Odgovori

Značenje imena Džan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Esselamu alejkum! Poštovani, zanima me da li je ime DŽAN muslimansko ime? Pronašao sam u lijepim muslimanskim imenima ime DŽANAN i DŽANA ali nigdje nisam pronašao DŽAN. S poštovanjem!

Odgovor: Definicije: persijski znaci -dusa. U nekim se kulturama koristi kao musko i kao zensko ime.

Engleska verzija imena je Jenna, sto je skraceno od Jennifer, ono opet izvedeno iz starog francuskog imena Guinevere, kojemu je korijen u starom welskom imenu Gwenhwyfar, sastavljenom od rijeci – gwen, sto znaci-slabo, tanahno, bijelo, i od rijeci hwyfar, sto znaci-mutno.

Upravo dusa je neistrazena i neobjasnjena, neki ce reci da je apstraktan pojam, medjutim-iako je racionalno nije moguce objasniti, niti materijalno opipati, ona je dokazana kroz vise fenomena, kao na primjer i prilikom tzv. “klinicke smrti”. Ne iz iskustava pacijenata, vec iz cinjenice da su svi vitalni organi otkazali poslusnost, funkcije koje znace zivot stale, i uistinu-to se zove smrt. Nakon neke minute, organizam opet “proradi”, i nastavlja zivot. Je li se “vratio iz mrtvih”? Ne, nego nije umro. Zato sto je dusa i dalje tu, ostala da jos neko vrijeme nosi ovu kosuljicu zvanu tijelo, koja je ubiti, samo transport i u sluzbi ovom nasem zivotu-dusi. Do momenta kad vise nije potrebno, jer dusa ima “drugi program”

Osoba koja nosi ovo ime, mogla bi biti od velikog utjecaja i znacaja u svojoj okolini, i nadati je se da je pozitivna i konstruktivna, te da ce svoj utjecaj iskoristiti za dobro. Nikad se ne zna, jer te su osobe-krhe, tanahne duse, ali moguce je i mutne-neistrazene, bas kao i dusa.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH
Close

Prijava gramaticke greke

Slijedeci tekst ce biti poslat administratorima stranice: