Odgovori

Starost kurbana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Poštovani, esselamu alejkum,

Molim Vas za odgovor na sljedeće pitanje:

Želja nam je da povodom rođenja djeteta od akike kurbana priredimo džematski iftar. Jasno nam je što spada u kurban, međutim, da li je moguće uzeti mlađi kurban s obzirom da se od tog kurbana priprema iftar? Unaprijed hvala.

Odgovor:

AlejkumusSelam!

Najmalađa starost ovce ili koze koja se kolje za kurban, u što ulazi i akika, je šest mjeseci po ispravnom mišljenju učenjaka. Dokaz za to je hadis od Džabira, radijallahu anhu, u kojem Poslanik, sallallahu alejhive sellem, kaže: “Ne koljete (za kurban) osim musinnu izuzev ako ste u nemogućnosti onda zakoljite ovcu od šest mjeseci”. (Muslim 1963)

Riječ “musinna” znači: da se kolje deva od pet godina, krava od dvije godine a ovca od godinu dana, s tim da je su učenjaci skoro složni da je dozvoljeno zaklati ovcu ili kozu od šest mjeseci svejedno našli od godinu dana starosti ili ne. Kaže Imam Nevevi da ovo što je spomenuto gore u hadisu da ga učenjaci svode na preporučenost a ne na šart (misli na riječi “izuzev ako se u nemogućnosti onda zakoljite ovcu od šest mjeseci”), a sa ovim se složio i Ibn Hadžer (Fethul-bari 10/15). Ve billahi tevfik.

Na pitanje odgovorio mr. Zijad Ljakic!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko ste primijetili grešku u članku, OZNAČITE TEKST i nakon toga pritisnite tipke na tastaturi Ctrl+Enter.

NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: