Odgovori

Kome je preče odazvati se na iftar

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Imam jedno pitanje u vezi itara.Moj komšija je bio pozvan kod jednoga njegovog prijatelja-brata na iftar prije 5 dana od iftara. Neznajući da taj negov prijatelj priprema iftar taj dan, ja sam isto zakazao iftar taj isti dan, 2 dana prije iftara i pozvao svoga prvoga komšiju da dođe. On mi je rekao da će vidjeti. Poznavajući to da komšija kod komšije ima veliko pravo moje pitanje se svodi na sljedeće;

Da li je moj prvi komšija/brat trebao otići na iftar kod svog prijatelja koji ga je pozvao 5 dana prije iftara i koje je udaljen oko 25 km od njega ili kod svog prvog komšije koji ga je pozvao kasnije? Da vas Allah nagradi za vaš trud i posao.

Odgovor:

Alejkumusselam.

Odaziva se na iftar onome ko prvi pozove i da mu se obećanje. Tvoj komšija je bio obavezan otići onom kome je obećao prije pet dana prije iftara, jer obećanje je dug, tj. obaveza da se izvrši. Neizvršavanje obećanja je osobina munafika kao što je došlo u vjerodostojnom hadisu. Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Tri su znaka munafika: kada govori laže, kada obeća ne izvrši i kada mu se povjeri pronevjeri”. A pravo komšije se ogleda u lijepom ophođenju, neezijećenju, pomaganju, činjenju usluga i slično. A to komšijsko pravo ne ne smije da ide na račun neizvršavanja obećanja a što je osobina munafika.

Sa druge strane, onaj ko nekog pozove na iftar i dotični mu obeća da će doći, on se priprema za taj dan, možda pozove neke druge goste i prijatelje, utroši novac ili njegova porodica uloži truda u spremanju hrane i kuće, i tome slično. Nema sumnje da neodazvati se na već obećani iftar ili ga otkazati nakon pristanka da takav postupak izaziva ljutnju, podozrenje i sumnju kod onoga ko je pozvao na iftar.

Prema tome, tvoj prvi komšija/brat je bio obavezan da se odazove pozivu na iftar od prijatelja koji ga je prvi zvao, bez obzira koliko je on udaljen, jer mu je obećao da će se odazvati pozivu (što se razumije iz pitanja). Ve billahi tevfik.

mr. Zijad Ljakić!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: