Odgovori

Korištenje parfema sa alkoholom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

MIRISANJE SA PARFEMIMA KOJI U SEBI SADRŽE ALKOHOL

Pitanje:

Esselamu alejkum. Da li je dozvoljeno koristiti parfeme (mirise) koji u sebi sadrže alkohol?

Odgovor:

Alejkumusselam. Odgovor na ovo pitanje se vraća na mes’elu da li je alkohol čist ili nečist. Pa ako je nečist onda nije dozvoljeno da se parfemišemo sa takvim mirisima jer bi to značilo da se mirišemo sa mirisom koji u sebi sadrži nečistoću. I obrnuto ako je obrnuto, tj. ako je alkohol čist onda je dozvoljeno da se parfemišemo sa mirisom koji u sebi sadrži alkohol.
Oko čistoće alkohola učenjaci imaju podijeljeno mišljenje. Većina učenjaka ovog Ummeta, od kojih su učenjaci svečetiri mezheba, smatraju da je alkohol nečist, dok je manja skupina na stavu da je čist.

Od dokaza onih koji smatraju da je nečist su riječi Uzvišenog: “O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su nečistoća, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite” (El-Maide 90). Međutim, dokazivanje sa ovim ajetom je slabo jer se ovdje misli na nečistoću u prenesenom značenju zbog toga što su kocka i strelice za gatanje same po sebi čiste a nazvane su nečistim.
Takođe, dokazuju nečistoću alkohola time što je alkohol zabranjen, a što nije ispravno, jer nije sve što je zabranjeno nečisto.

Ispravno je stav učenjaka koji smatraju da je alkohol čist. A to je stav Lejs ibn S’ada, Rebi’atu Er-R’eja, El-Muzenija (učenik Šeafije), čejh Albanija i Ibn ‘Usejmina. Od dokaza da je alkohol čist je to da nema dokaza da je nečist. Jer je osnova da su sve stvari čiste dok namamo dokaza da su nečiste, a nema dokaza da je alkohol nečist.

Prema tome, dozvoljeno je se parfemisati sa mirisima koji u sebi sadrže alkohol. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: