Odgovori

Sahibu uzur – problemi sa abdestom i puštanjem vjetra svako malo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

SAHIBU UZUR

Pitanje:

Esselamu alejkum. Imam 56 godina i jedno pitanje, radi se o tome da se trudim da klanjam svih pet namaza ali često se dešava da zbog zdravstvenih problema, to jest sa stomakom, fataju me grčevi i vazduh u stomaku tako da onda pokvarim abdest i ne mogu onda klanjati i to onda potraje satima jer ponovo i ponovo moram uzeti abdest da bi nastavila i završila namaz ali to mi onda ne uspije jer ga svaki put koliko god se trudim pokvarim. Zbog toga me onda uhvati strah i budem jako nervorzna i tužna.Kod doktora idem često al ne znaju šta mi je.

Odgovor:

Alejkumusselam.
Ti spadaš u osobe tzv. SAHIBU UZUR. tj. osobe koje zbog bolesti i slično neprestano gube abdest, poput toga da ne mogu kontrolisat puštanje vjetrova, izlazak mokraće ili izmeta i slično.
Takve osobe imaju posebne propise oko abdesta. Njoj je obaveza da za svaki farz namaz uzme abdest kada nastupi namasko vrijeme (nakon početka učenja ezana) ili kada hoće klanjati u toku namaskog vremena nekog namaza. Kada uzme abdest na početku namaskog vremena puštanje vjetra (ili nešto drugo zbog čega se smatra sahibu uzrom) nakon toga joj ne kvare abdest sve do sljedećeg namaza. Osim da pokvari abdest sa nečim drugim sa čime se gubi abdest mimo puštanja vjetra. Znači sa tim uzetim abdestom klanja namaz, farz sunete i nafile, uču Kur’an i radi sve drugo što se radi sa abdestom bez obzira što i dalje nekontrolisano pušta vjetrove.
Dokaz da se ovako treba ponašati onaj ko ima sličan problem, tj. ko je sahibi uzur, su hadisi koji govore o propisima žene koja ima istihazu (tj. kojoj neprestano ističe krv iz polonog organa mimo hajza), pa kijasom (analogijom) na nju sahibu uzur ima iste propise. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: