Odgovori

Klanjanje za osobom koja pravi zapise_Predavanja žene na javnom mjestu i osamljivanje_Pomaganje onih koji su nas prognali

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

KLANJANJE ZA OSOBOM KOJA PRAVI ZAPISE

Pitanje:

Esselamu alejkum. Da li je ispravan namaz za čovjekom za kojeg veliki dio džemata sumnja da pravi kojekakve zapise?

Odgovor:

Alejkumusselam. Prvo – Ne može se graditi stav o nekome ili nečemu na osnovu sumnji, nego treba provjeriti stanje tog čovjeka i doći do pouzdanih informacija kako bi se na osnovu njih donio sud. Drugo – Postoje dvije vrste pravljenja zapisa: prva – pisanja na zapisima samo kur’anskih ajeta, koje je zabranjeno po ispravnom stavu učenjaka a nije kufr. A namaz klanjan za osobom koja to radi je ispravan s tim da je pokuđeno klanjati za njim. Druga vrsta – pravljenje zapisa na kojima se pišu imena džina i šejtana, crtaju razne sihrbazima poznate figure, pišu kur’anski ajeti ali unazad, zamota krv hajza, psa, mačke, pacova i slično. Ovakve zapise prave sihrbazi koji sa ovakvim djelima, zbog toga što u sebi sadrže kufr i širk, izlaze iz islama. Klanjati namaz za ovakvima nije dozovljeno niti ispravan jer je namaz kjafira neispravan njemu samom pa tako i onima koji klanjaju iza njega.
Prema tome, treba prvo provjeriti kakve zapise pravi pa onda donijeti stav o dozvoljenosti i valjanosti namaza za njim.

PREDAVANJA ŽENE NA JAVNOM MJESTU I OSAMLJIVANJE

Pitanje:

Esselamu alejkum. Moja majka radi u zdravstvu i elhamdulillah pokrila se nedavno… međutim na poslu postoje neka predavanja i ko ih drži dobija određeni novčani iznos. Pitanje je sljedeće… je li bolje za nju da odbije (radi stida) ili da se izlaže velikom broju ljudi na tom predavanju? I Smije li biti u kolima hitne pomoći sama sa pacijentom? Jer često je primorana da bude tu iz predostrožnosti…

Odgovor:

Alejkumusselam. Ako bi ona otkrivanog lica držala predavanja o islamu sa dawetskim ciljem ispred muškaraca to joj ne bilo dozvoljeno a kamoli “neka predavanja”. Izlaganje žene otkrivenog lica pred muškarcima na ovakav način je velika fitna za njih koja ih navodi i odvodi u haram. A poznato fikhsko pravilo glasi “Sve što vodi u haram je haram” koje je zasnovano na kur’anskom ajetu: “A nemojte se potpomagati na griješenju i neprijateljstvu” (El-Maide 2).
A što se tiće drugog pitanja, ženi muslimanki nije dozvoljeno da se osamljuje sa muškarcom koji joj nije mahrem po idžamu učenjaka ovog Ummeta. Ovaj idžama je zasnovan na hadisu mutefekun alejhi: “Neka se nikako ne osamljuje čovjek sa ženom (stranjkinjom) osim ako je sa njom mahrem”. Prema tome, na tvojoj je majci da maksimalo izbjegava situacije u kojima se osamljuje sa muškim pacijentima. Ve billahi tevfik.

POMAGANJE ONIH KOJI SU NAS PROGNALI

Pitanje:

Esselamu alejkum, Molim vas da mi odgovorite dali je haram udjeljivati meso kurbana nemuslimanima? Po meni to nikako nije uredu!
Naš uvaženi efendija je dijelio meso kurbana i siromašnijim kršćanima, što po meni nije u redu kada se prisjetim da smo mi prognani zbog tog što smo muslimani, a ujedno moje mišljenje je da bi se kurban trebao davati isključivo muslimanima kojima je to potrebno, pa bili oni u Ljubuškom ili Tesliću. Iskreno ću Vam reći da ja lično nisam učestvovala u ovoj akciji, prikupljanja novca za kurban, te radije pošaljem novac preko vaše i moje stranice NUM, muslimanima kojima je pomoć potrebna u druge gradove BiH.

Odgovor:

Alejkumusselam.

Učenjaci ovo pitanje vraćaju na kur’anski ajet u kojem Uzvišeni kaže: “Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji nisu ratovali protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg nisu izgonili – Allah, zaista, voli one koji su pravični. Ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji su ratovali protiv vas zbog vjere i koji su vas iz zavičaja vašeg izgonili i koji su pomagali da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sebi čine nepravdu”. (El-Mumtehine 8-9) Pošto davanje kurbanskog mesa potpada pod činjenja dobra, na osnovu ovog ajeta dozovljeno je dati kurbansko meso nemuslimanima koji nisu ratovali i onima koji nisu muslimane iz zavičaja njihovih progonili, a nije dozovljeno onima koji su to radili.
Prema tome, ono što je vaš efendija uradio nije ispravno jer je dijelio kurbansko meso onima koji su muslimane iz zavičaja njihovih progonili i koji su ratovali protiv njih a prema njima se dobročinstvo ne čini jer je to vid prijateljstva koji je samim ajetom zabranjen: “Ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji su ratovali protiv vas zbog vjere i koji su vas iz zavičaja vašeg izgonili i koji su pomagali da budete prognani”. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: