Odgovori

Klanjanje u nečistoj odjeći iz neznanja i da li je potrebno ponoviti namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Klanjala sam podne namaz u neznanju da mi je jedan dio odjeće bio nečist za namaz.Kad je nastupila ikindija vidjela sam tu nečist.Pa sam naklanjala podne. Jesam li postupila ispravno? Da vas Allah nagradi.

Odgovor:

Alejkumusselam.

Ako bi uzeli ono na čemu je većina učenjaka da svjesno i namjerno klanjanje u prljavoj odjeći kvari namaz, ovo tvoje pitanje se vraća na mes’elu: da li je neznanje opravdanje zbog kojeg osoba koja iz neznanja u nečistoj odjeći klanja namaz nije dužna da naklanja taj namaz nakon što sazna da je u takvom stanju klanjala. Oko ovoga učenjaci imaju podijeljeno mišljenje. Dio učenjaka smatra da je namaz koji se klanja u takvom stanju neispravan te da se mora naklanjati, dok druga skupina učenjaka smatra da je namaz ispravan i da ga nije dužna naklanjati, a ovo drugo je ispravno.

Dokaz da ga nije dužna naklanjati je hadis kojeg prenosi Ebu Seid El-Hudrijj, radijallahu anhu, u kojem je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, predvodio namaz pa je skinuo svoje papuče, pa su i ashabi skinuli papuče. Nakon namaza ih je upitao što su skinuli papuče pa su mu odgovorili da su vidjeli njega da je skinuo papuče pa su i oni poskidali svoje papuče. Pa im je odgovorio, sallallahu alejhi ve sellem: “Došao mi je Džibril i obavijestio me da na njima ima nečistoća pa sam ih skinuo …”. (Bilježi ga Ahmed, Bejheki, Bezzar, Ibn Huzejme, Darekutni, a Šuajb Arnaut ga je ocijenio vjerodostojnim)

Hadis ukazuje na to da je on jedan dio namaza klanjao u prljavim papučama i nije ponovio taj dio namaza, nego je samo skinuo papuče i nastavio sa namazom, što je dokaz da je dio namaza koji je klanjao u prljavim papučama bio ispravan. A klanjao je namaz iz neznanja da su mu papuče prljave. Prema tome, ispravno je bilo da nisi trebala ponoviti namaz. Vebillahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: