Odgovori

Podizanje glave prije imama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PODIZANJE GLAVE PRIJE IMAMA

Pitanje:

Esselamu alejkum. Dok sam klanjao u džematu slučajno sam podigao glavu prije imama, jer sam se bio “zamislio” i bez ikakve namjere da to uradim podigao glavu prije imama, kao da sam klanjam. Kakav je propis te greške u namazu?

Odgovor:

Alejkumusselam.

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Doista je imam postavljen da bi se slijedio, pa kada donese tekbir, donesite tekbir, i ne donosite tekbir dok ga on ne donese. A kad ode na ruku`, idite i vi, nemojte ići na ruku’ dok on ne ode. A kada kaže: Semi’allahu limen hamideh, vi recite: Rabbena lekel-hamd. A kada ode na sedždu, idite i vi na sedždu i nemojte ići na sedždu prije nego što on ode na sedždu. A kada klanja stojeći, klanjajte stojeći, a kada klanja sjedeći, svi klanjajte sjedeći.'” Prenosi ga Ebu Davud, i ovo je njegova verzija, a osnova ovog hadisa je u dva Sahiha.

Iz ovog hadisa učenjaci su zaključili da je muktediji propisano da slijediti imama u spomenutim pokretima namaza i da ništa ne čini prije njega niti zajedno sa njim. A onaj ko prekrši slijeđenje imama tako što uradi neku od radnji koje su spomenute u hadisu prije njega, time je učinio grijeh ali mu nije namaz pokvaren, osim ako bi prije imama izgovorio početni tekbir.

Takođe, od dokaza da se činjenjem prije imama neke od spomenutih radnji poput dizanja glave ne kvari namaz je hadis kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, u kojem je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zar se ne boji neko od vas da kada podigne glave prije imama da Allah ne pretvori njegovu glavu u glavu magarca ili da Allah pretvori njegov lik u lik magarca”. U hadisu je došla zabrana muktediji da podigne glavu prije imama, našto ukazuje sama prijetnja pretvaranja njegove glave u glavu magarca. Međutim, onome ko to uradi nije naređeno da ponovi namaz niti je rečeno da on zbog toga nema namaza.

Prema tome, pošto ti nisi namjerno podigao glavu prije imama nisi ni griješan, a taj prekršaj sam po sebi ne kvari namaz te ga nisi dužan ponoviti. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: