Odgovori

Plastična operacija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Imam mandibularni prognatizam to jest loš raspored vilica. Ne predstavlja mi trenutno problem u ishrani ali vilica mi je jako pokretna. Ono što me interesuje je sledeće: Ako bih se odlučio na operaciju da li bi to bio haram? Činjenica je da ako bih se operisao, to bi bilo iz više razloga. Jedan od njih bi bio i izgled lica a iz tog razloga mislim da bi bilo haram uciniti. Međutim, daleko od toga da je jedini.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Plastične operacije ili hirurški poduhvati čiji je cilj uljepšavanje fizičkog izgleda se dijele na dvije vrste.

Prva vrsta su plastične operacije koje se vrše sa ciljem otklanjanja tjelesnih mahana (anomalija) koje su rezultat nekih bolesti (poput odsijecanja dojke radi otklanjanja raka dojke), saobračajnih ili drugih nesreća, prirodnih katastrofa, požara i slično, kao i urođenih ili stečenih tjelesnih mahana (anomalija) poput šestog prsta na ruci i slično. Ova vrsta plastičnih operacija je dozvoljena i sa njom se ne namjerava mijenjanje Allahovog stvaranja koje je zabranjeno.

Dokaz za njihovu dozvolu je hadis kojeg bilježe Ebu Davud (4232), Tirmizi (1770) i Nesa’i (5161) u njihovim Sunenima, a kojeg je šejh Albani ocijenio dobrim u knjizi Irvaul-galil (824). Prenosi se da je ‘Arfedžete ibn Es’ad, radijallahu anhu, izgubio nos u bici El-Kulab koja je bila u džahilijetu, pa je ugradio srebrni nos. Srebrni nos je imao neprijatan miris pa mu je naredio Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, da ugradi nos od zlata.

Druga vrsta su plastične operacije koje imaju za cilj uljepšavanje izgleda poput: uljepšavanja nosa njegovim umanjivanjem, uljepšavanje dojki njihovim uvećavanjem ili smanjivanjem, uljepšavanje lica zatezanjem kože na licu i slično. Hirurški zahvati ove vrste nisu motivisani nuždom niti šerijatski opravdanom potrebom, nego je njihova suština mijenjanje Allahovih stvarenja shodno strastima i prohtjevima ljudi. Allah, subhanehu ve te’ala, je neke ljude stvorio lijepim a druge manje lijepim i zabranio je mijenjanje izgleda Njegovih stvorenja čija je namjera samo dodatno uljepšavanje.

Kaže Uzvišeni u prijevodu značenja: „Oni mimo Allah ženskim kumirima ibadet upućuju, a ne upućuju ga drugom do šejtanu-prkosniku, prokleo ga Allah! A on je rekao: “Ja ću se sigurno potruditi da preotmem za sebe određen broj Tvojih robova, i navodiću ih, sigurno, na stranputice, i primamljivaću ih, sigurno, lažnim nadama, i sigurno ću im zapovjediti pa će stoci uši rezati, i sigurno ću im narediti pa će stvorenja Allahova mijenjati!” A onaj ko za zaštitnika šejtana prihvati, a ne Allaha, doista će propasti!“ (En-Nisa 117-119) Prema tome, Šejtan je taj koji naređuje da se mijenjaju Allahova stvorenja. Također, u hadisu muttefek ‘alejhi (Buharija i Muslim) prenosi Ibn Mes’ud, radijallahu anhu, da je čuo da Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, proklinje žene mutenemmise (koje traže da im se otklone ili obriju obrve) i mutefellidže (koje traže brušenje zdravih zubi) radi uljepšavanja, koje mijenjaju Allahova stvorenja. (Ahkamul-džerahatit-tibbijje, Muhammed Muhtar Šenkiti)

S obzirom da se kod tebe radi o devijaciji vilice i da hirurška operacija te devijacije u stvari predstavlja liječenje te anomalije, ova plastična operacija se ubraja u prvu vrstu operacija koje su dozovljene. Na suštinu ove operacije ne utiče tvoja namjera da ujedno sa ovom operacijom koja ima prije svega liječnički karakter namjeravaš uljepšati izgled svoga lica. A Allah zna najbolje. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: