Odgovori

Uzimanje bakšiša na poslu_Dozvoljene boje hidžaba_Uzimanje nadoknade za učenje rukje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

UZIMANJE BAKŠIŠA NA POSLU

Pitanje:

Esselamu alejkum.
Radim u prodavnici bijele tehnike i često mi se dešava da mi dođe kupac i kada kupi neku stvar ja mu pomognem da ubaci to u svoje auto. Onda uzme da mi plati za tu stvar i mene časti koji euro i kaže: evo ovo tebi da popiješ jednu kafu. Da li je dozvoljeno meni da uzmem i koristim ove pare?

Odgovor:

Alejkumusselam. Islamski pravnici dijele radnike u dvije vrste. Prva – radnici čiji je posao vremenski ograničen i plaća im se vrijeme koje provedu na tom poslu, u toku tog posla ne dozvoljava im se da rade za nekoga drugog, poput radnika u fabrici ili radnika na kasi u trgovini koji rade 8 ili 10 sati. Druga vrsta radnika – radnici koji naplaćuju svoje usluge na osnovu obavljenog posla a ne vremena provedenog na tom poslu, poput krojača i šivača odjeće, ili radnika koji se dogovore da iskopaju određeni kanal određene dužine i slično. Prvoj vrsti radnika nije dozovljeno uzeti bakšiš dok je drugoj dozovljeno. Dokaz da je zabranjeno prvoj vrsti radnika uzeti bakšiš je hadis mutefekun aleji, tj. kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima. U tom hadisu Ebu Humejd, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, unajmio čovjeka po imenu Ibnul-Lutbijje iz plemena Esed da sakuplja zekat. Kada se vratio taj čovjek rekao je: “Ovo je vama a ovo je meni poklonjeno”. Onda se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, popeo na minber zahvalio Allahu i rekao: “Šta je sa radnikom, pošaljem ga (da uradi posao) a on kaže: ovo je vama a ovo je poklonjeno meni. Što nije sjedio u kući svoga oca ili majke pa nek vidi hoće li mu se dati poklon ili ne. Tako mi Onog u čijoj je ruci duša Muhammedova, niko od vas neće nešto uzeti od toga a da neće doći na Sudnjem danu da ga na vratu nosi deva ili krava koje riče ili ovca koja bleji”, zatim je podigao svoje ruke toliko da mu se vidjela bjelina ispod pazuha i onda je dodao: “Allahu moj jesam li dostavio”, dva puta.
Iz ove zabrane se izuzima slučaj kada radnik pita direktora, odgovornog ili gazdu za bakšiš a ovi isti mu dozvole uzimanje bakšiša.
Prema tome, pošto priroda tvog posla odgovara prvoj vrsti radnika nije ti dozovljeno uzimati bakšiš osim ako ti vlasnik prodavnice to dozvoli. Ve billahi tevfik.

DOZVOLJENE BOJE HIDŽABA

Pitanje:

Esselamu alejkum. Interesuje me dali je ženi dozvoljeno da nosi marame, hidžab, nikab u šarenim bojama kao na pr, crvena, roze,l jubičasta i dr. Isto tako i nošenje štikle od kuće do auta i tako tim kratkim relacijama. I još me zanima dali je ženi dozvoljeno da se obraća tudžem muškarcu i da se pred njim slobodno ponaša, prića u prisustvu njezinog čovjeka.

Odgovor:

Alejkumusselam. Nema nikakve smetnje da žena nosi marame raznih boja osim kombinacije boja i oblika marama sa kojima se privlači pažnja muškaraca.
A štikle u osnovi žena ne bi trebala nositi van kuće jer hodanjem žene u štiklama dolazi do izražaja fitnasti dijelovi njezina tijela koje ona treba da skrije od muškaraca stranaca, a još ako te štikle pri hodu puštaju zvuk onda je bez sumnje haram da ih nosi.
Nema smetnje da se žena obrati muškarcu strancu ako za time ima potrebe, poput razgovora sa prodavačom, ili osobom koja pita o njenom mužu i slično, pod uslovom da ne priča uljepšanim glasom i na zavodljiv način. A to znači da ne treba opušteno i slobodno razgovarati nego samo u granici nužde i jake potrebe. Ve billahi tevfik.

UZIMANJE NADOKNADE ZA UČENJE RUKJE

Pitanje:

Esselamu alejkum. Je li dozvoljeno uzimati/davati novčanu ili bilo kakvu drugu naknadu materijalne prirode onome ko uči Kur’an radi liječenja?” (u smislu učenja rukje)

Odgovor:

Alejkumusselam. Uzimanju nadoknade od strane učača koji učenjem Kur’ana liječi bolesnog je dozvoljeno i u tome nema nikakve smetnje pod uslovom da izliječi bolesnog i da rukja bude u skladu sa sunnetom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Dokaz za ovo je hadis kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Se’ida El-Hudrija u kojem je došlo da je grupa ashaba bila na putu, pa su prenoćili kod jednog arapskog plemena koji nije htio da ih ugosti. Zatim je ujela zmija njihovog prvaka, tražili su mu lijeka u svemu ali mu nije koristilo. Potom su tražili pomoći od ashaba, jedan od njih je pristao da mu uči rukju pod šartom da im daju dio stada pa su pristali. Učio mu je suru Fatihu a stanje mu je se popravljalo sve dok nije zdrav prohodao. Dali su im traženu nadoknadu a oni su se dogovorili da je ne dijele međusobno sve dok to ne ispričaju Posalniku, sallallahu alejhi ve sellem. Kada su mu spomenuli rekao je onome što je učio Fatihu: “Kako si znao da se ona (Fatiha) uči za rukju?” A zatim doda: “Uradili ste ispravno, podijelite nagradu međusobno i računajte i meni jedan dio”. Kaže Ibn Tejmije: “Poslnik, sallallahu alejhi ve sellem, je njima dozvolio uzimanje nadoknade za izlječenje onog koga ujede zmija sa rukjom”. Nema sumnje da je ovo jasan dokaz dozvole naplaćivanja liječenja rukjom. Međutim, sporno je uzimanje nadoknade bez obzira da li će bolesnik ozdravi ili ne, tj. uzimanje nadoknade koje nije šartovano izlječenjem. Takođe, mnogi učenjaci osporavaju da liječenje učenjem Kur’ana bude profesija od koje se živi. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: