Odgovori

Kakvi su propisi hidžaba?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

EsSelamu Alejkum,

Dosta nas sestara nosi pantalone, siroke, i preko tuniku (siroku) koja pada skoro do koljena. Interesuje me da li je to dozvoljeno tj da li moze hidzab biti pantalone i tunika?

Nasla sam hadis, koji kaze, parafraziracu, da su proklete zene koje nose pantalone. (koliko je verodostojan, ne znam)

Odgovor:

Uvjeti islamskog hidžaba, propisnog oblačenja su:

a) Da pokriva cijelo tijelo žene osim lica i šaka. Allahov Poslanik a.s. je rekao: “Žena je avret” tj. treba sva da bude pokrivena uz spomenute izuzetke. Ovaj hadis prenosi Tirmizi.

b) da sam hidžab, odjeća žene, ne bude ukrašena, nakinđurena, izazovnih boja koje privlače poglede muškaraca. Uzvišeni Allah dž.š. kaže: “… i neka pokazuju od svojih ukrasa osim očevidno (vanjsko) “.
“I nemojte se razgolićavati (otkrivati) kao u prvo džahilijjetsko (predislamsko) doba.”

c) da hidžab ne bude proziran, kako se ispod njega ne bi nazirali dijelovi tijela;

d) da hidžab bude širok i prostran kako ne bi ocrtavao dijelove tijela;

e) da hidžab ne bude namirisan ili naparfemisan, jer Allahov Poslanik a. s. kaže:
“Koja god se žena namiriše, pa prođe pokraj ljudi i ovi osjete njezin miris postaje za njih kao ona koja je nemoral počinila”.

f) da hidžab ne sliči odjeći muškarca, jer Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik a.s. prokleo covjeka koji oblači žensku odjeću i ženu koja oblači mušku odjeću. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud i drugi. Allahov Poslanik a.s. je takoder rekao: “Tri osobe nece uci a Džennet niti ce Allah dž.š. na Sudnjem danu u njih gledati: dijete neposlušno prema roditeljima, razgolicena žena koja se poistovjecuje s ljudima (tj. oblaci mušku odjecu) i covjek koji ne vodi racuna o moralu svoje porodice.”

g) da hidžab ne sliči odjeći nemuslimanki, jer Allahov Poslanik a.s. veli: “Ko se poistovjeti s jednim narodom on je od njih (tj. pripada njima).” Ovaj hadis prenosi Ahmed.

h) da hidžab ne bude od odjece kojom se želi isticanje medu ljudima, svejedno bila to odjeca skupocjena pa se oblaci iz ponosa ili pak bezvrijedna, loša i pokrpana, pa se oblači radi isticanja zuhda, pokornosti odn. poniznosti, ili dvoličnjaštva.

Kome žena može pokazati svoje ukrase, odnosno pred kim se može otkriti?

Žena se može otkriti samo pred osobama koje su navedene a sljedecem kur’anskom ajetu: “To mogu samo muževima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braci svojoj, ili sinovima brace svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se cuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite. Neka ukrase svoje ne pokazuju drugima!”

Odgovor pripremio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta