Odgovori

Rekao je ženi da će je razvesti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu alejkum, imam jedno pitanje sto me muci! Jednom sam u ljutnji rekao svojoj zeni da cu se razvest od nje. Nisam rekao: “razvedena si”! Ali ipak me to malo muci? Da li sam duzan po serijatu da se ponovo vjencamo? Da te Allah dzellesanuhu nagradi za tvoj trud.

Odgovor:

Alejkumusselam!

Pitanje talaka i detalja vezanih za njega je jako osjetljiva tema i ima svoje velike i krupne posljedice, a što obavezuje muslimana i muslimanku da dobro izuče ova pitanja kako se ne bi dešavalo da muž i žena naprave prekršaje sa kojim postaju jedno drugom haram a oni i dalje žive zajedno zbog njihovog džehla o osnovnim pitanjima talaka.

Da bi se odgovorilo na tvoje pitanje moraju se posmatrati više šerijatskih mes’ela:

Prva šerijatska mes’ela je da li pada talak dat od strane muža u stanju srdžbe, a srdžba čovjeka može imati tri stanja. Prvo stanje je kada je čovjek na početku pojavljivanja srdžbe, pa ako u tom stanju da talak ženi nema razilaženja među učenjacima da je pao talak.

Drugo stanje je kada srdžba potpuno obuzme čovjeka pri čemu se ne može kontrolisati i ne zna šta govori, pa ako u ovom stanju da talak ženi nema razilaženja među učenjacima da talak nije pao i da se ne broji.

Treće stanje je između prvog i drugog, tj. da čovjeka obuzme srdžba ali da je svjestan i da zna šta govori i da je u stanju da svoj govor kontroliše, pa ako u ovakvom stanju da ženi talak islamski pravnici imaju podijeljeno mišljenje da li pada talak ili ne. A pošto u tvom slučaju nije došlo do talaka nema potrebe da preferiramo jedno ili drugo mišljenje.

Druga šerijatska mes’ela je ako se davanje talaka veže za buduće vrijeme. Pa ako čovjek kaže ženi da će biti puštena ili da je razvedena kada istekne taj i taj mjesec ili nakon godinu dana i slično, kada prođe taj rok talak je pao, tj. smatra se da je ona puštena. A ako je čovjek uopćeno vezao talak za buduće vrijeme bez preciznog određivanja tada talak ne pada i nema svoje posljedice. A tvoj slučaj je ovo drugo, te se s toga smatra da nije pao talak sa onim što si joj rekao.

Treća šerijatska mes’ela je od kojih izjava (riječi) pada talak. Izjave i riječi talaka se dijele na dvije vrste: 1 – otvorene i direktne, poput “puštena si” ili “razvedena si”, i 2 -prenesene i indirektne riječi, poput “idi svojima” ili “mi smo završili” i slično. Kada se izgovore otvorene i direktne riječi talaka talak automatski pada, svejedno šta čovjek nijetio, imao namjeru dati talak ili ne. Dok ako se izgovore prenesene i indirektne riječi talaka onda se padanje talaka vraća na nijet onoga ko je izgovorio te riječi, pa ako je nijetio da je pušta pao je talak, a ako je nijetio nešto drugo mimo toga nije pao talak. U tvom slučaju su bile riječi direktnog i otvorenog talaka, međutim talak nije pao jer si ga vezao za neodređenu budućnost.

Četvrta šerijatska mes’ela je davanje talaka u stanju šale i poigravanja ili ozbiljnosti. Ispravno mišljenje učenjaka je da talak pada svejedno bile riječi talaka izgovorene u stanju šale i poigravanja ili ozbiljnosti. Dokaz za ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu: “U tri stvari ozbiljnost je ozbiljnost i šala je ozbiljnost: brak, talak i vraćanje žene“, a u rivajetu: “oslobađanje od robstva”. Bilježe ga Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže i Hakim, a šejh Albani ga ocjenjuje dobrim zbog mnoštva rivajeta. Musliman se ne smije poigravati i šaliti sa ovim pitanjima koja su spomenuta u prethodnom hadisu.

Prema tome, u tvom slučaju talak nije pao, a i da je pao ne trebaš se ponovo vjenčati nego je dovoljno da u toku iddeta (tri mjesečna pranja) izgovor riječi vraćanja žene, tj. da joj kažeš: vraćam te ili ti si opet moja žena i slično ili ako joj priđeš u postelji (imaš odnos sa njom) po ispravnom mišljenju učenjaka smatra se da si je vratio. A ako istekne iddet a nisi je vratio onda je moraš oženiti kao da je prvi put ženiš, sa svjedocima, starateljom, mehrom i ispunjavanjem ostalih šartova sklapanja braka. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: