Odgovori

Naklanjavanje namjerno propuštenih namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

NAKLANJAVANJAE NAMJERNO PROPUŠTENIH NAMAZA

Pitanje:

Esselamu alejkum. Da li trebam naklanjati propuštene namaze iz vremena dalaleta, kada sam sebe smatrala muslimankom?

Odgovor:

Alejkumusselam. Pošto je ovdje uglavnom riječ o namjerno propuštenim namazima, treba znati da oko namjerno propuštenih namaza učenjaci imaju podijeljeno mišljenje da li je vadžib uopće da se naklanjaju. Većina učenjaka, od kojih su i četiri mezheba, ima stav da je vadžib naklanjati namjerno ostavljene namaze. Dok manja skupina kaže da ne treba. Obe strane dokazuju svoj stav istim dokazom, a to je hadis od Enesa, radijallahu anhu, da je Posalnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko zaboravi klanjati namaz (u rivajetu: “ili prespava namaz”) neka ga klanja kada se sjeti, nema otkupa za njega osim toga”. (mutefekun alejhi) Tako oni koji obavezuju naklanjavanje kažu: ako je naređeno da naklanja onome (koji je prespavao ili zaboravio) ko nema grijeha u tome što ga je propustio preče je da ga mora naklanjati onaj ko je griješan što ga je propustio. Dok druga strana kaže: da je u hadisu naređeno onome ko prespava ili zaboravi, znači ima opravdanje zbog kojeg nije griješan, da naklanja, što znači da onaj ko namjerno ostavi on nije ispunio šart a to je zaborav, san i tome slično. Takođe kažu da se njegovo naklanjavanje ne prima bez tevbe, a nakon tevbe nema smisla da naklanja jer mu je oprošteno. U svakom slučaju i jedno i drugo mišljenje imaju osnova, dok sa druge strane nema direknog dokaza na tu temu. S tim da je sigurnije da se naklanja.
Pa ako uzmemo stav da je obaveza naklanjati propuštene namaze, onda su pred nama neka druga pitanja koja traže odgovor: šta se naklanjava, koliko namaza, kada i kojim redoslijedom?
Prvo: (šta se naklanjava) vadžib je naklanjati samo farz namaze, dok je sunnete samo mustehab naklanjati, ali bolje ih je nenaklanjavati ako je izostavljeno mnogo farzova.
Drugo: ako tačno zna koliko je namaza propustio, obavezan je naklanjati sve namaze oko čega nema razilaženja kod učenjaka četiri mezheba.
Treće: (koliko namaza se naklanjava) ako ne zna tačan broj namaza koje treba naklanjati, smatraju hanefije i malikije da je dovoljno da klanja toliko namaza koliko je dovoljno da prevagne njegovo mišljenje da je naklanjao sve. Dok šafije i hanabile smatraju da je obavezan naklanjavati toliko namaza sve dok ne bude potpuno siguran da je sve naklanjo.
Četvrto: (kada se naklanjava) složna su tri mezheba, hanefije, malikije i hanabile, da je izostavljene namaze vadžib odmah sve naklanjati. Dok šafije kažu ako je razlog izostavljanja namaza neopravdan vadžib je sve odmah naklanjati, a ako su izostavljeni sa opravdanjem onda je dozvoljeno naklanjavati uz odgađanje.
Peto: (redoslijed) Tri mezheba, hanefije, malikije i hanabile, su na tome da je redoslijed naklanjavanja (znači: sabah – podne – ikindija – akšam – jacija) obavezan (tj. vadžib), s tim da kod hanefija ako ima naklanjati više od šest namaza mimo vitreta sa trenutnim namazom (koji je nastupi da se klanja) nije obavezan redoslijed. Kod malikija ako ima naklanjati više od pet namaza sa trenutnim namazom nije obavezan redoslijed. A kod hanabila nije obavezan redoslijed samo ako se boji da će ga proći taj trenutno prispjeli namaz (tj. da će mu isteći namasko vrijeme). Dok šafije smatraju da je redoslijed naklanjavanja svejedno sa trenutno prispjelim namazom ili bez njega sunnet (mustehab). Najbliži stav je mišljenje hanabila, a Allah zna najbolje.

Prema tome, poštovana sestro u islamu, nakon iskrene tevbe zbog grijeha namjernog ostavljanja namaza mustehab (pohvalno) ti je (a ne vadžib po mišljenju kojem ja naginjem) da naklanjaš sve propuštene farz namaze. Ako ne znaš tačan broj namaza koje trebaš naklanjati, dovoljno je da klanjaš toliko namaza koliko je dovoljno da prevagne kod tebe da je sve naklanjano. Trebaš klanjati namaze po redoslijedu shodno mogućnostima i vremenu. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: