom prilikom zikra i učenja Kur’ana napamet, pa tako nisi griješna što učiš dove i zikriš pred spavanje bez abdesta. Ne umišljaj sebi da si otišla na živcima jer svaki normalan čovjek se ne može danima smiriti kada vidi ili pročita nešto od ratnih strahota i stradanja bilo koga a kamoli tvog naroda, tako da nisi jedina koja se tako osjeća.

Isto tako, većina žena se teže snalazi sa djecom, pogotovu ako dođu ubrzo jedno za drugim i to je sasvim normalno, treba samo da sebi znaš prioritete. Ti sada ne možeš imati kuću sređenu, čistu, namještenu, sve na svom mjestu kao što je to bilo prije djece. Ali treba da znaš da to i nije toliko bitno, jer sad je važnije da samo paziš na djecu, njima uhizmetiš što im treba a ostalo što stigneš jer tako sve žene rade. A kad oni malo porastu ti ćeš opet moći da stižeš ono što je tvoj posao bez ikakvih problema. Pa nemoj radi ovog kratkog perioda gubiti živce kad će to sve brzo proć. Najvažnije u svemu je da se dovom obraćaš Allahu, subhaneh, da ti olakša i da ti da bereketa u vremenu da uradiš svoj posao, da se ne nerviraš bez potrebe, da sebi ne umišljaš, a On je Onaj koji se odaziva dovi svoga roba. Ve billahi tevfik!

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: