Odgovori

Kako naviknuti djecu da iz ljubavi klanjaju namaz?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanja:

Selam alejkum,

imam jedno pitanje za vas. Imam sina koji ima 8 godina i cerku koja ima 7 godina. Oni znaju sve sto je potrebno da bi klanjali namaz, i cesto i klanjaju. Pa me interesuje da li sam ja kao majka duzna da ih, da tako kazem, tjeram da redovno klanjaju, ili dapustim da sami shvate da su obavezni to da rade?

Cini mi se da kad god im kazem da mi se pridruze u obavljanju namaza, da oni to rade nekako lijeno, sa pola srca. Da li postoji neki nacin da ih privolim? Inace, ja njima citam mnogo islamskih knjiga, i mnogo razgovaramo o propisima nase vjere. Oni bas vole da slusaju i vidim da stvarno njihovo ponasanje odudara u onosu na drugu djecu (u pozitivnom smislu). Ja se samo pitam na koji nacin da postupim da bi oni sami shvatili da moraju namaz obavljati, a da to istovremeno rade iz ljubavi.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Sto se tice namaza, Poslanik a.s., dao nam je jasnu smjernicu glede istoga, kazavsi u sahih hadisu da djete navikavamo na namaz od 7 godina, a da ga izgrdimo kada napuni 10. Sve sto se postigne i u ranijoj dobi, to biva lakse djetetu da prihvati kao jednu u nizu obaveza koju svaki vjernik ima, odazivajuci se naredbi Allaha Uzvisenoga.

Nije lahko odgojiti dijete pogotovo u dobu moderne tehnologije i medijskog rata protiv islama i svega sto je sveto i dragocjeno. Obezbjedi adekvatnu literature koje ima snimljene, posebno u kojoj su glavni likovi djeca, kako bi ugledajuci se na njihov primjer, slijedili ih u dobru i bogobojaznosti. Kad god imas priliku povedi ih sa sobom na druzenja islamskoga karaktera, ali nemoj biti nagla i osora. Nastoj da lijepom rijecju, savjetom, i dovom Uzvisenom Allahu, pomognes im da budu uspjesni kako u skoli, tako i u drugim vannastavnim aktivnostima. Odredi im pogodno vrijeme za igru, ucenje ali neka znaju i kucne obaveze. Samo uporednim pracenjem i podstrekom (nekada jezickim, nekada materijalnim), mozes ocekivati napredak.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta