Odgovori

Pitanje samoubistva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu alejkum we rahmetulla we berekatuhu, zelim da vas pitam dali Islam dozvoljava da se izvrsi samoubistvo ako je osobi MNOGO MNOGO TESKO, I AKO TA OSOBA NE MOZE NACI DRUGI IZLAZ SEM SAMOUBISTVA. Volio bih da mi odgovorite na pitanje ako ste u mogucnosti.

Odgovor:

Treba se znati da se samoubistvo u šerijatu kategoricki odbacuje, i ono ukazuje na sa-moubicinu izgubljenu nadu u Allahovu, dž. š., i na nezadovoljstvo Njegovom odredbom, te na nedostatak sabura u Allahovoj, dž. š., odredbi i is-kušenju. Od ove vrste je covjek koji se borio u muslimanskoj vojsci sjekuci mušrike svojom sabljom dok nije bio teško ranjen, pa su rekli muslimani: “Blago njemu zbog pogibije na Allahovom putu i zbog dženneta”, ali se on nije strpio na svojoj rani, nego se probio sabljom, tako da mu je ona izašla na leda, pa je rekao Božiji Poslanik, s. a. v. s., da je on u džehennemu jer se nije strpio na bolovima rane koju je zadobio u borbi.

A što se tice muslimana mladica, koji je spoznao vezu s Allahom, dž. š., i koji se bori na putu svoje vjere i za oslobadanje mjesta na kome se dogodila Isra’ Božijeg Poslanika, s. a. v. s. (Kuds, o. p.), svjestan vjerske obaveze koja se ogleda u borbi protiv Allahovih, dž. š., neprijatelja i u nanošenju gubitaka, žrtvujuci sa zadovoljstvom svoj život na putu pomaganja Allahove vjere i muslimana u djelima koja izazivaju paniku i strah u redovima okupatora, cime im zabranjuje smiraj i osjecaj zadovoljstva na ovoj svetoj zemlji, koju su oteli, na njega se odnose Allahove, dž. š., rijeci: “Ima ljudi koji se žrtvuju da bi Allaha umilostivili – a Allah je milostiv robovima Svojim”.

Ovi mudžahidi koji vrše ova djela tražeci šehidsku smrt i nagradu koju šehidi imaju, te želeci dostici visoke stepene koje takvi imaju kod Allaha, dž. š., oni zasigurno nisu ti koji gube nadu u Allahovu milost niti se boje smrti, nego su strpljivi u nevolji, dušama ispunjenim imanom i srcima punim straha od Allaha, dž. š.

U potpisu: Profesori na Šerijatskom fakultetu pri Jordanskom univerzitetu u Ammanu, medu kojima su i neki od najpoznatijih alima fikha u Jordanu – dr. Muhammed ebu-Faris, dr. Ibrahim Zejd el-Kejlani i drugi).

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Slijedeći tekst će biti poslat administratorima stranice: