Odgovori

Osiguranja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Zivim u Austriji i zelio bi znati dal bi ja mogao ratiti u UNIQA osiguranje u Birovu i osigirati Auta,osiguranje Kuca,Stanova,Zivotna osiguranja itd…

Jedan primjer covjek pogine ili umre ako nema osiguranja jako velike izdatke ce imati.

Drugi primjer sta ce se desiti sa fameljom koji je cojek ostavijo,ostat ce bez njega,pare koje je on donosijo i morat ce jos da plate njeove dugove ukoliko ih je imao.Ako je osigurat oni ce to poplatiti i djeci i Zeni jedno sumu novca dati za pomoc.

Da li je dohvoljno osiguravat, Auto ne mozes da imas ako nije osigurano, kako cemi neko da plati stetu mog Auta ili ako je Pukla cjev u Kuci to su ogramne Stete, a ja nemam cim da platim?

Ako sam osiguran to oni Placaju.

Da li je dozvoljeno Osiguravati I da li ja mogu da radim u UNIQA osiguranje.

Dragi Brate Gosp. Dzanan ili Hfz Zajimovic molim da mi odgovorite.

Nek vas dragi Allah nagradi za vas posao koji je jako pozitivan i sve vise ljudi sam dao ovo Adresu interneta i svi se obraduju, i sve vase Knjige sam uzeo jako Intersantno, mnogo se zamjenilo u mom Zivotu, narevno sve Positivno.

Odgovor:

Ve alejkesselam,

Sta znaci osigurati nesto ili nekoga?

To znaci unaprijed pretpostaviti da ce se nesto desit a i ne mora ako Allaha dragi ne htjedne da se desi.

Osigurati mozes samo ono bez cega ne mozes u svakodnevnome zivotu. Tu se najprije misli na auto, jer neces moci dobiti dozvolu bez toga osiguranja. Kod auta opet imas mogucnost da uzmes neko osnovno, napredno ili kasko osiguranje.

Dozvoljeno je samo osnovno osiguranje, a sve preko toga nije. Razlog tome je da nije dozvoljeno ciniti stetu sam sebi niti drugome. U ovoj situaciji uzimanja kasko osiguranja, samo ce dio korisnika uzivati te povlastice na racun hiljada onih koji redovno upacuju clanstvo, a mozda nikada nece imati potrebu za istom, jer ih Allah nece iskusati ni kvarom na autu niti nekom nepogodom u stanu.

Svako od nas je duzan za zivota da ne gomila dugove i ne uzima ukrase ovoga svijeta a ne moze ih sebi priustiti, pa bude dodatni teret rodbini i prijateljima da to vrate nakon smrti. Niko od nas nece poginuti ili preseliti na onaj svijet a da razlog tome bude neimanje neke vrste osiguranja na ovome svijetu. To je cista zabluda i prevara masa jezicka i prakticna kojom su isprane glave vecine ljudi.

Nemojmo uzimati skupa auta kojima ne mozemo obezbjediti ni osnovni servis a kamoli napredni. To isto vazi i za kucu. Ako vec zelis da imas neki dinar za neke nepredvidjene situacije, svake plate odvoji odredjeni postotaj i nemoj misliti na njega. Onoga trena kada ti zatreba ucini ga operativnim.

Allah nikoga nije ni u ratu ostavio da se pati pa da umre od gladi, a u miru je jos manja vjerovatnoca istoga. Svako od nas u utrobi majke dobio je propisanu nafaku i nece niko preseliti na buduci svijet dok svoju nafaku ovoga svijeta ne iskoristi i potrosi.

Sto se tice rada u osiguravajucem drustvu, ako kao vijernik zelis sebi dobro, potrazit ces drugog posla. Jer da bi uspio u njemu, morat ces biti veoma ubjedljiv da strankama da prihvati sto obimniji set vasih usluga, jer u suprotnom bicete proglaseni kao neprofitabilni, oticete pod stecaj, a onda kuci na duzi godinji odmor.

Dobro razmisli o recenome kako se poslije ne bi kajao, a kajanje ne bude od koristi.

Allah ti dao svako dobro i ovoga i buducega svijeta, amin!

A Allah upucuje na Jedini ispravan put!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: