Odgovori

Jedenje i pijenje 5 minuta nakon nastupa zore

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum.

Moje pitanje glasi da li je post pokvaren ukoliko se nešto pojede ili popije svega par minuta nakon nastupanja zore?
Jedno jutro sam sehurio do otprilike 5 minuta prije nastupanje zore po vaktiji. Požurio sam oprati zube da bih očistio usta od hrane, da se kojim slučajem ne bih omrsio. U međuvremenu sam vidio da je nastupila zora i javila mi se sumnja da sam progutao malo vode. Zanima me, ako sam kojim slučajem progutao malo vode u periodu od najviše 2 minute poslije nastupanja zore da li je moj post pokvaren i da li trebam napostiti taj dan? Hvala!

Odgovor:

Alejkumusselam.
Vrijeme posta je između prave (a ne lažne) zore i zalaska Sunca. Na ovo ukazuju riječi Uzvišenog: “Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore, od tada postite do noći” (El-Bekare, 187). Kao i hadis kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ibn Omera i Aiše, radijallahu anhum, u kojem je došlo da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista Bilal uči ezan noću (prije zore za noćni namaz), pa vi jedite i pijte sve dok ezan nezauči Ibn ummi Mektum (on je učio kad se pojavi prava zora)”, a jedan od ravija je dodao pojašnjenje da je Ibn ummi Mektum bio slijep i da nije učio sve dok mu se ne kaže da je nastupilo sabahsko vrijeme. Ono što nas interesuje iz ovog hadisa je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pojasnio da je dozvoljeno jesti sve dok se ne počne učiti ezan od sabah namaza, a to je kada nastupi prava zora.
Prema tome, onaj ko namjerno i svjesno pojede ili popije nešto nakon što muezin počne učiti ezan za sabah namaz, naravno podrazumijeva se da ezan uči kada je vrijeme prave zore, pokvario je post tog dana i dužan ga je napostiti.
Sada ostaje pitanje da li se kod nas u Bosni ezan koji se uči po vaktiji uči kada nastupi prava zora ili lažna zora? Ono što sam ja lično ustanovio, a to sam čuo i od drugih ljudi koji su se bavili ovim pitanjem, da vrijeme sabahskog ezana po vaktiji u Bosni nije vrijeme prave nego lažne zore te da prava zora nastupa tek nakon oko dvadesetak minuta ili nešto više. U najmanju ruku kod mene je velika sumnja i podozrivost po ovom pitanju.
Druga stvar, u pitanju je navedeno da ti se pojavila sumnja da si progutao vode, a na sumnji se u Šerijatu ne izgrađuje propis. Šerijatsko pravilo glasi: sumnja ne potiskuje ubjeđenje ili ubjeđenje se ne potiskuje sa sumnjom. Pa na osnovu ovog pravila tvoja sumnja ne utiče na valjanost zapoštavanja, tj. da si na vrijeme prestao sa jelom i pićem.
Prema tome, osnova je da se prestaje sa jelom i pićem sehura kada muezin zauči ezan, a ko poslije ezana namjerno i svjesno nešto pojede ili popije pokvario je post tog dana i dužan ga je napostiti. A imajući u vidu da si ti imao samo sumnju kao i to da kod nas u Bosni vrijeme učenja sabahskog je upitno jer je predstavlja lažnu zoru, ti nisi pokvario post niti si dužan napostiti taj dan. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: