Odgovori

Značenje imena

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum braco!

Mozda vam oduzimam dragoceno vreme, ali nesto mi najlakse da se oslonim na vas sto se tice pitanja. Ovog puta me interesuje da li je Darija muslimansko ime? Gledao sam po internetu, negde pise da jeste, a zeni se svidja to ime, pa sam ja hteo opet da proverim. Hvala puno i Allah vas nagradio!

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Hvala vam za povjerenje. To je svakako lijepo od vas što prvo provjerite šerijatski propis pa se onda shodno odgovoru ispravno postavite. Mnogi roditelji svojoj dijeci učine zulum i nasilje prilikom davanja imena. Nadjenu svome dijetetu ime koje ima ružno značenje, a da oni toga nisu ni svijesni. Zato, neka vaš primjer posluži mnogim drugim roditeljima.

Darija je muslimansko ime za koje mnogi mogu na prvi mah pomisliti da je katoličko. Pogledajte Muslimanska imena orijentalnog porijekla dr. Ismeta Smailovića, i na perzijskom jeziku znači gospodarica, a na arapskom jeziku znači kućanica; to je stariji izraz koji ima pozitivno značenje, a znači žena koja je u kući svoga muža na svom mjestu, zna da odgoji djecu, pazi na imovinu svoga muža, prava žena, pored ovog ima još značenja na arapskom jeziku poput učena, koja zna…

Da li bih vam to ime savjetovao? Ne bih, ima lijepo značenje, ali da vam dijete ili vi cijelog života morate drugima objašnjavati da je to muslimansko ime i ko vam je to rekao. Ima drugih imena koja imaju isto tako lijepa značenja. A Allah zna najbolje!

Odgovorio prof. Abdullah Mujic

Vasa pitanja saljite na: pitanje@n-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: