Odgovori

Korištenje spreja sa alkoholom za usta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu alejkum!
Zanima me da li je dozvoljeno koristiti sprej za usta u kojem ima alkohola?
To je sprej za osvježavanje usta.
Proizvod se zove Donto Dent Cool Fresh i da li je halal???

Odgovor:

Alejkumusselam.
Zabrana korištenja ovakvog spreja koji u sebi sadrži alkohol može doći sa dvije strane: sa strane nečistoće alkohola, jer ako je alkohol nečist nije dozvoljeno da se koristi kao sprej za osvježavanje usta, takođe sa strane zabrane pijenja alkohola.
Što se tiče toga da li je alkohol nečist, učenjaci imaju podijeljeno mišljenje.
Većina učenjaka, a što je i zvanični stav četiri mezheba, smatra da je alkohol nečist. Dokazuju svoj stav time što je zabranjeno njegovo pijenje što je veoma upitno jer nije sve što je zabranjeno ujedno i nečisto. Pa tako npr. zabranjeno je oblačenje svile i nošenje zlata muškarcima a ni jedno ni drugo niko ne smatra nečistim, i mnoge druge stvari. Takođe, oni dokazuju nečistoću alkohola sa riječima Uzvišenog: “O vjernici, zaista su vino, kocka, kumiri i strelice za gatanje ridžs (nečistoća), šejtansko djelo. Zato se toga klonite da biste bili spašeni” (El-Maide, 90), tumačeći riječ ridžs sa fizičkom nečistoćom, što znači da je alkohol nečist. Međutim, ovom dokazivanju se može prigovoriti da spomenute stvari u ajetu: kocka, kumiri i strelice za gatanje se ne mogu nikako okarakterisati kao nečistim, što znači da je ispravno značenje ove riječi “ridžs” nečistoća u prenesenom značenju a ne u stvarnom. Takođe, ovo značenje podupire ajet iz sure Hadž: “Klonite se ridžsa (nečistoće) od kipova” (30), gdje se riječ ridžs niukom slučaju ne može okarakterisati kao fizička nečistoća nego kao nečistoća u prenesenom značenju. Po stavu učenjaka koji smatraju da je alkohol nečist nije ga dozvoljeno koristiti u parfemima, dezinfekcijskim sredstvima, sprejevima i slično, jer nije dozvoljeno da se nečistoća stavlja na tijelo ili odjeću jer se u takvom stanju ne može klanjati namaz.
Drugo mišljenje je da je alkohol čist. Ovo je stav Lejsa ibn S’ada, Rebiaturrej od malikija, Muzenija učenika od imama Šafije, a takođe ovaj stav su izabrali šejh Albani i Usejmin. Njihov dokaz je da su sve stvari čiste sve dok nemamo dokaza da je nešto nečisto, a nema nijednog validnog dokaza ni u Kur’ana ni u Sunnetu koji potvrđuju nečistoću alkohola.
Odabrani stav po ovom pitanju je drugo mišljenje, tj. da je alkohol čist jer nema dokaza da je nečist. A to znači da sa strane čistoće ili nečistoće alkohola nema smetnje da se koristi ovaj sprej.
A što se tiče zabrane pijenja alkohola, to je općepoznata stvar među muslimanima na koju ukazuje Kur’an, Sunnet i idžmau učenjaka.
Sada se postavlja pitanje: da li unošenje spreja u kome ima alkohola u usta predstavlja vid njegovog pijenja? Ako je moguće da se taj sprej unese u usta i da ništa od njega ne uđe u grlo i organizam čovjeka onda nema smetnej da se on koristi. Međutim, usta otvor na koji se unosi hrana i piće u ljudski organizam, a u ustima se luči pljuvačka koja sve ono što se unese u usta nastoji da rastvori i unese u organizam. A to znači da je neminovno da se sprej sa kojim se zašpricaju usta pomiješa sa pljuvačkom i da uđe u organizam čime se ujedno unosi i alkohol koji sadrži taj sprej. Ovo nas dovodi do jednog zaključka a to je da unošenja ovog spreja u usta vodi u to da se unese alkohol u ljudski organizam, a unošenje alkohola u organizam je zabranjeno po idžmau učenjaka. U najmanju ruku, ako bi se neko usprotivio ovakvom rezonovanju, tj. da sprej ne ulazi u grlo i organizam, dovoljna je ta sumnja i velika vjerovatnoća da može dospjeti nešto od tog spreja u kojem ima alkohola u organizam da se presudi za zabranu korištenja ovakvog spreja. Iako je ispravnije tumačenje da je nemoguće da se ubaci taj sprej a da on sa pljuvačkom ne uđe u grlo.
Prema tome, upotreba i korištenje ovog spreja za osvježavanje usta koji u sebi ima alkohola je zabranjena jer vodi u to da se unosi alkohol u ljudski organizam, pa makar to bile male količine, a što je zabranjeno po tekstu hadisa u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ono što opija u velikim količinima i u malim je haram”. Bilježi ga Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže, Ahmed i Ibn Hibban, a vjerodostojnim ga ocjenjuje Ibn Hibban, Albani i Šuajb Arnaut, a dobrim ga ocjenjuje Tirmizi. Ve billahi tevfik.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: