Odgovori

Gledanje u haram – samozadovoljavanje – otkup za te grijehe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Imam tri pitanja:
1) Da li mi mozete reci nesto o hadisu koji navodi, da je Poslanik s.a.v.s. rekao da oci, jezik … mogu pociniti blud. Jeli to znaci, da kada pogledam golu zenu, npr na internetu, znaci da sam bludnik?
2) Sta kazete o samozadovoljavanju muskarca…jeli to dozvoljeno?

3)I ako mi mozete reci sta da radim, za otkup takvih
grejhova?

We alejkumusSelam,

1) Ne znaci da si u pravom smislu te rijeci bludnik, nego
znaci da imas udio grijeha onih koji cine stvarni
blud, jer sam taj pogled je otrovna strelica putem koje
ce strasti proraditi I nakon odredjenog vremena mozda
biti uzrokom istinskog bluda.

2) MASTURBIRANJE (istimna) – Iako je Poslanik, a.s., preporucivao post neozenjenima i neudatima za razvijanje snage volje i slabljenje seksualnog nagona, masturbiranje je uobicajena (premda skrivena) praksa
medju mladim ljudima koji jos nisu stupili u brak. Cini se da je ova praksa posebno rasirena u drustvima u kojima se brak odgadja za kasnije godine.

Neki muslimanski ucenjaci dopustaju to u odsustvu legitimnog partnera za zadovoljavanje nagona. Na primjer, imami Ahmed ibn Hanbel i Ibn-Hazm dozvoljavaju onima koji se boje da bi bez seksualnog praznjenja mozda pocinili zinaluk ili blud, kao sto je slucaj sa onima koji nemaju finansijskih uvjeta za brak, zatvorenicima, putnicima i drugim (muskarcima i zenama) koji nemaju pristupa legitimnom partneru.

Vecina ucenjaka smatra da je taj cin zabranjen, a dokaz
im je ajet iz sure El Muminun,5-7.:”I koji stidna mjesta cuvaju…osim od zena svojih ili onih koji su u posjedu njihovu, oni doista prijekor ne zasluzuju…a oni koji I pored toga traze, oni u zlu sasvim pretjeruju”. Jednom kada osoba stupi u brak, ne bi trebalo da postoji potreba za masturbiranjem, osim u odredjenim okolnostima.

Ponekad kada sredstva za kontrolu radjanja nisu dostupna muskarci se mogu naviknuti na neku vrstu masturbiranja umjesto voðenja ljubavi kako im supruge ne bi zatrudnjele. Mnogi muskarci ne razumiju da ako
svjesno izaberu da orgazam dozivljavaju izvan supruge, da je to, ustvari, vrsta masturbiranja. Poslanik, a.s., je preporucio da se to cini samo uz dozvolu supruge jer takva praksa ostavlja suprugu izlozenu iskusenju zinaluka ako je suprug ne zadovoljava. A neke zene dobijaju tako malo satisfakcije od svojih muzeva da radije potajno upraznjavaju ovu zalosnu praksu nego da o svome problemu progovore sa muzem u strahu da ne povrijede njihova osjecanja i riskiraju da budu odbijene.

3) Vrata pokajanja su otvorena sve do nastupa Sudnjega dana, tj.dok se Sunce ne pojavi sa zapada. Pokaj se iskrenim pokajanjem koje u sebi sadrzi:

a) da odmah prestanes sa tim grijehom
b) da se pokajes za sve pocinjenje grijehe
c) da se vise ne vracas na doticni grijeh
d) da izmiris dugove prema drugima I da trazis halala
ako si nekome nazao ucinio

Druzi se sa poboznim ljudima koji ce te podsjecati kada odlucis pociniti neki prijestup.
Spoznaj osnove vjere islama i iste pocni praktikovati u svom zivotu.

Druzi se sa kur,anom I hadisima i zivotopisom naseg Poslanika a.s. Na taj nacin spoznat ces kako su ispravne generacije prije nas rjesavale iskusenja na koja su nailazila u svojim zivotima.

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: