Odgovori

Zapaštanje nakon džunubluka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum. Poštovani, mene muči pitanje do kad smijem biti neokupan poslije polnog odnosa ako se ujutro treba postiti? Ili mogu li samo oprati tijelo, a pranje kose ostaviti do jutra, pošto je kosa duga i teško se suši.Hvala !

Odgovor:

Alejkumusselam.
Osoba je u stanju džunubluka u jednom od četiri slučaja: kada ima hajz ili nifas, što je karakteristično samo za ženu, ili nakon polnog odnosa, ili izlaska sjemena (tekućine) iz polnog organa na javi ili u snu kao rezultat noćnih polucija, što je karakteristično i za ženu i za muškarce.
Kada nastupi zora, a žena još uvijek ima hajz ili nifas njoj je haram da posti taj dan, a ako bi postila post je ništavan a ona je griješna. Međutim, ako bi joj potpuno prestala izlaziti krv hajza ili nifasa prije zore a ona se okupa tek poslije nastupanja zore njen post za taj dan je ispravan poput onog ko je u stanju džunubluka od intimnog odnosa.
Uzimanje gusula zbog džunubluka koji je posljedica intimnog odnosa ili izlaska sjemena (na javi ili u snovima) je šart za ispravnost i valjanost klanjanja namaza a ne i za valjanost posta. Dozovljeno je onom (ženi ili muškarcu) ko posti osvanuti džunub pa se nakon zore okupati kako bi klanjao sabah namaz.
Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Aiše, radijallahu anha, da bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, osvanjivao džunub a postio bi. Odnosno, nastupila bi zora a on se još nije okupao, tj. uzeo gusul. Zatim bi se brzo okupao kako bi klanjao sabah namaz predvodeći ljude u namazu. Pa tako postač koji klanja sabah namaz u džematu u džamiji (musalli ili nekom drugom mjestu) a ustane džunub kada zora nastupi treba što prije da se okupa (uzme gusul) kako bi prispio na namaz. A čovjek koji ne klanja u džematu nego u kući (zato što u blizini nema džamije) može se okupati mnogo poslije bitno je da ne izađe namasko vrijeme sabah namaza. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: