Odgovori

Učenje dove pri useljenju_Nijet riječima_Spominjanje Allaha…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

DOVA PRI USELJENJU U NOVU KUĆU

Pitanje:

Esselamu alejkum.
Da li postoji neka dova iz Sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koja se uči prilikom useljenja u novu kuću? Džezakallahu hajren.

Odgovor:

Alejkumusselam. Od dova koje su vezane za kuću i stan, prenešeno je u vjerodostojnim hadisima preporučenost učenja Bismile prilikom ulaska u kuću (hadis bilježi Muslim), takođe preporučenost učenja određenih dova prilikom ulaska i izlaska iz kuće. A u slabom hadisu kod Taberanija i preporučenost nazivanja selama prilikom ulaska u kuću, a što je potvrđeno u 61. ajetu sure En-Nur: “A kad ulazite u kuće, vi ukućane njene pozdravite pozdravom od Allaha propisanim, blagoslovljenim i uljudnim.”U vjerodostojnom sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nije prenešena nijedna dova ili neki drugi adab prilikom useljenja u kuću. A učenje ili naručivanja uz plaćanje ili bez plaćanja da se uči sura Jasin, Fatiha, hatma ili slično prilikom useljenja u kuću je čista novotarija u vjeri. A novotarije su zabranjene u vjerodostojnim hadisima te ko ih radi čini veliki grijeh, obavezan je prekinuti sa tom praksom i pokajati se. Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u vjerodostojnom hadisu mutefekun alejhi (Buharija i Muslim) koji se prenosi u rivajetu od Aiše, radijallahu anha: “Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) ono što nije od nje to se odbija”. Takođe, kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Čuvajte se novina, jer je svaka novina novotarija (bidat) a svaki bidat je dalalet a svaki dalalet vodi u Vatru”. Bilježi ga Tirmizi i ocijenio ga je vjerodostojnim on, Ibn Redžeb i mnogi ostali muhaddisi. Ve billahi tevfik.

IZGOVARANJA NIJETA RIJEČIMA PRIJE NAMAZA

Pitanje:

Esselamu alejkum. Imam pitanje vezano za namaz. U ilmihalu se kaže i uče nas da nijetimo riječima prije nego klanjamo sunet, farz itd. dok neka braća u islamu su mi rekli da to je novotarija i da nije potrebno da nijetim, jer Allah zna sve. Pa bih vas zamolio da čujem i vaš predlog, jer ne volim da sam jedan od novotara. Šta je ispravno, a šta ne? I još su mi naveli da u hadisu stoji da Muhammed , sallallahu alejhi ve sellem, nije nikad nijetio, da posle obavljenog sunnet namaza učim zikr, a da ikametom započinjem farz. Toliko, hvala unapred.

Odgovor:

Alejkumusselam. To što piše u Ilmihalu da se na početku farz ili sunnet namaz nijeti riječima: “Nevejtu en usallije lillahi te’ala …”, to nije prenešeno ni u jednom hadisu da je radio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, niti je to bila praksa ashaba niti prvih generacija muslimana. A pošto je namaz ibadet on se mora obavljati onako kako ga je klanjao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Bilježi Buharija u svom Sahihu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Klanjajte onako kako ste vidjeli mene da klanjam”. A to kako je klanjao je prenešeno u vjerodostovnim hadisima i nije prenešeno da je na početku namaza nijetio namaz riječima. Ta praksa je uvedena tek nekad poslije. Zbog toga niječenje namaza riječima predstavlja novotariju u vjeri. Jer kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Aiše, radijallahu anha: “Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) ono što nije od nje to se odbija (tj. to je batil i ništavno)”. Takođe, u hadisu kojeg bilježi Tirmizi, a kojeg muhaddisi ocjenjuju vjerodostojnim, je došlo: “Čuvajte se novina (u vjeri), jer je svaka novina novotarija a svaka novotarija dalalet a svaki dalalet vodi u Vatru”. Izgovaranje nijeta riječima prije namaza predstavlja ružnu novotariju i nije je dozvoljeno činiti. Ispravno je da se namaz nijeti srcem, tj. srcem se odluči koji će se namaz klanjati.
A zikr poslije namaza, koji je sunet činiti, se obavlja nakon klanjanog farz-namaza a ne suneta. Takođe, ikamet se uči prije klanjanja farza u džematu, a oko učenja ikameta kada se klanja pojedinačno učenjaci imaju podijeljeno mišljenje. Ve billahi tevfik.

NA KOJIM MJESTIMA I U KOJIM STANJIMA JE ZABRANJENO SPOMINJATI ALLAHA

Pitanje:

Esselamu alejkum. Na kojim mjestima i u kojim stanjima je zabranjeno spominjati Allaha?

Odgovor:

Alejkumusselam Bilježi Muslim u svom Sahihu od Aiše, radijallahu anha, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, činio zikrullah (spominjao Allaha) u svim stanjima. Ovaj hadis ukazuje da je dozvoljeno spominjati Allaha jezikom u svim stanjima. Sa druge strane nije mi poznato da je u nekom šerijatskom tekstu došla zabrana spominjanja Allaha jezikom na nekim određenim mjestima ili u nekim određenim stanjima. Izuzetak ovome je spominjanje Allaha u kupatilu, klozetu (WC-u) ili prilikom obavaljanja nužde. Većina učenjaka smatra da je mekruh (pokuđeno) spominjati Allaha na ovim mjestima zbog poštovanja prema Allahu i radi Njegovog veličanja. Dok neki učenjaci kažu da ne priliči da se Njegovo (Allahovo) ime spominje na nečistim mjestima. Nema nekog direktnog šerijatskog teksta koji ukazuje da je mekruh spominjati Allahovo ime na ovim mjestima niti da je to od adaba islama. Takođe, neki učenjaci navode da je mekruh spominjati Allaha u stanju džunubluka, s tim da za tako nešto takođe nema dokaza u Kur’anu i Sunnetu.
Prema tome, prenosi se u vjerodostojnom hadisu od Aiše, radijallahu anha, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, činio zikrullah (spominjao Allaha) u svim stanjima, a ne priliči i treba izbjegavati spominjati Allaha na nečistim mjestima, kupatilu, klozetu i slično iz poštovanja prema Allahu. A po ovom pitanju u šerijatskim tekstovima nije prenešena nikakva zabrana. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: