Odgovori

Žena mi neće da klanja i da se pokrije

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu alejkum dragi brate! Imam jedno pitanje: Žena mi vec duže vremena napustila skoro sve namaze, tj.klanja jedan ili nikako dnevno. Podstakao sam je na redovno obavljanje već duže vrijeme i na obavezu Hidžaba tj. pokrivanja. Ona je to sve odbila…namaz će da obavlja kada ona hoće..pokriti se neće nikada..oholo se odnosi prema još nekim propisima u vjeri.Imam sa njom problema i samog našeg bračnog odnosa.

Na kraju sam imao raspravu sa njenim ocem i sa njom..te se sve svelo da je priznala da neće prihvatiti gore navedene propise… Živimo u Austriji te imam dvoje djece a u braku sam 17 godina.Punac mi je rekao da ne moram nikog natjeravati ..ako hoće da radi a ako neće svako će za sebe odgovara..Ja sam htio da mu donesem dosta dokaza o njegovoj kao oca a i mojoj odgovornosti za nju, međutim oni su tradicinalnog razmišljanja o vjeri.Pitanje: pošto ustrajava i dalje na svojim mišljenjima da li je meni haram sa takvom ženom i dalje živjeti, jer dosad nema kompromisa. Allah vas nagradio, amin, sellam.

Odgovor: Alejkumu selam!

Kaže hanbelijski učenjak Ibn Kudame u knjizi El-Mugni (10/324) prilikom navođenja primjera kada je vadžib ženi dati talak, a kada je mekruh, dozvoljeno (mubah) i zabranjeno: “… A četvrto: kada je mustehab dati ženi talak, a to je prilikom nemarnosti žene u izvršavanju vadžiba prema Allahu, džele še’nuhu, poput namaza i slično, a nije u stanju da je prisili na to, ili da žena bude sklona nekim nemoralnim djelima … a nije daleko da u ova dva slučaja talak bude vadžib“.

S obzirom da tvoja hanuma neće da klanja što je grijeh prema Allahu, takođe, neće da se pokrije što potpada u ne izvršavanje vadžiba a ujedno i sklonost nemoralu jer, otkrivena žena gubi čednost i stid i izložena je muškarcima, i još si naveo da imaš problema oko intimnog odnosa sa njom, sve ovo kada se zbroji i sabere daje ti dovoljno povoda da joj daš talak i kreće se između vadžiba i mustehaba. Znaj da je talak u Islamu rješenje kada brak dođe u ćorsokak i kada više izgubi svoj smisao. Razvod nije tragedija u životu nego otvaranje prilike za novi i bolji početak. Kaže Uzvišeni: “A ako se njih dvoje ipak rastave, Allah će im dati obome iz obilja Svoga – Allah je neizmjerno dobar i mudar” (En-Nisa, 130). Značenje ajeta je da kada se dvoje razvedu, jer ne mogu zajedno, Allah će dati da svako od njih dvoga nađe onog ko mu odgovara i sa kim može živjeti. Pa tako i ti nađi sebi ženu pobožnu, pokrivenu koja hoće klanjati bez toga da je ti tjeraš i ubjeđuješ u to, a mnogo je muslimanki elhamdullillah, koje krase ove odlike.

Nema sumnje da je muž odgovoran za ponašanje svoje supruge, kako u ispunjavanju obaveza prema Allahu (namaza, pokrivanja, posta itd), tako i u poslušnosti njemu kao glavi porodice u dobru koje joj naređuje. Kaže Uzvišeni: “O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti…” (Et-Tahrim, 6) a ima li većeg čuvanja porodice od vatre od toga da joj naređuje obavljanje namaza i drugih vadžiba i da joj zabranjuje činjenje harama jer i jedno i drugo način čuvanja od vatre.

Ipak, ako vidiš da ima nade da bi se ona popravila ako joj dadneš određeni rok (mjesec, dva itd.), da počne redovno obavljati namaz, da se pokrije u tom periodu i da ti ne pravi probleme oko intimnog odnosa, daj joj taj rok i ultimatum. U protivnom nemaš šta izgubit. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakic 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: