Odgovori

Dobra djela

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,
Dugo sam razmišljao o sebi, o svojim djelima i pogotovo kad nemaš nikog od kolega, baš učenog da upitaš onda se u glavi stvara x pitanja…
Naime imam 25 godina,dakle mlad sam i islam sam počeo ozbiljno praktikovati prije nekoliko godina.Volim sebe kad činim dobra djela,ali njih mi je puno teže raditi pa sebe tješim nekim činjenicama šta je to dobro djelo.Molio bih vas učene da mi odgovorite da li sljedeće spada u dobra djela:
-Donjeti žednom vode, dakle pa makar i žedni bio metar od nje, a ako te zamoli i ti mu doneseš, to je dobro djelo (stariji tako kažu).
-Prije spavanja učim sure i dovim, ali zbog pozicije na kojoj ležim ne dižem ruke pa tako znam i zaspati sa dovom na usnama.
-Minimalno 10 puta kažem danas “la ilahe ilallah”, nebitno gdje se nalazio osim u wc.
-Kada prolazim kraj mezarja izgovorim sljedeće: prvo selam pa onda ”la ilahe ilallah”, Uzvišeni Gospodaru svijetova, oprosti ovim ljudima i sa ove a i sa one strane mezarja (dva mezarja,razdvaja ih put), grijehe njihove oprosti i uvedi ih u Džennetske bašte kroz koje će rijeke teći..amin.
-Najviše volim svoju mater, a općenito osobe nasmijati..Jer mater najviše volim vidjeti nasmijanu i trudim se nekim lijepim humorom učiniti njen osmijeh što duži. Ne volim sa njom govoriti o stvarima za koje znam da bi je nasekirale, pa i ako je nasekiram nečim što moram da kažem, trudim se da ona to što prije zaboravi.
-Prije svakog jela, proučim “bismilu” i kažem “Allahu moj hvala ti na ovoj hrani što si mi podario, bez tvoje milosti ne bih je imao”..amin
– na forumima preko interneta doprinosim vjeri…itd itd..
Dakle, zanima me jesu li ovo dobra dijela i šta je od ovog dobro djel? .Znam da grijeha imam puno i tu se kajem u dovama ali evo ovo su jedna moja stalna, tako reći, djela, za koja nisam siguran da su baš prihvaćena. Zato sam vam napisao i opisao od a do z.

Nadam se vašem skorom odgovoru..Lijep selam..

Odgovor:

Alejkumusselam.
Sve stvari koje si spomenuo su dobra djela, ali se ubrajaju u dobra djela za koja ti imaš nagradu onda kada ih radiš u ime Allaha, nadajući se nagradi od Njega. S tim da praviš grešku u određenim dovama. Dova koju učiš prilikom prolaska pored mezarja nije prenešena u hadisima. Dova koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio prilikom posjete mezarlucima i prilikom prolaska pored njih je sljedeća: “ESSELAMU ALEJKUM JA EHLED-DIJAR MINEL MU’MININE VEL MUSLIMINE, INNA INŠAALLAHU BIKUM LAHIKUN, NES’ELULLAHE LENA VE LEKUMUL-AFIJE” (Esselamu alejkum stanovnici kaburova od mu’mina i muslimana, i mi ćemo akobogda vama priključiti, Allaha molimo da vama i nama oprost Svoj dadne). Ovu dovu bilježi Muslim u svom Sahihu.
Takođe, ono što izgovaraš prije jela nije prenešeno od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nego je prenešeno da se prije jela kaže BISMILLAH, a poslije jela se prouči: ELHAMDU LILLAHI ELEZI ATAMENI HAZA VE REZAKANIHI MIN GAJRI HAVLIN MINNI VE LA KUVVEH (Hvala Allaha koji me nahrani i opskrbi bez moje pomoći i moći). Hadis bilježe Ebu Davud i Tirmizi.
Isto tako, prenešene su od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, mnoge dove koje je učio prije spavanja pa trebaš nastojati da ih naučiš. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: