Odgovori

Ostavljanje džume radi ispita

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OSTAVLJANJE DŽUME RADI ISPITA

Pitanje:

Esselamu alejkum. Da li čovjek smije izostaviti džumu radi ispita koji je u istom terminu kao i džuma? Da vas Allah nagradi.

Odgovor:

Alejkumusselam.
Ostavljanje džume namaza bez šerijatski opravdanog razloga ili zbog nemarnosti i ljenosti je jedan od najvećih grijeha. Bilježe Muslim, Nesai’, Ibn Madže, Ahmed i Darimi od Ibn Omera i Ebu Hurejre, radijallahu anhum, da je Allahov Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ili će neki ljudi prestati od izostavljanja džume ili će Allah zapečatiti njihova srca a zatim će postati gafili (nemarni)”.

Prenosi Ebu Dž’ad Ed-Damri, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko ostavi tri džume bez zbog nemarnosti prema njima Allah će mu zapečatiti srce”. Hadis bilježe Ebu Davud, Tirmizi, Nesai’, Ibn Madže, Ahmed, Hakim, Bejheki, Ebu J’ala i Taberani, vjerodostojnim ga ocjenjuju Ibn Hibban, Hakim, Zehebi i Albani, a dobrim Tirmizi i Šuajb Arnaut.

Navode učenjaci da su od opravdanih šerijatskih razloga zbog kojih je dozvoljeno izostaviti džumu namaz sljedeće: bolest, kiša, blato, strah za imetak, strah od zatvaranja, neposjedovanje odjeće, jedenje onog što je neprijatno klanjačima (poput bijelog luka) i slično. Ono što je zajednička osobina ovih opravdanja koje su naveli islamski pravnici je da su to privremeni razlozi i nestalne okolnosti.

Pa tako, analogijom (poređenjem) na gore spomenute šerijatski opravdane razloge nema smetnje da se izostavi džuma namaz zbog ispita tog dana koji je u istom terminu kao i džuma namaz, pod uslovom da nije moguće odgoditi ispit ili zakazati ga za neki drugi termin. Vebillahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: